Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Herman Ottó Múzeum, Miskolc

2016. december 20. - MaNDA

Egyáltalán nem érdektelen néha belekattintani abba a rendkívül gazdag adatbázisba az interneten, amelyet a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet hozott létre. A hazai múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális és oktatási intézmények digitalizált kulturális értékeit találjuk meg itt. Az online gyűjtemény kialakítása 2013-ban kezdődött, mára százhetvenkettő partnerintézmény teszi közzé digitalizált dokumentumait az adatbázis segítségével. Ezek közül ismerkedünk meg a következőkben néhánnyal.

A híres magyar pókászról, Herman Ottóról elnevezett múzeum elődje az 1899-ben létrehozott Borsod-Miskolczi Múzeum volt. A kulturális intézmény 1953-ban vette fel nagy tudósunk nevét, 1963-tól egy egész múzeumi szervezet központjává vált, amelynek gyűjtőterülete Borsod-Abaúj-Zemplén megyét jelentette.

Idézzük meg a nagy magyar polihisztorok között számon tartott Herman Ottó alakját! 1835 és 1914 között élt a természetkutató, zoológus, néprajzkutató, régész és politikus. Sokan az utolsó magyar polihisztornak és a madarak atyjának is nevezik. Herman Ottó, aki amúgy Herrmann Károly Ottóként született, Miskolcon kezdte iskoláit. Kamaszként azonban beállt az 1848-49-es szabadságharc katonái közé. A vereség után furcsa módon Bécsbe került mérnökhallgatónak, ahonnan azért kellett eljönnie, mert nem ment el a kötelező katonai sorozásra, ezért tizenhárom éves szolgálattal büntették. Innen némi szerencsével azért ennél rövidebb idő – közel öt év – után leszerelhetett.

herman-otto.jpgHerman Ottó

Nem volt diplomája, de éles esze és rendkívüli szorgalma korának egyik elismert természettudósává tette. Politikusként és újságíróként is színre léphetett, Kossuth Lajos politikai eszméit szolgálta. Nagy mutatvány lehetett ez abban a korban. Szinte alig követhető gyorsasággal és alapossággal írta mindezek közben igen népszerűvé vált természettudományos könyveit: A madarak hasznáról és káráról, A magyar halászat könyvének kettő és a Magyarország pók-faunája három kötetét. Arra is maradt ideje, hogy a magyar őskőkorszak kutatást a Miskolcon talált szakócák alapján elindítsa, sőt tudományszervezőként és újságíróként is jelen volt a közéletben, 1877-ben például ő alapította majd tíz évig szerkesztette is a Természettudományi Füzeteket, később az Aquila című madártani folyóiratot. A Magyar Ornitológiai Központ alapító igazgatója, aztán a Magyar Néprajzi Társaság alapító tagja, később elnöke is volt. Hét évig országgyűlési képviselőségre is jutott ideje.

Jégkorong meccs a Hámori-tavon, a Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből (Forrás: MaNDA Adatbázis, Herman Ottó Múzeum - Miskolc, CC BY-NC-ND)

Miután röviden, élettörténetének főbb állomásainak felidézésével tisztelegtünk a múzeum névadójának emléke előtt, térjünk vissza a jelenhez. A Herman Ottó Múzeum napjainkban félmillió műtárgynak ad helyet. A legnagyobb gyűjtemény a régészeti. Ebben ott vannak az őskőkor első tárgyi emlékei, a neolitikum bükki és bodrogkeresztúri kultúrájának leletei, a népvándorlás és a honfoglalás korának szép darabjai. Az ásványtár a Kárpát-medence legteljesebb hazai kőzet és ásványgyűjteményét jelenti. Híres a Herman Ottó Múzeum képzőművészeti gyűjteménye, többek között azért, mert a magyar nemzeti festészet összes kiemelkedő művészének remekeit fogja össze. A történeti gyűjtemény jelentős ipartörténeti emlékekből áll, a néprajzi gyűjtemény pedig a világ legjelentősebb matyó és palóc népművészeti anyagát foglalja magába.

1985-től a Herman Ottó Múzeum tudományos kutatóhely. Negyven tudományos szakalkalmazott dogozik itt és teszi közzé rendszeresen kutatási eredményeit. A múzeumok között szinte páratlan nagyságú a könyvtáruk: kétszázezer kötet sorakozik benne. Mielőtt bárki Miskolcra indulna, érdemes megkeresnie az interneten az intézmény rendkívül igényesen felépített honlapját.

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr4312052389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása