Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

A Bond-író Ian Fleming

2013. május 28. - MaNDA

105 évvel ezelőtt, 1908. május 28-án született Ian Lancaster Fleming angol író, újságíró, tengerésztiszt és hírszerző, akinek élete 1964-ig tartott. Ez a mondat a legtöbb embernek nem mond semmit. Jó, élt itt köztünk egy angol, aki sok mindent csinált, aztán meghalt. Azonban ha azt mondjuk, 105 éve született James Bond alakjának létrehozója, szinte mindenki tudja, kiről beszélünk. Mármint, ha képzeletének szülöttéről, James Bondról van szó.

Az embereket mindig is érdekelték a titokzatos, bátor, erős, eszes, vakmerő, szinte ember feletti képességekkel rendelkező hősök. A mítoszok főszereplőinek legtöbbje ilyen. Nem is ember, már-már félisten vagy isten. Ha a mozgóképek feltalálásának előtti korszakra gondolunk, akkor is viharos sebességgel terjedtek egy-egy rendkívüli képességekkel rendelkező, rokonszenves, csibészről vagy mítikus alakról, hősről szóló történetek. Hogy csak néhány nevet írjunk: Achilleus, Spartacus, Attila hun király, Csaba királyfi, Szent István, Szent László, Toldi Miklós, Robin Hood, Robinson Crusoe, Eke Máté (ismertebb nevén a Tenkes kapitánya), Sobri Jóska, Rózsa Sándor, Arsene Lupin, és némi gondolkodás után még sok más név eszünkbe juthat.

Ian Fleming a XX. század közepén találta ki James Bond alakját, és írta meg  kora legismertebb titkos ügynökének első történetét. „A nevem Bond, James Bond.” –hallottuk azóta ezerszer, de azt kevesen tudják, hogy a valóságban is élt egy ilyen nevű ember, aki minden volt, csak nem titkos ügynök. Egészen különlegesen szelíd és izgalmaktól mentes foglalkozása volt: ornitológus, vagyis madarász.

ianfleming portré.jpg

A gazdag arisztokrata családba született Ian Fleming kakukkfiókának számított. Hamar összeütközésbe került hozzátartozóival, utálta közgazdaságtant, amiben egyébként rokonai évszázadok óta jeleskedtek. Botrányt keltett már diákként is, hiszen anyjának ki kellett vennie az előkelő iskolából, mert egy gálánsnak nem nevezhető kalandja után, amit egy hivatásos testi munkástól- manapság így nevezik a kurvákat- nemi betegséget szedett össze.

Nem lehetett tehetségtelen ember, a brit királyi tengerészet kémelhárításánál kapott állást. Több későbbi figuráját korának ebből az időszakából származó élményeire építve alkotta meg. A kémelhárító iroda titkárnője például rendkívül jól tudta a kalapot a szoba egyik sarkából a másik sarokban lévő fogasra dobni. Ez aztán James Bond egyik jellemző tulajdonsága lett.

A II. világháborúban kémelhárítóból kémmé változott, azaz élete, ha lehet még izgalmasabbá és mozgalmasabbá vált, mint addig. Azt mondják róla, hogy a szokásosnál sokkal jobban kedvelte a nőket. Rengeteg hódítása volt, ám ezekkel úri ember volt, különösebben nem dicsekedett. Hogy milyen fontos szerepet kaptak életében a nők, a komoly nők, arra házassága a példa. Egy bizonyos Ann Charteris volt Fleming életének nagy szerelme, de a hölgy egy gazdag lordot választott férjül. Tévedésére az 1950-es években döbbent rá az asszony, megkereste Fleminget, akivel 1952-ben összeházasodtak. A nászútjuk jelentette a fordulópontot a nyugalmazott kémnek, felesége ösztönzésére megírta a Casino Royale című történetet. Ez volt a kezdete egy 14 részes könyvsorozatnak, aminek utolsó részét az író már nem tudta befejezni.

A minőségi szórakoztató irodalom, mondhatnák a minőségi ponyva regényeit kiválóan vetette papírra Fleming. A művek értékei időtállóak, ma is élvezet olvasni, mint egy ismeretterjesztő honlap is írja: „Nemzetközi népszerűségük évtizedek óta töretlen, sőt némi további exotikus bájt kölcsönöz nekik a korszak gondolkodásának, értékeinek és nem utolsó sorban tárgyi világának színes, és pontos visszaadása.”

James Bond történeteket azonban nézzük, és nem olvassuk. 23 filmen. A név hallatán kitűnő színészek alakjai jelennek meg képzeletünkben: Roger Moore, Sean Connery, Pierce Brosnan, vagy a Vlagyimir Putyin elnökre rendkívül hasonlító Daniel Craig. A férfiak képzeletében mindezek mellett természetesen a Bond filmekben szereplő világszép nők tucatjai tűnnek fel, és világslágerekké váló dalok idéződnek meg.

james bond collage.jpg

A nagy angol kalandor életéről 1990-ben filmet készítettek. Ebből, aki akarja, mindent megtudhat Ian Fleming titkos életéről.

Többek között, és elsősorban törvény, hogy az ember életében az igazán nagy döntések, a komoly események nem gyakoriak, senkinek nincs sok dobása. Fleming kegyeiért hiába versengtek a gyönyörű nők tucatjai, őt mégis egyetlen, a nagy, komoly szerelem terelte a számára legjobb útra, felesége Ann Charteris . Minden más csak mese.

Dippold Pál

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr135335914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalacsi_Dezső 2013.07.14. 19:20:20

A kalapot a filmekben is Moneypenny dobta a fogasra. :-)
süti beállítások módosítása