Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Jancsó Miklós

2014. január 31. - MaNDA

Életének 93. évében elhunyt Jancsó Miklós filmrendező, kétszeres Kossuth-díjas, kiváló művész. Első nagyjátékfilmjét A harangok Rómába mentek címűt 1958-ban, 37 éves korában rendezte. Ekkoriban ismerkedett meg Hernádi Gyulával, akihez nem csupán munkakapcsolat, hanem barátság is fűzte.

Jancso 01_kicsi.jpg

Első jelentős játékfilmje az 1963-as Oldás és kötés, amely a generációk örök harcáról, apák és fiúk őrségváltásáról szól. 1965-ben leforgatja a Szegénylegényeket, amit bemutattak Cannes-ban, életművében különösen fontos helyet foglal el. A hetvenes években forgatott filmjei közül a Még kér a nép című a legjobb rendezés díját kapta Cannes-ban, 1972-ben. Egy olasz újságírónőbe beleszeretve a hetvenes évek végéig Olaszországban élt és alkotott. Miután hazatért új alkotói korszak kezdődött életében - ebből az időszakból a legjelentősebb filmek: Szörnyek évadja, Jézus Krisztus horoszkópja. A rendszerváltás után, a kilencvenes évek végén kezdődött a Kapa-Pepe filmek sorozata, amelyek görbetükröt tartottak a rendszerváltás utáni Magyarország elé, szatirikusan, bohóctréfák sorozatával mulattatták és gondolkodtatták el a mozi nézőit.

Jancsó Miklós02_kicsi.jpgFotó: Molnár Rita

Jancsó Miklós művészetét több rangos díjjal jutalmazták: kétszer kapott Kossuth-díjat (1973, 2006), 1966-ban elnyerte a Balázs Béla-díjat, 1970-ben érdemes, 1980-ban kiváló művész lett, több rangos fesztivál – Cannes (1979), Velence (1990), Split – életműdíjasa, Budapest díszpolgára, és elnyerte a Magyar Mozgókép Mestere címet is. 2012-ben Jubileumi Prima Primissima Díjat vehetett át.

***
Jancsó Miklós művészete előtt adózik az Örökmozgó. A mai napon két Jancsó-filmet vetítünk le ingyenesen. Este 18 órakor az 1970-ben készült Égi bárány, majd azt követően, 20 órakor az 1965-ben készült Szegénylegények című filmek kerülnek bemutatásra.

Mindenkit szeretettel várunk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr365791568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.01.31. 22:39:39

Nyugodjon békében.

(Hétvégén, a jövő héten újranézem a filmeit)
süti beállítások módosítása