Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Sárkányészlelések Magyarországon

2012. május 17. - MaNDA

Süsü, te ittál! Lehelj csak ide! Igen, ezek valának a királyfi utolsó szavai az egyik leghumánusabb utolsó mondatos vicc szerint. Mivel minden mesének van valós alapja, még Csukás István Süsüjének is, utána jártunk: mi közünk nekünk magyaroknak a sárkányokhoz. Sztárszerzőnk, akit a ferences Indiana Jonesként is ismernek, hónapok hosszú kutatómunkájával gyűjtötte össze a magyarországi sárkányészleléseket, és tudományos igényű ugyanakkor rendkívül olvasmányos írásában arra a következtetésre jut, hogy sárkányok igenis léteztek a szép időkben.

Az sem kizárt persze, hogy ironizál, és nem teljesen komolyan gondolja amit ír, de a kortárs egyházi és világi forrásokban semmiféle kétely nem merült fel a szemtanúk szavahihetőségét illetően

sárkány2 kis

"Talán meglepően hangzik, de az utolsó sárkányészlelés a XX. század elején volt Magyarországon: Daskó András kéki lakos (Szabolcs) találkozott sárkánnyal, saját szemével látta. A felsőteste fekete felhőbe volt burkolva, a farka a földet söpörte, és hatalmas vihart hozott magával. A régebbi sárkányészlelések között is sok hasonlót találhatunk." - írja a mi Indynk.

Mi nem tartjuk teljesen elképzelhetetlennek, hogy Daskó Andris nem teljesen szomjas állapotában találkozott a fenevaddal, ám ki tudja. Furcsa dolgok történtek a régi szép időkben. A sárkány felfalt egy nyájnyi birkát, és teljesen dokumentált körülmények között elsodorta fél Kolozsvár házairól a tetőt.

A sárkányok egyébként éjszakai állatok, nappal barlangjaikba húzódva alszanak. Néha azonban előmerészkednek, mint az Hain János leveléből kiderült: egy évvel korábban az Ung vármegyei Orlói-tó (a mai Orlov mellett) közelében láttak eleven sárkányt. A tudományos világ alaposan körüljárta Hain közleményében olvasottakat, aminek hatására legalább fél Európa arra a következtetésre jutott, hogy Magyarországon nem csupán vámpírok élnek szokatlanul nagy számban, de sárkányok is.

Aki a részletekre kíváncsi, az most kattintson IDE!

Aki nem, annak ajánljuk figyelmébe az al-Duna sárkányzöld dinnyéit szorongató nénijét, aki sokat tud a sárkányokról, sőt, meglehet, hogy maga is az. Katt a képre!

nenibolgar.png

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr504519834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása