Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Nyolcvan éves a Nagy Szivar!

2013. december 04. - MaNDA

1933. december 2-án adták át a lakihegyi adótornyot. Magyarország akkori miniszterelnökének, Gömbös Gyulának ünnepi beszédével indult a Lakihegyről sugárzott rádióadás.

lakihegyiepites.jpgA lakihegyi adó építése 1933-ban

Az adótoronytól nem messze, a műút másik oldalán elhelyezkedő állomásépület már öt évvel korábban, 1928-ban elkészült, az akkoriban rendkívül korszerű rádiótorony acélszerkezetének felállítása csak 1933 nyarán kezdődött meg. A rombusz alakú építmény legfőbb funkciója az ún. fading jelenség (vagyis a sugárzott adás hangja hol felerősödik, hol elgyengül, eltorzul) kiküszöbölése, minimalizálása volt. Alakját is ennek köszönheti, de nem elhanyagolható a statikai biztonság sem, ugyanis nyolc feszítőköteléből, ha bármely kettő el is szakad, az építmény biztosan áll.

lakihegy02.jpg141 méter magasan

A 314 méter magas szerkezet másik érdekessége a talpcsukló, ugyanis a torony 280 tonnás tömegét két porcelánból készített csonka kúp, illetve az ezekre helyezett két acél félgömb tartja. A nyolc feszítőkötél a torony legszélesebb részénél 90 foknál kisebb szögben csatlakozik a szerkezethez, ha erős szél fúj, a hatalmas monstrum nem kileng, hanem csavarodik. 284 méteres magasságával, illetve a plusz 30 méteres hangoló toldattal a mai napig a Blaw-Knox technológiával készült legmagasabb adótorony.

lakihegiy_03.jpg314 méter magas szivar (fotó: Európai rádióhálózat térkép)

1944. november végén a németek felrobbantották, a torony komolyan megrongálódott. A feszítőkötelekbe épített porcelán szigetelőket újra kellett gyártani, mert a robbanás következtében valamennyi eltörött. Az összeomlott acélszerkezet negyed részét tudták újra fölhasználni, a helyreállítási munkák már 1946 tavaszán megkezdődtek. Az újjáépített adó átadása 1946 decemberében megtörtént, ezt is megörökítette a filmhíradó.

Solton új adótorony épült 1977-ben, ezt követően Lakihegy szerepe jelentősen csökkent, sőt, a magas karbantartási költségek miatt felmerült a lebontása is. Szakmai tiltakozások miatt erre nem került sor - ma már ipari műemlék, s főképp a Solti rádióadó tartalékaként szolgál.

Szemerey Janka

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr855675645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feca 2013.12.05. 07:47:41

Köszönjük a megemlékezést!
A vonatkozó wikipédia cikket is javasolt elolvasni: ott azért műszakilag korrektebb információ található
hu.wikipedia.org/wiki/Lakihegyi_ad%C3%B3torony

WhiteFalcon 2013.12.05. 14:46:39

Nem először olvasom, hogy "talpcsukló". Nekem elhihetitek, az talpszigetelő!!!
süti beállítások módosítása