Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Az isaszegi csata

2012. december 21. - MaNDA

A Történelmi Animációs Egyesület és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum együttműködésének legújabb gyümölcse az isaszegi csata animációs filmje, amely a Piski csata című film nyomdokait követi. A magyar csaták feldolgozását a Total War történelmi stratégiai játékra alapozták a fejlesztők. Komoly kutatások szolgálják a korhű megjelenítést, így az eredetihez hasonló egyenruhákat, fegyverzeteket, környezetet láthatunk a filmen. Az alkotók ismét a Napoleon Total War látványvilágát használták alapul, így készült el az 1848–49-es magyar szabadságharc másik fordulópontjáról, a dicsőséges tavaszi hadjárat sorsdöntő csatájáról szóló animáció.

1849. április 6-án Isaszegnél a magyar sereg döntő csapást mért Windisch-Grätz és Franz von Schlik tábornokok jól felszerelt seregére. Az ütközet után a császári haderő kénytelen volt kiüríteni a Duna–Tisza közét, majd három újabb csúfos vereséget követően hazáig kellett hátrálnia. Erre senki sem számított akkoriban. Bem József erdélyi hadjáratával párhuzamosan a magyar sereg nyár elejére az egész országot visszafoglalta.

Az animációhoz rengeteg új grafikai elem született, új magyar ezredek egyenruhái, és a teljes tábornoki kar, akik neve jól cseng mindannyiunk számára: Görgey Artúr, Aulich Lajos, Klapka György és Damjanich János; ez utóbbi az animációban jól felismerhető testes alkatáról.

A piski csata animációjától eltérően ebben a dokumentumfilmben bőven alkalmaztak egyéb szemléltető eszközöket is, a már megszokott térképes animációkon kívül. Megtudhatjuk belőle, hogyan nézett ki a korabeli hadseregszervezet, megismerjük a szemben álló felek hadseregeit, fegyverzetét.

Az alkotók igyekeztek teljesebb stratégiai háttérbe ágyazni az eseményt, így a térképes animációk a szabadságharc kezdetétől mesélik el a hadműveleteket és haditerveket. A piski csatával így forrhat egyetlen háborús csúcsponttá az esemény. Az isaszegi festői lankákon megörökített dráma hitelességét megint a neves hadtörténész, Csikány Tamás garantálja a nézőközönségnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr194974992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.12.21. 15:13:14

Kiváló csata, és kiváló film! Mindkettőért nagy köszönet az illetékeseknek! :)
süti beállítások módosítása