Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

MC Escher, a lehetetlenfestő

2013. június 17. - MaNDA

Száztizenöt évvel ezelőtt, 1898. június 17-én született Leeuwardenben Maurits Cornelis Escher a különös életművet létrehozó holland képzőművész. Keresztneveit mára már lassan elfelejtik, mindenki MC Escherként emlegeti, sokan akár rappernek is vélhetik. Ám Escher képzőművész volt, mesteri fametszetei és kőnyomatai őrzik munkái emlékét. Nem elégedett meg azonban a puszta gyakorlattal, igen magas szintű matematikai, és más természettudományi tanulmányok elvégzése és hosszú évek kísérletezése után elkezdte a végtelent vizsgálni. Ez egyébként minden valamire való művész alapfeladata, de Escher egészen sajátos módon közelített a megközelíthetetlenhez. Közben olyan geometriai formák kidolgozásába is belekezdett, amelyek fokozatosan más alakot öltenek, mint eredeti formájuk.

metamorphosis-iii-excerpt-3-1968.jpghttp://www.wikipaintings.org/en/m-c-escher

Ma népesnek, de akkor nem annak számító családba született, négy testvére volt. Apja mérnök, aki legkisebb gyermekét, MC Eschert Arnhemben, majd Haarlemben taníttatta. Építészetet tanult, de egy jó szemű tanára felfigyelt tehetségére, és a grafika mesterségéhez irányította. Fametszetekkel dolgozott, ezt az alkotói technikát meg is tanulta SJ de Mesquitatól, a később szintén kiváló művésszé váló mesterétől.

MC Escher érdeklődése a matematika és a geometria kérdéseinek vizuális megjelenítése felé fordult. 1922-től többször járt Itáliában, ahol ebbéli tevékenységét bátran gyakorolhatta, és nem mellékesen megismerkedett Svájcból származó feleségével, Jetta Umikerrel. 1924-ben Rómában telepedtek le, két fiuk született. Az olasz fővárosból rengeteg kirándulást tett a festői olasz tájakra, ezek mind megjelennek fametszetein. A városok építészeti gazdagsága egyre inkább a perspektivikus hatásokra és a geometrikus elemekre irányították figyelmét.

1934-ben visszament északra, a Brüsszel melletti Ukkelbe költözött családjával. Sorsa kísértetiesen emlékeztet Thomas Mann észak és dél között vergődő regényhősére. Mivel a belga táj és építészet nem ragadta meg a művész fantáziáját, ezért belefogott annak a látomásos, képzeletbeli világnak a kidolgozásába, amely később úgymond híressé tette. Képein megjelentek a lehetetlen konstrukciók, például a három dimenzióban elképzelhetetlen, csak két dimenzióban megépíthető épületek. Érdeklődése immár véglegesen a képzőművészet geometriai formái felé fordult, alkotásaiba tudatosan építette be a mórok és az arabok elvont síkelemeit. Mindeközben a geometria tudományának nagynevű képviselőivel is kapcsolatba került, többükkel levelezett, így például Pólya Györggyel, aki a szimmetria-csoportokkal foglalkozott.

waterfall.jpghttp://www.wikipaintings.org/en/m-c-escher

1941-ben családjával hazatért Hollandiába, Baarnban éltek. Következetesen szemben állt a náci eszmékkel, ezért a háború után kitüntetést kapott. De ugyanígy elítélte a kommunizmust is, példa erre az 1956-os magyar forradalom szovjet eltiprását elítélő levele. ezért nem tüntették ki. Az erkölcsi kettős mérce mellőzése, MC Escher tisztessége és következetessége azonban példa értékű.

MC Eschert az ötvenes években kezdték megismerni. Műveit neves lapok méltatták, amerikai egyetemeken tartott előadásokat, munkáiból egyre többet vásároltak a múzeumok. Sorra jelentek meg albumai, és egyre többször hivatkoztak rá a filozófusok.

A művészettörténet – legalábbis a hivatalos – azonban máig nem adja meg neki azt a rangot, amelyet például a szintén a lehetetlent meghódító Salvador Dali nagy nehezen megkapott. Igaz Dali harsányabb, mint a mértani formák mögé rejtőző MC Escher.

relativity.jpgHatása azonban 1972-es halála óta egyre jelentősebb. Magyarországon is. Az aprólékos műgonddal dolgozó jeles magyar grafikus Ábrahám Rafael, ha nem is mondja, az MC Escher képviselte szigorú szakmaiság szerint alkotja remekműveit. Ami pedig a geometria képzőművészetbe építését illeti, azt a fiatalnak mondott – valójában hatvanhoz közeli korú – Orosz István Európa és világszerte elismert életműve jeleníti meg.

Dippold Pál

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr505365717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása