Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Ted Turner, a bölénymentő híradós

2013. november 19. - MaNDA

1938. november 19-én született meg az Egyesült Államok-béli Cincinnatiban Robert Edward Turner, akit ma a világ Ted Turnerként ismer. A maga kilencmilliárd dolláros vagyonával az egyik legnagyobb médiabirodalom első embere. Manapság neve egybeforrott a CNN hírtévével. Ezen nincs mit csodálkozni, 1980-ban ő alapította.

cnn.jpgTed Turnert leginkább médiamogulnak titulálják. Furcsa ez a szóhasználat. Az alliteráción túl nézzük, mi is indokolhatja a használatát, honnan ered. A mogulok a középkorban Észak-Indiában birodalmat kiépítő mongol származású, de muszlim vallású dinasztia kivételes képességű uralkodói voltak. A mogulok két évszázadon és hét nemzedéken át uralkodtak. Jól működő államigazgatást alakítottak ki. A mongolok, ezt Kína történelméből is tudjuk- ott a századokig uralkodó Jüan –dinasztia uralkodóiként éltek -, rendkívül hatékony államszervezők voltak. Az Ázsiában óriási tekintélyt szerzett mogulok nevét viselni tehát senkinek nem lehet szégyellni való.

Térjünk vissza azonban Amerikába, ahol ezt a titulust nem véletlenül szerezte meg Ted Turner. Óriási birodalma van, amelyet folyamatosan gyarapítani tud, okos, szerencsés és igen tehetős.

Gazdag családba született, apja a reklámszakmában szerzett vagyont, az akkoriban elterjedő óriásplakát-piacon volt jelentős szereplő. Minden erejével arra törekedett, hogy fia is hasonló pályára lépjen, ám ő inkább egy katonai akadémiára iratkozott be és megszállottan sportolt: vitorlázott. Azt írják róla, hogy mindezek közben a filozófia és a versírás is foglalkoztatta. Nyilván érzékenysége terelte például az olyan kivitelezhetetlen tervek felé, mint például az, hogy misszionárius lesz. Üzletember apja, aki munkaalkoholista és jelző nélküli alkoholista volt, ötvenhárom éves korában fejbe lőtte magát. A huszonnégy éves fiatalemberre maradt a családi vállalkozás, rá kellett jönnie, hogy folytatnia kell a hagyományt, fenntartani és továbbfejleszteni az üzletet.

Ekkortól az egyre sikeresebb és vagyonosabb üzletember szociális érzékenysége egyre inkább megnyilvánulhat, szinte a világ minden gondján segíteni akar. Békét, harmóniát, megértést és testvériséget hirdet, ami ezek megvalósulását segíti, azt támogatja. Kevés nála adakozóbb, jó ügyeket segítő embert ismer a világ.

ted turner.jpgTed Turner nem kispályás játékos. Nem számítanak neki a nagyhatalmi politikai játszmák, amikor az Egyesült Államok és a Szovjetunió politikai megfontolásokból bojkottálták az olimpiát, Turner megszervezte a Jóakarat Játékokat.

Ted Turnert kiszámíthatatlannak tartják. Üzleti húzásai váratlanok, első pillantásra érthetetlenek. Aztán az idő mindig Turner mogult igazolja. 1996-ban például egész médiabirodalmát eladta a Time Warnernek, ám elnökhelyettesként ott maradt az új cégnél. Aztán négy évvel később ez a cég összeolvadt az America Online-nal – az egyik legjelentősebb, 2009-ben a tőzsdére is bevezetett internetes szolgáltatóval –, Turner tehát részesévé vált a hatalmas, száznyolcvanegy milliárd dolláros üzletnek.

Ted Turner nagyrészt a médiában megszerzett tekintélye miatt ismert. Azt talán kevesebben tudják róla, hogy ő az USA második legnagyobb földbirtokosa: 1,6 millió hektáros terület ura. Birtokán tizenhétezer bölény él. Ez a történet példázza talán legjobban az egykori érzékeny lelkű fiatalember valódi törekvéseit: szeretni és védeni kell a természet értékeit. A bölényeket a 20. század közepén a kipusztulás fenyegette. Ha úgy tetszik, Ted Turner mentette meg őket.

A természet része természetesen az ember is. Ritka az olyan gazdag ember, aki olyan óriási összeget fordítana jótékonysági, emberbaráti célokra, mint Ted Turner. Egymilliárd dollárral támogatta az ENSZ népesség-, gyermek egészségügyi és környezetvédelmi tevékenységét.

Az élet egyetlen területén azonban a sikeres ember rendre kudarcot vallott. Ez pedig a család, a házasság. Ted Turner háromszor nősült, és háromszor vált el. Utolsó házasságát a világhírű filmsztárral, Jane Fondával kötötte, ez kilencévi együttlét után, 2001-ben bomlott fel. Turner keserűen azt mondta erről: „Úgy érzem, gyakorlatilag bármit el tudok érni. Kivéve egy sikeres házasságot.”

Dippold Pál

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr525641919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása