Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Jeles András az Örökmozgóban

2012. szeptember 10. - MaNDA

Egy filmrendező életművének karakterét, sőt értékét a tágabb művészettörténeti környezet határozza meg: mennyire kapcsolódik elevenen, netán formáló, meghatározó módon az adott korszakhoz; avantgárdja, derékhada, avagy utóvédharcosa egy-egy jól körülírható periódusnak. Jeles András (1945) esetében mégsem tűnik elsődlegesnek ez a szempont, hiszen pályafutása éppenséggel kívülállásával, irányzatok, műfajok és stílusok felettiségével tűnik ki. Nem hirdetett programot, nem alapított iskolát, műhelyt, nincsenek követői – mint ahogy mestert sem nagyon fedezhetünk fel műveiben és gondolkodásmódjában, legalábbis a filmesek köréből. Jeles pályafutása azonban mégsem függetleníthető a korszaktól, amelyben alkotnia – s nem utolsósorban hallgatnia – adatott: a magyar filmtörténet utóbbi négy évtizedének folyamataitól.

ELTE Filmklub - Jeles András művészete az Örökmozgóban szeptembertől.

Meghallgatás (1969) Rövid-dokumentumfilm az ifjúsági parkban zajló táncdalénekes tehetségkutató meghallgatásról, benne egy különös érzékenységű fiatal lány zavarba ejtő portréjával.

Így fog leperegni (1970) Riport-dokumentumfilm egy börtönbüntetését töltő asszonyról, aki családja miatt magára vállalta férje meggyilkolását.

Fehér sereg (1971) A bűn természetének vizsgálata vallási közegben, az inkvizíció történelmi színpadán.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr524766080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.09.10. 20:25:25

Mikor a lány édesanyja elkezdett énekelni, tátva maradt a szám, olyan jó hangja volt...:)
süti beállítások módosítása