Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Az 1965-ös árvíz

2013. június 06. - MaNDA

A híradások szerint ötven éve nem látott árvíz várható a Duna mentén, a vízügyi előrejelzések szerint évtizedes rekordok dőlhetnek meg. Valószínűleg a Szigetközben, Komárom, Esztergom és Budapest környékén lesz a legsúlyosabb a helyzet. Szigetközben a védvonal alacsonyabb, mint az eddig mért legmagasabb vízszint, így ott homokzsákokkal kell a töltést megmagasítani. Budapestnél 875 centiméter körül tetőzhet a Duna, a Margitszigetet lezárták és homokzsákokkal veszik körbe, a Római-parton is jelentős védekezésre lesz szükség.

De nézzük meg a filmhíradó felvételein a sokat emlegetett, ötven évvel ezelőtti rendkívüli árvizet. Budapesten 1965. június 18-án tetőzött a víz 845 centiméterrel. A 113 napig tartó dunai árvíz 390 km hosszan magasabb szinten tetőzött minden korábbi, jégmentes árvíznél, és tartósabban tette próbára a védőműveket. A több mint három hónapig tartó áradás hat hullámban vonult le a Dunán, a római-parti üdülőterületet teljesen ki kellett üríteni, a Margitszigeten is komoly erőfeszítéseket kellett tenni, hogy a feltörő vizeket a Nagyszálló padlószintje alatt tudják tartani. A nehéz helyzetben jelentős honvédségi erőket vetettek be, az emberállomány mellett teherautókat, kétéltű járműveket és híradós egységeket vezényeltek a gátakra. A mobiltelefon előtti időkben a megfelelő kommunikációt kizárólag a honvédség tudta biztosítani. Rendkívüli volt az összefogás is: az árvíz károsultak megsegítésére a Kossuth Könyvkiadó írók, képzőművészek, újságírók, fotóművészek, nyomdászok közreműködésével kötetet jelentetett meg 25 ezer példányban, húsz forintos áron, és ahogy látható a filmhíradóban a Vöröskereszt bélyeget bocsátott ki.
Szlovákiában először Pat községnél, majd június 17-én Csicsónál gátszakadás történt, több ezer épület dőlt romba vagy rongálódott meg súlyosan, több mint ezer négyzetkilométernyi terület került a víz alá. Volt olyan falu, amely másfél hónapig víz alatt állt. Az állandó esőzések következtében néhány hét alatt másfélszer több csapadék hullott le, mint más években.

1965 elején a Duna vízgyűjtő területének nagy részét összefüggő hótakaró borította, a tél végére, a magasabb részeken a hóvastagság megközelítette az évi maximumok átlagát. A tavasz azonban csak nem akart megérkezni, emiatt az olvadás sem indult el, sőt a hóvastagság az Alpokban egyre csak növekedett, és hatalmas mennyiségű hó halmozódott fel ezer méter felett. Március közepétől enyhült az idő, a hóolvadás mellé azonban kiadós mennyiségű csapadék is érkezett az Atlanti óceán felől.

Az első árhullám levonult, de a tartósan csapadékos idő miatt április első hetében már a második árhullámra kellett felkészülni. Két csapadékos periódus alakult ki április 15–23. és május 4–11. között. Az áprilisi csapadékos periódus volt a harmadik árhullám, ami már fél méterrel közelítette meg az első árhullám tetőzését. A májusi árhullám a melegedő idő miatt egyre feljebb húzódó fagyhatárnak volt köszönhető, a télen leesett, és az Alpok hegyei között felhalmozódó nagy mennyiségű hó elolvadt, ami újra csak a Duna és a mellékfolyóinak vízszintjét növelte. Június elején egy rövid időszakot leszámítva újra csapadékosra fordult az időjárás, rövid idő alatt kis területen rendkívüli mennyiség hullott le, ami a korábbi árhullámok apadását megállította, és újabb vízmennyiséggel duzzasztotta fel a Duna, addig sem alacsony vízszintjét. Az apadás is lassú volt, Budapestnél július végén még mindig 500 cm-en állt a Duna, az árvízkárok elhárítása még hónapokig eltartott. 

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr535345673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aeidennis 2013.06.06. 14:07:21

Annak idején egy kiadvány is készült erről az árvízről, Reich Károly illusztrációival. "...Az emberek eleinte az árvizet is úgy fogadták, mint a többi csapást: sajnálkoztak, sopánkodtak, mi lesz az országból; közben, mint a többi elemi csapásnál, keresték, miben hibáztassák a felelősöket: mi lesz itt, a külföldre eladott oltóanyag, a vizet rontó fűzfői méreg, amit – persze csak hallomásból – rövidlátásuk jeleként emlegessenek. Még én is gondoltam olyat: kár a természet leigázásáról olyan hangosan beszélni. Még meghallja. Hisz nemcsak a kenyerünk van az időjárás révén a kezében, millió orv módja van, hogy az óvatlan tervezőn bosszút álljon..." dunaiszigetek.blogspot.hu/2011/04/arviz-1965.html

Ha a csehszlovák gátak nem szakadnak át Magyarország nagyon nagy bajban lett volna...

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.06. 14:07:23

1971-ben ez a Tisza mentén zajlott, az időjárás hasonló volt a mostanihoz.

Ami engem zavar, azt mondta a miniszterelnök, hogy soha nem látott önkéntes összefogás van a Duna mentén, ami azért nem igaz, mert ilyen volt a korábbi nagy vizek idején is, mindig. Akkor is jelentős számú önkéntes volt a katonaság mellett. Csak akkor úgy hívták a szervezőket, hogy polgári védelem. Most ugye nincs katonaság, és a katasztrófavédelmi főnökség szervez. Pedig még nincs is katasztrófa, csak lehet. (Miért is nem volt jó a polgári védelem? )

monddazigazatmar 2013.06.06. 17:27:18

@látjátok feleim szümtükkel: Katasztrófavédelem - katasztrófa ellen védekezik. Mi a bajod vele?

A másik dolog. Szerinted mivel lehet motiválni a gáton dolgozókat?
1. Sosem látott összefogás, ügyesek vagytok, mindenki hálás lesz nektek, hősies munka, köszönjük nektek.
2. Ettől 1971-ben többen kijöttek, ti amugy is szarul csináljátok, az ország 99%a aki nem a Dunaparton lakik szarik rátok, amugy is lusták vagytok..
Egy koncerten odamész az énekeshez, és számon kéred, hogy a másik faluban is azt kiabálta, hogy ti vagytok a legjobbak?

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.06. 18:31:36

@monddazigazatmar:
Az összes szövegedből ami érdemleges lehetne:
1. kell az "....összefogás, ...,... ,..., köszönjük...."

Gondolod, hogy -az ügyesek vagytok- felnőtt emberek biztatására való? Akkor mit mondunk a gyereknek, aki még tanulja az életet? Vagy azoknak, akik közül számtalanok a házukat, családjukat, vagyonkájukat védik ?
Ki lesz hálás "nektek"? Akinek ki van a feneke a nadrágjából mert a víz elvitte a vagyonkáját? Az nem a hálán töri a fejét még utólag sem, hanem azon, hogy mi lesz a jövője. Aki meg segíteni megy önként, az nem a háláért megy, hanem elhivatottságból.
Valóban hősies munka a védekezés, de ezt nem előre, hanem utólag szokták dícséretként mondani.

Én a 71-es árvizet végig néztem a folyó mellett. Nekem nem kell elmagyaráznod, hogy miért mentek-mennek az emberek önként a gátakra. Nyugodt lehetsz, nem kellett nekik biztató szó, mentek maguktól, mint ahogy most sem a biztató szóra mozdultak.

Nem helyén való a jelen nehézségét úgy előadni a társadalomnak, mintha olyan még nem történt volna, és nem kellene túlzásokba esni, hanem azt kell mondani, nincs oldal, össze kell fogni a vész elhárítása érdekében.

Mellesleg mi bajod van azzal, hogy polgári védelem? Baj ha a polgárt és a vagyonkáját védik?

Luighi 2013.06.06. 18:52:50

Most Bp.-re 866cm+-21cm tetőzés várható. Az értékek számomra rendkívül pontosnak tűnnek, mert a lakóhelyemen pontosan az előrejelzés szerint alakul, eddig mindenképpen.
fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/968990_400992910014001_2070063389_n.png

monddazigazatmar 2013.06.06. 19:05:21

@látjátok feleim szümtükkel: Atyaúristen. Ennyire öregen ennyire sötét hogy lehetsz?
Igen, mindenkit kell és lehet is motiválni, biztatni. És ha esetleg nem csak néztad volna az árvizet, hanem dolgoztál volna, akkor lehet, hogy neked is jól esett volna 2 kedves szó.
Te a gyerekednek aki tanulja az életet mondd azt, hogy ne köszönje meg, ha az uszómester kihuzza a vizből, az a dolga.
A focicsapatnak se kell kiabálni, felnőtt emberek, tudják, hogy gólt kell rugni.
Éljenek a hetvenes évek, amikor némán lehajtott fejjel csinálta mindenki amit kell, se köszönetet nem kaptak érte, de ha nem csinálták akkor esetleg picsánrugta a rendőr.
Azoknál az éveknél csak a 60as évek voltak sötétebbek, meg te...
A jelen nehézséget ugy előadni mintha nem lett volna ilyen? Hahó, olvasol bármi hirt? Amióta mérik a vizszintet nem volt még ekkora Passauban.
Százéves rekord vizállás jön, nem gondolod, hogy minél nagyobb a katasztrófa, annál nagyobb helytállás kell?
Ja, nekem semmi bajom a polgári védelemmel- mintha te keresnél a szaron is csomót azzal, hogy miért katasztrófavédelem, amikor nincs is katasztrófa, csak lehet.
Ezen remek logika alapján: polgári védelem - a polgárok védekeznek, nem pedig a polgárt és vagyonkáját védi. Mint ahogy a rendori védelem sem azt jelenti, hogy a rendőrt és vagyonkáját kell védeni.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.06. 19:28:00

@monddazigazatmar:

Ha megnézted a blogban lévő videót, akkor gondolkodj el, és a nick-ednek megfelelően monndazigazatmar.

Mellesleg oka volt, hogy én miért nem mentem a gátra, mint ahogy most is van oka.
Baj ha a polgárt és a vagyonkáját védik maguk a polgárok?

monddazigazatmar 2013.06.06. 19:41:17

@látjátok feleim szümtükkel:
Baj, ha katasztrófától védenek?
Baj, ha a miniszterelnök elismeri és megdicséri a dolgozókat?
Gondoltam egyébként, hogy jó okod volt és van. Mindig minden okoskodó szarházinak nagyon jó oka van a kényelmes fotelből ugatni.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.06. 19:47:32

@monddazigazatmar:
Bunkónak meg különösen van oka, ráadásul nem is tehetsz róla. Mármint a munkóságodról.

MaNDA · http://www.mandarchiv.hu 2013.06.07. 11:04:10

@monddazigazatmar: elkeserítő, h azon megy a vita, h mikor volt nagyobb az összefogás. nem hiszem, h vezet valahova is ez a stílus. 10 millió ember élt a 60-as 70-es évek sötétségében, de azt hiszem sem a Duna, sem a Tisza nem kérdezte meg, mielőtt elhagyta a medrét, hogy mekkora a sötétség. ha árvíz fenyegeti az ember lakóhelyét nem a köszönetért csinálja, pláne nem parancsra. akiket vezényeltek, azok az akkor éppen sorkatonai szolgálatot teljesítő kiskatonák voltak.
és még annyit: a katasztrófavédelem egy szerencsétlen szóalkotás, talán megfelelőbb volna a katasztrófaelhárítás.
süti beállítások módosítása