Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Ki gondolná, hogy 85 éves a kis komisz?

2013. november 18. - MaNDA

evolution of mickey mouse.jpg1928. november 18-án, pontosan 85 éve „született” Mickey egér, illetve ezen a napon debütált a Willie gőzhajó (Steamboat Willie) című rajzfilmben, amely egyike volt az első hangos meséknek. A világ leghíresebb egerének nem ez volt az első szereplése, ám Walt Disneynek és animátorának, Ub Iwerksnek korábbi két próbálkozása (Plane Crazy és The Gallopin’ Gaucho) nem talált forgalmazóra. Születésnapja alkalmából Mickey úgynevezett „elsőiből” szemezgettünk.

Mickey Rooney színésznek van egy kedves anekdotája arról, hogy valójában róla nevezték el a figurát, ugyanis 5-6 éves forma kisfiú lehetett, mikor már a Warner Brothers stúdióban forgatott, ahol találkozott Disneyvel, s ő inspirálta. Az igazság viszont az, hogy egerünk először a Mortimer nevet kapta („Mortimer Mouse”), de Disney ezt – felesége tanácsára – a sokkal barátságosabban hangzó Mickey-re változtatta. Később azonban felhasználta az előbbi nevet is, Mortimernek nevezte el ugyanis Mickey Peg-Leg Pete utáni második rosszakaróját.

Mickey első „szerelmi csalódására” hamar sor került, ugyanis az 1929. március 14-i részben (The Barn Dance) Minnie visszautasítja őt, s helyette Pete-et, az örök ellenséget választja.

Két héttel később, a The Opry House-ban (1929. március 28.) Mickey kesztyűket kapott, így ha fedésben volt a keze és teste, könnyebb volt megkülönböztetni. S ha már a kéznél járunk, Mickeynek csak négy ujja van, Disney mókásan megjegyezte ugyanis, hogy ez két szempontból is indokolt: „Művészetileg azért, mert öt ujj sok egy egérnek. Úgy nézne ki a keze, mint egy banánfürt. Pénzügyileg pedig: az, hogy nincs még egy ujj mind a 45 000 rajzon, hat és fél perc rövidítést jelent, amivel milliókat spóroltunk meg a Stúdiónak.”

Az 1966-os filmhíradó megemlékezése a 65 évesen elhunyt Walt Disney-ről

Hot dogs, hot dogs!” – Mickey először az 1929-ben bemutatott The Karnival Kidben szólalt meg, előtte csak sírt, fütyörészett vagy nevetgélt. A hangját természetesen alkotója kölcsönözte egészen 1946-ig, amikortól a stúdió igazgatása mellett már nem jutott rá ideje és Jimmy MacDonald vette át a helyét.

Képregény formájában 1930. január 30-án látott napvilágot, miután túl volt tizenöt sikeres filmepizódon és a közönség már jól ismerte. Az első füzet témája az egyik, korábban sikertelen epizód, a Plane Crazy volt, és egészen 45 éven át szórakoztatta az érdeklődőket.

Mickey-t viszonylag fiatalon, már 1932-ben jelölte az Akadémia Oscar-díjra a „Mickey’s Orphans” című epizódért. A történelem során ez volt az ötödik Oscar gála, erre az alkalomra Walt Disney és a stúdió elkészítette az első színes rajzfilmet, ám ez végül akkor nem jutott el a közönséghez (csak 3 évvel később, 1935-ben láthatta a nagyérdemű). Összesen kilenc mesét jelöltek a csintalan kisegérrel főszerepben, a Legjobb Animációs Rövidfilm kategóriában, és az 1942-es Lend a Paw című film meg is kapta a díjat. Később Mickey lett az első rajzfilm figura, aki csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame-en 1978-ban, ötvenedik születésnapján.

walt-disney_mickey-mouse[1].jpgAz 1933-as Mickey’s Gala Premierben szerepelt és érintkezett először Mickey emberekkel, a történet szerint egyik új filmjének volt premierje, s a bemutatón megjelenik Hollywood színe-java. Érdekesség, hogy a filmben levetített filmet soha nem játszották le külön. Egyben ezzel a rajzfilmmel kapcsolatban keringenek városi legendák, miszerint 1939-ben a BBC a film sugárzása közben szakította meg adását a második világháború miatt, s folytatta 1945-ben pontosan onnan, ahol abbahagyták.

Ugyan az epizódokban már az elejétől jelen van egy „ősellenség” (Peg-Leg Pete), a mesén kívüli világban évek teltek el, mire Mickey-t meg tudta valaki fosztani a trónjától: 1935-ben Popeye volt az, aki megelőzte a közvélemény kutatások szerint.

Ekkoriban Mickey rajzolói és szövegírói alkotói válságban szenvedtek. Ahogy főszereplőjük szépen-lassan a gyerekek példaképévé nőtt, az új jellem kevesebb mókás, szórakoztató kalanddal kecsegtetett, mint a korábbi rakoncátlan. 1934-ben szerepelt együtt először Mickey és Donald kacsa –, aki korábban a Bolondos Dallamokban debütált -, s utóbbi viharos személyisége végtelen ötlettel látta el az alkotókat.

1940-ben látott napvilágot a Fantasia, az első ún. „feature length” (a mozgókép terminológiában használatos fogalom olyan filmre utal, aminek legalább 40 percesnek kell lenni, hogy jelölhető legyen Oscar-díjra) mozifilm, amiben Mickey egy varázsló segédjét alakítja, s később ez lett az egyik legmeghatározóbb szerepe (a mai napig a nevével fémjelzett ajándéktárgyak jelentős részén piros köpenyben és kék sapkában szerepel, akárcsak az említett epizódban).

Mickey népszerűségét mutatja, hogy csak két kitalált karakter van a világon, aki fel tudja venni vele a versenyt, a Mikulás és Ronald McDonald, illetve gyakran jelenik meg az amerikai kultúra jelképeként is. Ennyi idősen már mindenképp kijár neki a tisztelet, boldog születésnapot Michael Mouse!

Szemerey Janka

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr735641778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása