Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Hamvadó cigarettavég

2012. augusztus 27. - MaNDA

Rágyújt? Gyújtson rá! Következnek a transzba esett indiánok, a tüsszögő tubákolók, a pipafüstöt eregetők és a szexi láncdohányosok. Animációs oktatófilm a dohány történetéről és a dohányzás káros mellékhatásairól. Szóval rágyújt? Talán inkább mégse!

A MaNDA TV célja, hogy a különböző gyűjteményekben található kulturális értékeket a lehető leglátványosabb és legélőbb módon, mozgóképen mutassa be a legszélesebb közönségnek. E cél elérése érdekében internetes oldalunkra, a rendszeresen frissülő www.mandatv.hu-ra a MaNDA gyűjteményéből archív filmeket, híradókat, reklámokat töltünk fel, amelyeket bárki szabadon megtekinthet – írják MaNDÁék. Nemrégiben cigarettás összeállítást tettek közzé. Mindenkinek érdekes lehet, akár cigizik, akár nem. A láncdohányosnak éppen úgy, mint a dohányzást már tíz éve mellőzőnek.

A dohányzást sokan szenvedélybetegségnek tartják, ezzel a szóval mostanában azért óvatosan illik bánni, hiszen előbb-utóbb minden emberi tevékenységre ráfogható: vannak már a nagyokos elméleti tanulmányokban evésfüggők, olvasásfüggők, biciklifüggők, szexfüggők, gyerekfüggők, napfényfüggők, a világ összes szavát ide lehetne írni, a korszerű áltudósok azonnal azt bizonygatnák, milyen helytelen függni ettől-attól.

A dohányzásnál egy jobb van: nem dohányozni. Azt mondják, egészségesebb, később halunk meg, előtte nem harákolunk és köpködünk, nem vagyunk büdösek. Aki leszokott a cigiről, még évekig álmodik arról, milyen jó az illatos dohányt vékony papírba sodorni, a végét a táncoló lángba tartani, meggyújtani, és a füstöt ráengedni a tüdőre. Az első szippantás reggelente megüt, furcsa, igen rövid bódulat követi, enyhe szédülés, aztán a következő időket firtató tekintet átlát az arc előtt gomolygó füstön, az ember valami időtlen boldogságban üldögél, tudja, akár dohányzik, akár nem, előbb-utóbb elmúlik, szétfoszlik, akár a cigi füstje.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr664734913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása