Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Harkány templomai

2016. november 30. - MaNDA

Harkány jellegzetes épületei a templomok. A Jézus Szíve római katolikus templomot alig harminc évvel ezelőtt építették fel. Ugyan a 19. században az üdülőfalu katolikus lakosságának növekedése és a fürdőlátogató katolikusok egyre nagyobb száma már életre hívott egy kápolnát, amelyet 1906-ban Jézus Szentséges Szíve tiszteletére szenteltek fel. Ez a neoromán és neogótikus stílusban épült kápolna szolgált egészen az 1980-as évek közepéig.

Fotó: Bodnár Katalin

Ekkorra Harkányban a római katolikusok létszáma kétezer fő fölé emelkedett, és ebbe nem számoltuk bele a vendégeket. Nyilvánvalóvá vált, hogy a száz embert befogadni tudó kápolnát kinőtték. Nem volt egyszerű feladat a kápolna megnagyobbítása. Holczer József tervei alapján Hopp Ferenc máriagyűdi plébános irányításával 1985-ben mégis belekezdtek. Szépen összeillesztették a régit az újjal. A hatszorosára növekedett alapterületű templomot 1988-ban szentelték fel. 1990-től Harkány önálló római katolikus plébánia a pécsi egyházmegyében.

A fürdőváros széles főutcáján áll a késő barokk, copf stílusú református templom. a harkányi református gyülekezet 1798. március 21-én kezdett bele a templomépítésbe. A gúlasisakos toronnyal díszített épületet 1802-ben fejezték be. Épülete mellett a magyar reformáció Siklóshoz kötődő jeles személyiségének, Sztárai Mihálynak a mellszobra áll. Alighanem egyedülálló kelléke ennek a templomnak a tornyára rakott gólyafészek. A gúla alsó, kevéssé lejtős részébe valamikor fészket kezdhettek rakni a gólyák, amelyet az emberek segítségül kis vas rudakkal támasztottak meg.

Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár

A Harkányhoz tartozó Terehegy református temploma egy kis dombon áll. Az Ormánság református templomainak többsége a 18-19. század fordulóján épült, a falusi késő barokk, copf és klasszicista stílusjegyek hordozói. A magyar templomépítészet sajátos képviselői ezek a tájba simuló, ám messziről mégis jól látható templomok. Bár a reformátusok kirakták templomaikból a szobrokat és képeket, különös módon azonban Erdélyben, a Nyírségben és az Ormánságban a kép, a díszítés mégis visszatért a református templomokba. Terehegyen a fából ácsolt mennyezeten, a kórus mellvédjén, a padok oldalán és a prédikálószék tetején képek vannak. A templomépítéssel egy időben készültek a festmények, festő-asztalosok munkái, akik leginkább mintakönyvből dolgoztak, de a sablonokat kiegészítették a csak rájuk jellemző egyéni megoldásokkal. A templomhoz egy 18. századi orgonát is hozattak Pécsváradról, ez egész Európában páratlan. A templomot 1988-ban újították fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr3912017245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása