Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Jósa András Múzeum, Nyíregyháza

2016. december 22. - MaNDA

Egyáltalán nem érdektelen néha belekattintani abba a rendkívül gazdag adatbázisba az interneten, amelyet a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet hozott létre. A hazai múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális és oktatási intézmények digitalizált kulturális értékeit találjuk meg itt. Az online gyűjtemény kialakítása 2013-ban kezdődött, mára százhetvenkettő partnerintézmény teszi közzé digitalizált dokumentumait az adatbázis segítségével. Ezek közül ismerkedünk meg a következőkben néhánnyal.

Kelet-Magyarország legrégebbi múzeuma az 1868-ban alapított, majd 1918-tól az alapító Jósa András nevét viselő múzeum. Ő adta az igen gazdag bronzkori és honfoglalás kori leletanyagból álló régészeti gyűjteményt, amelyet aztán jóval később a jeles néprajztudós, Kiss Lajos világhírű néprajzi gyűjteménnyel egészített ki.

Rézkürt, emléktárgy (Forrás: MaNDA Adatbázis, Jósa András Múzeum - Nyíregyháza, CC BY-NC-ND)

Az 1950-es évektől aztán alaposan fellendült a gyűjtőtevékenység, kialakultak a helytörténeti, a történeti dokumentum, a képző- és iparművészeti, a numizmatikai és az irodalomtörténeti kollekciók is. 2008-ban felújították az intézményt, két állandó – régészeti és néprajzi – tárlat működik benne, de ezekhez számíthatjuk Jósa András emlékszobáját, és a nyíregyházi születésű festőóriás, Benczúr Gyula munkáit bemutató kiállítást is. Van páncélterem is itt, régészeti és numizmatikai aranykincseket őriznek benne.

Jósa András 1834-ben született Nagyváradon. Érdeklődése rendkívül sokrétű volt, az érettségi után jogot tanult, aztán elvégezte a magyaróvári Gazdasági Főiskolát. Nemigen tudott beilleszkedni a vidéki nemesek életformájába, nem érdekelte a vadászat, a mulatozás, annál inkább az esztergálás, ami későbbi pályáját is meghatározta. A sok famunkától ugyanis tályog nőtt a kezén, ez nehezen gyógyult, hosszú ideig betegeskedett. Ekkor döntött úgy, hogy orvos lesz, 1864-ben Bécsben kapta meg orvosi diplomáját. Erzsébet királynéhoz ajánlották be, de Jósa András inkább Nagykállóba ment, ahol Korányi Frigyestől átvette a kórház irányítását. Húsz évig dolgozott itt, a kezdeti nyolcágyas intézményt nyolcvannégy ágyassá fejlesztette. 1884-ben Nyíregyházára költözött, és Szabolcs vármegye tiszti főorvosa lett.

Jósa András (Forrás: Jósa András Múzeum)

Nagy eredményeket ért el a járványok leküzdésében, a környezet és a személyi higiénés állapotok megjavításában. Csökkentette a gyermekhalandóságot, megteremtette az egészségügyi nevelés alapjait. A szerteágazó érdeklődésű, így a régészet tudományában, a néprajzban és a művészettörténetben is otthonosan mozgó Jósa Andrásnak köszönhető az ország egyik legrégebbi alapítású múzeuma, a nagykállói Szabolcs megyei régészeti társulat kiállítása. Ebből épült fel a Szabolcs Vármegyei Múzeum 1899-ben, amelynek országos hírű utódintézménye a régészettel, a néprajzzal, a történettudománnyal és a múzeumpedagógiával világszínvonalú teljesítményt felmutató, ma Jósa András nevét viselő múzeum.

Aki a helyszínen, Magyarország észak-keleti szegletében akar találkozni múltunk jeles emlékeivel, annak indulás előtt érdemes megkeresnie az interneten a híres nyíregyházi intézmény honlapját.

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr612063895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása