Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Dávidok és Góliátok – Raoul Wallenberg 100

2012. augusztus 09. - MaNDA

Valamivel többet élt, mint Petőfi Sándor, egy évszázaddal később is, sorsa mégis legalább annyira magyar, mint Petrovics-Petőfié. Igaz, Wallenberg nem magyarosított, maradt svédnek, az is igaz, Petőfi meg nem mentett zsidókat, hiszen 1848-ban derék zsidó vallású honvédeink együtt harcoltak a közös hazáért a magyarokkal. Petőfi és Wallenberg voltak a dávidok, az osztrákok és a ruszkik a góliátok. Amilyen konok dühvel támadta a magyar költő a ránk támadó hatalmakat, olyan makacs elszántsággal szállt szembe Wallenberg először a nácikkal, később az oroszokkal. Mindkettejüket, ahogy a diktatúrákban szokás, aztán eltették láb alól. Isten tudja, hol és hogyan haltak meg. Az önkényuralmi rendszerek mindig egyformák: kegyetlenek, embertelenek, gyilkosak. De mindig előjön a történelemből egy-egy Petőfi Sándor vagy egy Raoul Wallenberg. Amikor előjönnek, azonnal látszik, milyen múlékonyak a diktatúrák, és milyen sokáig élnek a hősök.

Wallenberg_1944_Budapest.jpg

1945. január 17-én sofőrjével, Langfelder Vilmossal Wallenberg Debrecenbe indul szovjet kísérettel. Innentől kezdve sorsa tisztázatlan. Valószínű, hogy a szovjetek azt gondolták, együttműködik az amerikai titkosszolgálatokkal (amely feltételezést alátámasztanak bizonyos 1996-ban feltárt iratok) és Moszkvába vitték, a lubjankai börtönbe. 1945-ben a szovjet utasításra a Magyar Rádió azt állította, hogy a Debrecenbe vezető úton a nyilasok vagy a Gestapo ügynökei gyilkolták meg. 1953-ban a szovjetek már a magyarországi cionistákat vádolták ugyanezzel és indítottak koncepciós pert ez ügyben. Egy 1957-ben előkerült orvosi levél szerint tíz évvel korábban, a lubjankai börtönben halt meg szívinfarktusban. Később azt állították, hogy kivégezték 1947-ben. Különböző tanúvallomások szerint életben volt a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években is. A kutatások rengeteg iratot feltártak és összegyűjtöttek, de mivel ezek igen ellentmondásosak, továbbra sem lehet tudni biztosan, mi is történt a tapasztalt kereskedővel, aki tudta, hogyan kell tárgyalni ellenfeleivel.

A személyét övező bizonytalanság legendákat szül. Miközben mindaz, amit tett, nagyon is valóságos volt. Történelmünk egyik legborzalmasabb korában, a teljes reménytelenségben ő nyugodtan végezte a dolgát: másokat mentett meg a haláltól, miközben golyók süvítettek el a feje mellett. Raoul Wallenberg, a svéd diplomata, aki olyan, mint egy szuperhős: két személyisége van. Per Anger így emlékszik vissza rá: „Mindenekelőtt jó színész volt. (...) Az egyik a nyugodt, humoros, művelt, kedves személy, akit mi, a munkatársai láthattunk. A másik Raoul Wallenberg akkor mutatkozott meg, ha nácikkal került szembe: átváltozott egy agresszív személlyé, aki hol kiabált rájuk és megfenyegette őket, hol hízelgett nekik vagy megvesztegette őket, ahogyan a körülmények megkívánták. Nagy hatással volt rájuk és általában engedelmeskedtek neki.”

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr454703092

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.09. 13:30:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vankiut 2012.08.09. 13:50:44

15kiló arany azért már szépen fénylik...

zum trucc 2012.08.09. 14:23:23

@don-kanyar: Mondjuk, attól, hogy valamit ír egy svéd újság, az vagy úgy van, vagy nem.
Ráadásul, az élet nem gyermekmese. Én elég élénken el tudom képzelni, hogy az arany a zsidómentés egyik eszköze volt W. kezében. Elég reális. Végülis akkoriban az arany hatásos érv volt, a nyilasok hírhedten korruptak voltak. Mocskos lumpenproletárok, zömmel vasutasok.
@Nick Leeson: A poszttal semmi gond, te vagy egy szerencsétlenség.

Jenyei 2012.08.09. 15:58:32

@don-kanyar: mutasd, hol olvasol erről az új kutatásról. Meg a luxus villáról. Mert az hogy találtak nála aranyat, egyáltalán nem bizonyít semmit. Az emberek tudták, hogy bízhatnak benne, mit tettek volna a vagyonukkal? Te mit tettél volna?

zum trucc 2012.08.09. 17:11:54

@don-kanyar: Amúgy Wallenberg, a leggazdagabb svéd család tagjaként, nyilván tiszta haszonlesésből, aprópénzért, egy vidéki házért kockáztatta az életét. Sőt, életét ténylegesen is feláldozta.
Felesleges megpróbálni bepiszkolni. Nagy ember volt, a nácik esküdt ellensége, a szovjetek áldozata.
Tudod, feltéve, de meg nem engedve, hogy igaz lehet az általad elővezetett rágalom, kb. egy gramm arany/megmentett ember, amiről beszélünk. Ennek az "árfolyamnak" semmi realitása, ennél még háborúban is sokkal többet ér egy ember.
Már a gyanú is nevetséges. Célzatosnak tűnik, a forrásaitokról meg össze-vissza beszéltek.
süti beállítások módosítása