Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Kiskakas nagy lyukkal a fején

2012. május 29. - MaNDA

Mikor jön a kiskakas? – kérdezte némileg rosszallva az apróság, mivel az ökröcskék csak nem akarták arrébb húzni a szekerüket a vászonról. Végül beletörődve és egy kis elemózsiával lekenyerezve nézte tovább A két bors ökröcske kalandjait. Meglátjuk – nyugtatgatta az Anyuka. De nem, még mindig nem a kakas, hanem valami rohangálás, ugrabugrálás, labdadobás és egyebek. Mintha az erdő állatai versengenének (így is volt, szegényke belecsöppent az Erdei sportversenybe). Úgy tűnt feladta, a faggatást, követelőzést.

gyereknap_01kis.JPG

És akkor egyszer csak feltűnt a sztár. Kukorékolt, domborított, és követelte a félkrajcárt. Amikor a gyerekek kijöttek a nézőtérről, az Apróság odajött, és közölte, csudajó filmet látott. A kiskakas gyémánt félkrajcárját!

macskassylead0521.jpg

A bűvös varázsszó, és beindulnak a gyerekek. Vajon, mi a fenét tud ez a kakaska. Valószínűleg semmi különöset, csupán elvarázsolja apraja falva lakóit. Nem gügyög, nem prüntyög, mint a mai rajzfilmek celebjei, hol is voltak akkor az ötperces sztárocskák. Az ötvenes években egy mindenkiért, mindenki egyért küzdött, a siker közös volt. Majd jött a fordulat és a mi kakasunk sztár lett. De még így sincs szüksége arra, hogy kistáskákról, hátizsákokról, bögrékről, stb. kacsintson ránk, elég, ha önmagát adja. „Régi iskola, nem öt perces hírnév” – halljuk a megjegyzést. Lehet, hogy van benne valami. Ha arra gondolunk, hogy a kakaska lassan már túl van a hatvanon, és még mindig ragyog, a mai 3-4 évesek pedig egyenesen odavannak érte.

Elégedettek lehetünk, jól sikerült az Örökmozgó gyereknapi programja. Rajzfilmek, diavetítés non-stop, rajzolás, színezés, a kedvenc rajzfilmhős megörökítse (kiváló volt a kakastermés) és tombola.  Élvezték a gyerekek és élveztük mi. Mert valljuk be, azért nem semmi matuzsálem korú rajzfigurákkal sikert aratni.

Csatasorba állt a kiskakas, a két ökröcske, az erdő összes sportra szomjas lakója, és még nincs vége. Jön a nyár, sok szabadidő és klassz rajzfilmek. A törzsvendégek – már ilyen is lett a néhány hónap alatt – jelezték, jönnek. Mi pedig mondtuk, hozzatok magatokkal még barátokat.

gyereknap_02kis.JPG

Kigondolta volna néhány hónapja, hogy a raktárban sorakozó, egykori közönség kedvenceket ekkora sikert aratnak évtizedek múltán is. Hogy Macskássy rajzai valójában az örök fiatalság titkai.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr944552867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dani77 2012.05.29. 21:16:07

Hamari voltam, látom, hogy most jelent meg!

Anti Anyag (törölt) 2012.05.29. 21:34:50

Na ja, azok még rendesen megvoltak rajzolva. Na meg sztori is volt.
süti beállítások módosítása