Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Kalocsa kincse nem csak a paprika

2012. szeptember 11. - MaNDA

A Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár 18. századi barokk Patachich-termében idén Világvallások címmel nyílt időszaki kiállítás. Az olvasótermi séta alatt a látogatóink válogatást láthatnak a régi korok elfeledett vallási kultúráiból és a különböző világvallásokat reprezentáló dokumentumokból. A kiállítás november 1-ig van nyitva, de digitalizált világunkban sem nem vész el semmi, sem nem alakulhat át. A digitalizációban az a jó, hogy minden úgy van, ahogy van.

1.jpg

 A kalocsai könyvtárban ott sorakoznak most a nagy világvallásokhoz kötődő több évszázados kiadványok. A világ legtermészetesebb ténye, hogy a műveltség, a tudás nem válogat. A kiállítás úgy cáfolja a katolikus egyházra ragasztott kirekesztésről, türelmetlenségről, hatalomvágyról a köztudatba beültetetett vádakat, hogy nem cáfol semmit. Mert nincs mit cáfolni, a vádak nem igazak. Békében megfért itt egymással a zsidó és az arab könyv, mellettük Luther Márton kézírása és a konfuciánus tanulmányok.

2.jpg

Akit érdekel az ilyesmi, nem csak a mai bulvárceleb-történeteket szereti, keresse meg az interneten ezt a kalocsai kiállítást. Aztán tovább keresgélhet a könyvtár már digitalizált kincsei között. 

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr884770114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása