Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Mary Pickford, az első filmcsillag

2013. április 08. - MaNDA

Százhúsz évvel ezelőtt, 1892. április 8-án született meg Mary Pickford, akit utólag sokan illetnek az első filmcsillag titulussal. Igazuk van. Az amerikai filmszínészek életének forgatókönyve azóta sem nagyon változott. A szép arcú, ám igen szegény családból származó kislány már tizenkét éves korában a Brodway-n színpadra állt. Négy évvel később, azaz tizenhat évesen elkészítette első filmjét.

mary.p.jpg

Ezután rakétasebességgel száguldott végig életén és karrierjén, százötven film fűződik nevéhez. A naiv, ártatlan kislány karaktere – mint azóta is sok más filmcsillagnak – gyors és nagy sikereket hozott Pickfordnak. Az első amerikai világsztár történetének van egy jelentős magyar szála is: bizonyos Adolf Zukor -  Ricsén született, Mátészalkán járt iskolába, majd Amerikában kezdetben szűcsként, majd filmesként óriási karriert befutó producer -  1913-ban szerződtette Mary Pickfordot. A színésznő hamar felismerte a filmiparban rejlő nagy üzleti lehetőségeket, ő volt az első sztár, aki piaci értéke alapján fizettette meg magát. Pályafutása kezdetén heti tíz dollárt keresett, 1915-ben már heti kétezer dollár volt a tiszteletdíja. Rendkívül tudatosan élt, azt a filmtársaságot választotta, amelyik legtöbbet fizetett szerepléséért. Némafilmes korszakának két jelentős darabja volt a Kis amerikai és a Nyakigláb apó.

1919-ben Mary Pickford Douglas Fairbanksszel, Charles Chaplinnel és D.W.Girrith-szel megalakította az United Artists filmes céget. Nem volt rossz üzlet, a színésznő hatalmas vagyonra tett szert. A hangosfilmek kora sem törte meg lendületét, ő kapta az első hangosfilmnek megítélt Oscar-díjat az 1929-ben forgatott Coquette című filmben bemutatott alakításáért. Ezután már csak három filmben szerepelt, az utolsót 1933-ban forgatták.

A mai sztárokétól magánélete sem nagyon különbözött. Háromszor ment férjhez. Első férje Owen Moore, az ír származású némafilm-színész volt. A házasság tönkrement, Moore alkoholista volt, Mary Pickford pedig Douglas Fairbanksszel szűrte össze a levet. 1920-ban hozzá is ment, második házassága tizenhat évig tartott. Az álompár frigye többek között Fairbanks félrelépései miatt ment tönkre. Utolsó férje a színész Charles Rogers volt, akivel 1937-től egészen az asszony 1979-ben bekövetkezett haláláig együtt maradtak.

A filmtörténet hőskorának, a némafilmek korszakának talán legjelentősebb alakja Mary Pickford. Kétségtelen tehetsége a színművészet egyik legfontosabb kifejezési eszköze, a beszéd nélkül is teljes értékű alkotásokat teremtett. Hol vagyunk már attól a kortól, amikor az emberek szavak nélkül is értették egymást, egy szemvillanás, egy fintor, egy rebbenő kézmozdulat többet elmondott a világról, mint ma, amikor mindenki csak beszél, csak beszél, csak beszél.

Talán jót tenne, ha egy Mary Pickford-Douglas Fairbanks némafilmet egy időben a világ összes médiumában lejátszanának, és egyszer csak megállna a képsor, a két főszereplő mosolyogva annyit mondana: Kuss! Ez természetesen nem lehetne így, hiszen hiába durva ma a világ, a régi sztárok ezt nem mondanák ki. Ők udvariasan nyugalmat és csendet kérnének. Az egyre igénytelenebb és nagyobb létszámú publikumtól.

Dippold Pál

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr445211199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.09. 10:31:33

jó kis írás, de kicsit rövid, nem?
süti beállítások módosítása