Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Oldtimer Karaván

2012. június 16. - MaNDA

20.00 Az Oldtimer Karaván végállomása - Gyermekvasút Szépjuhászné megállója

oldtimer.jpg

Váczi Viktor a Gyermekvasút sajtófelelőse elmondta, hogy a Gyermekvasút éjjel 2-ig fog közlekedni, láthatunk majd egy gőzmozgatású nosztalgiavonatot, a lillafüredi motorvonatot, Hűvösvölgyben a Gyermekvasút végállomásán kézihajtányozást, és a Virágvölgy állomástól fáklyás vezetett túra indul a János-hegyi kilátóhoz.

Itt lesz a MaNDA által szervezett kihelyezett autós mozi 21 órától.

19.00 Budafokon megtiszteltető fogadtatás után Kovács György ügyvezető elmondta, hogy ma nyitotta meg kapuit a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont, melynek része egy múzeum, ami egy hónap múlva fog beindulni, egyelőre bejelentkezés alapján csoportokat fogadnak (email: muzeum@torley.hu ), egy pince és a Zsolnay terem, ahol éppen pezsgőkóstoló folyik. A program magába foglal három koncertet, és egy dj party-t is, ahol, mint az ügyvezető elmondta "éjjel kettőig lehet pezsgősen pezsgő zenére pezsgőzni". Továbbá szeretettel várják vendégeiket majd szeptember első hétvégéjén a Budafoki Borfesztiválra.

18.20 Az Országos Széchenyi Könyvtár bejáratánál Sajó Andrea főigazgató fogadott, a programok közül kiemelte az érdeklődőknek a Mautner Zsófia A kelet gasztronómiája - keleti hatások a magyar konyhában című előadását, a kiállítások közül kettőt: Ragyogás - Porcelán és könyvritkaságok (Herend), Titanic emlékkiállítás. Szeretettel várja a vendégeket a két héten belül megnyíló  irodalmi kávézóba a Könyvtárba, ami a mai napon próbaképpen nyitva van.

oldtimer1_8.jpg

1905 és 1929 között készült, változatos témájú magyar és külföldi rövidfilmek

Kiemelt ajánlatunk
D. W. Griffith néhány korai rövidfilmje
A János vitéz 1924-es filmváltozata
A Tabán lebontása előtt készült utolsó filmfelvételek
I. világháború-ellenes magyar propagandafilm
1919-es filmhíradó Horthy Miklós november 16-i bevonulásával
Aff és a mogyoró - kizárólag állatszereplőkkel forgatott játékfilm!

 

18.00 Hagyományok Házánál Pölös Andrea muzeológus kiemelte a 21.30-tól Dr. Juhász Katalin és Szabó Zoltán előadását a tűz szerepéről a szokásrendszerben Tüzit megrakatja címmel. Továbbá 21.50-kor a Kolo együttes Iván-napi koncertjét és 22.30-kor Borbély Mihály és Lukács Miklós koncertjét Improvizációk tárogatóra, cimbalomra és egyéb fúvós hangszerekre címmel. Elmondta a múzeumról, hogy általában minden kiállítást előadás kísér, és sajátossága, hogy kortárs népi iparművészek anyagát is kiállítják.

oldtimer1_7.jpg

Halhatatlan némafilmek az Örökmozgó Filmmúzeumban
Zongorán kísér: Darvas Kristóf

 Különleges játékunk - 13+1! MaNDA film-totó 

Játsszon velünk, és vigye haza csodás ajándékainkat!
A látogatók kipróbálhatják, mennyire jártasak a magyar filmtörténetben. Aki 13+1 találatot ér el, értékes ajándékkal gazdagodhat a filmes élmények mellett. 

17.45 Magyar Nemzeti Múzeumnál Csorba László igazgató a szellemi hungarikum fogalma köré csoportosuló programokról beszélt, megtekinthető Gömböc kiállítás, régészeti kiállítás, olimpiai kiállítás, különböző művészeti programok keretében fellép a Vajda Gypsy Band, amelynek a prímása egy Furudate Yukako nevű japán hölgy, és fáklyás tárlatvezetés is lesz sötétedés után a kertben. Hamarosan megtekinthető egyfajta múlt és jelen közti fénykép-párbeszéd a Székelyföldről Orbán Balázs és Fekete Zsolt képeivel. 

oldtimer1_6.jpg

Halhatatlan némafilmek az Örökmozgó Filmmúzeumban
Zongorán kísér: Darvas Kristóf

1905 és 1929 között készült, változatos témájú magyar és külföldi rövidfilmek

Főbb szerepekben
- A tízes és húszas évek legnépszerűbb komikusai, Charles Chaplin, Buster Keaton, Harold Lloyd, Stan Laurel, Oliver Hardy, Clyde Cook és a franciák egykori kedvence Rigadin, aki a magyar filmforgalmazók Vuksinak kereszteltek át.

- Az 1910-es évek népszerű képregényfigurája, Buster Brown (Arthur Trimble), és kutyája, Pete.

- Jancsi bohóc (polgári nevén Morgenroth Károly) 

17.30 Petőfi Irodalmi Múzeumnál Csorba Csilla igazgatónő fogadott, érdekesebbnél érdekesebb programokat sorolt fel, többek közt 18 órától "Bridzs talpaló"  - Ottlik és a bridzs című programpontot, 21 órától a 30Y tart szentimentálé koncertet a múzeum kertjében. 22.30-kor bábszínház előadás meglepetésekkel. Figyelmünkbe ajánlották a PIM Nyári Fesztiválját, ami június 26-tól július 6-ig tart, és a Madzsar Alice  A mozgás iskolája című kiállítását június 24-én a Kassák Múzeumban.
oldtimer1_5.jpg

Autósmozi a Szépjuhásznénál – A múzeumok varázslatos éjszakáján a Magyar Veteránautó és Motoros Szövetséggel és a MÁV Zrt.-vel karöltve régi magyar filmek ünnepi vetítésére várjuk a veterán autók és autósmozik híveit. Múltidéző autósmozinkban egymást követik az egykori filmsikerek, közönségkedvencek. Rendezvényünk különleges színfoltját jelentik a parkolóban felsorakozó veterán járműcsodák. Egykor ilyen autókkal érkezhetett a nagyérdemű a premierre.
A Szépjuhászné vendéglő szabadtéri főzéssel, sütéssel, míg a Kisvasút éjszakába nyúló vonatozással várja az érdeklődőket!

17.00 Lévay Zoltán a Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztályvezető több programra invitálta az érdeklődőket. 18 órakor "Vigyázz, lépcső!" - ünnepi nyitány csendül fel a főlépcsőn a Budapesti Fesztiválzenekarral, 19 órakor Erker slammer szemmel - Slam poetry verseny a St. Gallen-i kalandok című kiállítás. Ma négy kiállítás látható egyszerre, plusz állandó tárlatok. Az év kiemelt eseménye október végén a Cézanne és a múlt című kiállítás, ahol több, mint hetven Cézanne festményt tekinthetünk meg majd.

16.30 Fehér György igazgatóval és Bálint Ágnes kommunikációs munkatárssal találkoztunk a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnál. Többek közt a szabadtéri programokat ajánlották figyelmünkbe, ahol 21 órakor fellép a Budapest Bár zenekar, délután a gyerekek számára meseelőadások vannak, amit jazzkoncertek követnek, a felnőttek figyelmébe ajánlották a Kadarka Szalont, ahol húsz kadarka fajtát lehet megkóstolni. Megnyitják az Apostolok Tornyát, ami egyébként zárt terület, és évente csak egy-két különleges alkalommal nyílik meg, és egészen Budáig ellátni róla. Még egy érdekes programpont a csónakos vártörténeti séta.oldtimer1_4.jpg

Sosem látott rövidfilmek - Ötven év elteltével végre bekukkanthatnak a látogatók a kulisszák mögé. Kincsekkel, páratlan kuriózumokkal várunk mindenkit, aki ezen a különleges éjszakán meg akarja tudni, mi is történik a MaNDA Budakeszi úti filmes archívumában. Kiderül, hogyan működik a csodadob, s az is, milyen kamerával készült a Halálos tavasz. A látogatók bepillanthatnak a mozi boszorkánykonyhájába: a gépházba, vagy filmet vághatnak, akár egy igazi rendező. Non-stop pörögnek a legendássá vált alkotók filmjei, és a mesés hazai tájakról készült felvételek. Aki pedig kedvet kap a filmkészítéshez, megrajzolhatja és elkészítheti a saját filmjét a budaörsi Illyés Művészeti Akadémia tagjai segítségével. Kertmozi, kisvendéglő az udvarban, ott figyelheti, miért is felejthetetlen az Aranycsapat!
Helyszín: MaNDA központ - 1021 Budapest, Budakeszi út 51/E - forró drót: + 36 1 200-8739

16.15 Gulyás Gáborral, a Műcsarnok igazgatójával beszélgettünk, aki várja az érdeklődőket a különböző típusú programokra, kiállításokra, tárlatvezetésekre. Figyelmünkbe ajánlotta az Európai Utasok (Kolozsvári képzőművészek az ezredforduló után) című kiállítást, többek közt irodalmi program lesz még, megnézhetjük a Balaton Együttes koncertjét. Mint Gulyás Gábor elmondta, úgy szervezték meg a programokat, hogy bármikor jön be bárki, valami mindig fogadja. Ajánlja mindenkinek a következő kiállításukat a Műcsarnokban, melynek címe Mi a magyar? és az Ernst Múzeumban az Aj - Vejvej képzőművész kiállítását.

Századeleji némafilmek Darvas Kristóffal – „Látta-e már … a Tabáni képeket, vagy a Corvin Híradót? Volt-e olyan fantasztikus élményben része, hogy élőzenei kíséret mellett mozizzon? Az Örökmozgó Filmmúzeum filmes időutazásra csábítja ezen a kivételes éjszakán a mozi szerelmeseit. Közel száz évvel ezelőtt vetített kincseket vettünk elő a dobozból, hogy felidézzük dédanyáink korát. Szívszorító szerelmek, mulatságos kedvencek, édes kis semmiségek, burleszkek és tragédiák váltják egymást, s Darvas Kristóf virtuóz zongorajátékával kíséri a történeteket. Látogatóink nemcsak izgalmas filmritkaságok között csemegézhetnek, hanem gyönyörű – kézzel rajzolt és festett – plakátokat is megcsodálhatnak. A játékos kedvűeknek ajánljuk a filmes totónkat. A sikeresen tippelők között értékes ajándékainkat - könyveket, mozijegyeket és filmeket – sorsoljuk ki.
Helyszín: Örökmozgó Filmmúzeum - 1074 Budapest, Erzsébet krt. 39. - forró drót: +36 1 342-2167

16.00 Elindult az Oldtimer Karaván a Budapesti Nemzeti Közlekedési Múzeum elől, ahol Janikovszki Tamás főigazgató-helyettestől megtudhattuk, hogy délután 5-kor kezdődnek a különféle programok, láthatnak az érdeklődök alternatív hajtású gépjárművet, a Magyar Veterán Autósszövetség felvonulását, továbbá az érdeklődők megtekinthetnek egy Titanic kiállítást, ahol megismerhetik a legenda és valóság közötti különbségeket. Vasúttörténeti kiállítás tekinthető meg éjfélig, ahol mindenféle terepasztal működik. 

oldtimer1_3.jpg

 

 A MaNDA három helyszínen várja a mozizás szerelmeseit: 

- az Erzsébet körúton az Örökmozgó moziban,

- a Látogatóközponttá alakított székházunkban és annak udvarán a Budakeszi út   51/E szám alatt,

- valamint a gyermekvasút Szépjuhászné állomásán színes programokkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr14592497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása