Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Dombóvár híres fiai

2016. október 05. - MaNDA

Dombóvárt azok az emberek is híressé tették, akik innen indulva váltak maguk is híressé. A Rácegrespusztán felnőtt Illyés Gyula a település gimnáziumában tanult, akárcsak Pataki Ferenc a fejszámoló művész, és Buzánszky Jenő, a világ legismertebb magyarjainak, az aranycsapat tagjainak egyike.

fekete_istvan_emlektablaja_orbanhegyi_ut_7.jpgFekete István emléktáblája a róla elnevezett iskola bejáratánál. Budapest, Orbánhegyi út 7.

Dombóvár közelében, Göllén gyerekeskedett a magyar irodalom legnépszerűbb ifjúsági irodalmat művelő írói közé tartozó Fekete István. Neki szentelnek emléket Dombóvár első múzeumában, melyet Bodó Imre agrármérnök alapított 1995-ben. A százezrek látogatta kiállító terekben megnézhetők az író személyes tárgyai, eszközei: kéziratai, igazolványai, bizonyítványai, oklevelei, kitüntetései, versei, könyvei.  A természetről készített festmények és a sokak kedvencévé vált Fekete István-i állatszereplők modelljei: Vuk, a róka, Kele, a gólya, Csí, a fecske, Hu, a bagoly és Lutra, a vidra. A múzeumban helyet kaptak Csonka Sándor, Gulyás József, Soós Tibor és Szentkirályi Attila festőművészek munkái, valamint Ambrus Sándor grafikái. Fekete István Somogy megyei szülőfaluját, Göllét ott készült szőttesek képviselik. Figyelemre méltó tény, hogy megnyitása után alig négy évvel Dombóvár első múzeuma, a Fekete István Múzeum 1999-ben megkapta az év múzeuma díjat.

A Fekete István Múzeum épülete

2001-ben nyílt meg a felújított és az erre a célra átadott volt főszolgabírói házban a Dombóvári Helytörténeti Múzeum. A 19. század utolsó éveiben épült ház négy különböző méretű helyisége és tágas folyosó a saját és az időszakosan kölcsönzött tárgyakból rendezett kiállításokat szolgálja.

A 20. század második felének egyik legnagyobb hatású igazi, tudós népművelője volt a nemrég elhunyt Balipap Ferenc. Konok kitartással ragaszkodott városához, a szociológus végzettségű, ám költőként is az élvonalhoz tartozó szakember kisugárzása, elragadó embersége évtizedeken keresztül valódi, a helyi és a nemzeti értékeket képviselő és védelmező közösségeket tartott össze a városban.

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr2111772619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása