Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Méreg volt a narancslében

2015. július 13. - MaNDA

Most, hogy a görögök népszavazással döntöttek sorsukról, nézzünk meg egy 80 évvel ezelőtti, tervezett voksolást, ahol ismét csak fontos dolgokról dönthettek volna a görögök, ha a hadsereg közbe nem szól.

 

A Magyar Világhíradó a német UFATONWOCHE rövid, narráció nélküli tudósítását játszotta 1935 októberében a görögországi helyzetről, ahol a királypártiak és a köztársaságiak összecsapása után, a beígért népszavazás előtt, nem először, és nem is utoljára a hadsereg ragadta magához a hatalmat. Bizony, a két világháború közötti Görögország története meglehetősen mozgalmasra sikeredett, puccsok, államforma- és hatalomváltások, háborúk sorakoznak egymás után. 1924 és 1936 között az 1830-ban, a törökök kiűzése után létrejövő királyságot az országot modernizáló Elefthériosz Venizélosz köztársasága váltotta, majd ismét a katonák következtek, pontosabban Georgiosz Kondilisz tábornok, akinek sorsát végül egy pohár narancslé teljesítette be. Szóval, mozgalmas évek voltak ezek, de nem csak Görögországban, hanem egész Európában is, ahol ekkoriban birkózott egymással a szélsőjobb és a szélsőbal. A küzdelem, a politikai harcok gyakran végződtek katonai jellegű, később konszolidálódó diktatúrákban, ahol egy-egy erősebb kezű katona (Franco, Piłsudski, Horthy) ragadta meg a hatalmat.

Georgiosz Kondilisz tábornok is beleillik a sorba, annak ellenére, hogy 1926 augusztusában még „kollégája”, Pangalosz diktatúráját dönti meg, hogy aztán a köztársaság hű híveként visszavonuljon és átadja a hatalmat. 1935 októberében már más a helyzet, a két tábor, a royalisták és a köztársaságpártiak egy szombati véres összecsapása után ismét a tettek mezejére lép. Az 1935 márciusában, 71 évesen az országot elhagyni kényszerülő Venizélosz felvonuló híveire revolverekkel támadnak rá az egyik athéni kávéház teraszán iddogáló királypártiak. Lövöldözés alakul ki, két halott marad a helyszínen, a tábornok pedig a hadsereg nevében intézni kezdi az ország ügyeit, a visszahívott György ex-királyt helyettesítvén. A demokrácia szülőhazájában persze nem lehet tartós a hatalma, ha nem is demokratikus eszközökkel (egy pohár mérgezett narancslével), de 1936 februárjának elején sikerül megszabadulni tőle. A felvételek végén láthatjuk a kitüntetésekkel szépen kidekorált hadfit, a film elején pedig népviseletbe öltözött asszonyokat és lelkes királypárti urakat lehet látni, és egy rezesbandát, ami a royalista népünnepély fényét még tovább emeli.

 Pálffy Lajos  

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr347622410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása