Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Thorma János Múzeum, Kiskunhalas

2016. december 29. - MaNDA

Egyáltalán nem érdektelen néha belekattintani abba a rendkívül gazdag adatbázisba az interneten, amelyet a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet hozott létre. A hazai múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális és oktatási intézmények digitalizált kulturális értékeit találjuk meg itt. Az online gyűjtemény kialakítása 2013-ban kezdődött, mára százhetvenkettő partnerintézmény teszi közzé digitalizált dokumentumait az adatbázis segítségével. Ezek közül ismerkedünk meg a következőkben néhánnyal.

A kiskunhalasi múzeumi gyűjteményt 1874-ben alapították. Hogy kik és milyen tárgyakból hozták létre, azt az alapítás 125. évfordulójára készült emléktábla árulja el: „Révész György régiséggyűjteményét Szilády Áron lelkész, akadémikus és Gyárfás István egyháztanácsi főgondnok, akadémikus vezetésével megvette a Kiskunhalasi Református Egyház 1874. április 9-én. Ebben az évben a Révész-gyűjtemény és a Református Líceumi Gyűjtemény egyesítésével létrejött Halasi Múzeum.” Ezt később gimnáziumi régiségtárnak nevezték. 1935-ben aztán a Csipkeházban Nagy Czirok László városatya a saját és mások gyűjteményéből új kiállítást szervezett. A több száz tárgyat a Csipkeházban Latabár Károly iparművész segítségével helyezte el. A második világháborúban Kiskunhalas mindkét múzeuma szinte teljesen elpusztult.

Janó Ákos és Nagy Czirok László muzeológusok (Forrás: MaNDA Adatbázis, Thorma János Múzeum - Kiskunhalas, CC BY-NC-ND)

Nagy Czirok László újra munkába kellett kezdjen, sok múzeumi tárgyat szerzett, nem ritkán visszaszerzett. Ekkoriban a halasi múzeum egy gimnáziumi tanteremben kapott helyet. Az államosítás után, ami máshol igen sok korlátot jelentett, de Halason nem, ismét Nagy Czirok László kapott fontos szerepet a múzeum fejlesztésében. Molnár K. Ferenc kiskunhalasi gazdától megvásárolta 1100 darabból álló néprajzi és várostörténeti gyűjteményét. Hosszú viták után kapta meg aztán az újjászületett intézmény 1951-ben a 19-20. század fordulójának egyik legjelentősebb magyar festője, a nagybányai művésztelep alapítója, a kiskunhalasi Thorma János nevét. A múzeum végül a város legnagyobb eklektikus stílusú polgárházában lelt végső otthonra, Nagy Czirok László megszerezte a Kolozsvári-kúriát. Átalakítási munkálatok kezdődtek, majd 1954-től elkezdődhetett az állandó és időszaki kiállítások máig tartó sorozata.

Thorma János Talpra magyar című képe a múzeumban. (Forrás: MaNDA Adatbázis, Thorma János Múzeum - Kiskunhalas, CC BY-NC-ND)

1960-ra bővítették az épületet, hogy elhelyezhessék abban a nagyméretű Thorma János-festményeket, a Talpra magyart és az Aradi vértanúkat. A szakemberek úgy tartják, egy-egy múzeum rangját gyűjteményének nagysága, annak állapota és feldolgozottsága adja meg. Méltán büszkék a kiskunhalasiak a Thorma János Múzeumra, az itt őrzött tárgyak száma hetvenezer. A gyűjtemény jellemzően néprajzi és helytörténeti jellegű (kilencezer darab), ám régészeti (ötezer darab), numizmatikai (ötezer darab), képző- és iparművészeti (ezer darab) anyagot is magába foglal. Igen jelentős az adat- és dokumentumtár (tizennyolcezer darab), a fotótár (huszonötezer darab) és a tízezer kötetes könyvtár. A múzeum állandó kiállításai sok látogatót vonzanak, 1954-től áll nyitva az állandó helytörténeti kiállítás ajtaja. A Thorma János emlékkiállítás mellett a következő tárlatok találhatók: népi és úri viseletek Kiskunhalason, Pásztorviselet és pásztoreszköz, Halas, a kiskun mezőváros, Válogatás a múzeum kerámiagyűjteményéből, Magyarországi pénzek, Berki Viola képei. Azt pedig, hogy hány és milyen tematikájú időszaki kiállítás volt itt az elmúlt hatvannál több évben, még csak bele-belekapkodva sem érdemes felsorolni, aki kíváncsi rá, az keresse meg az interneten a múzeum honlapját.

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr2012067975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása