Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Yellow Submarine

2013. november 13. - MaNDA

yellowsubmarine.jpeg1968. november 13-án mutatták be a Beatles Sárga tengeralattjáró című rajzfilmjét. Ezt az évet igen sok, jelentős esemény teszi emlékezetessé. Ekkor söpört végig a világon a virággyerekek álforradalma, diáklázadásnak vagy hippicirkusznak nevezték. Kitört a féktelen szabadság, ami durván annyit jelentett, hogy az addig így-úgy féken tartott szexualitás ellepte a világot. Azt is mondták erre az évre, hogy ekkor kezdődött a szexuális forradalom. Párizsban a megfoghatatlan szabadságra vágyó diákok törtek-zúztak, autókat borogattak, és repült az a rengeteg kockakő. A konzervatív világ értékei ellen elsöprőnek látszó támadás indult, a fiatalok elutasították szüleik életmódját, világképét és azt a társadalmi rendet, amiben felnőttek. Elutasították az idősebbek öltözékét, ekkor vált szinte kötelező viseletté a valamikori munkanadrág, az indigókék farmer. Lidércnyomásos élmény volt 1968 után két évvel Budapesten megtapasztalni, hogy a Jethro Tull MTK-pályán rendezett koncertjén mindenki farmeregyenruhában volt. Csupa kék tömeg az alkonyatban: jeans ing, jeans nadrág, jeans zakó, sőt sokakon jeans nyakkendő és jeans cipő.

1968, a világ nyugati felében a virággyerekek forradalma volt, itt nálunk keleten azonban, ha forradalom volt, az nem peace-jelvényes ordibálást jelentett, hanem katonák tízezreinek hadba indítását és például Csehszlovákia megszállását. A csehek is lázadtak, kedvesen, derűsen kelet-európai módra, és jöttek a testvéri tankok és piros volt a vér a prágai utcákon.

A Beatles ebben az évben volt sikerei csúcsán. A négy liverpooli zenész lényegében minden erőszakosság nélkül hódította meg a világot és dalaik bizonyos értelemben szorosan a korszellem kifejezői voltak. A rockzene a lázadás zenéje. A Beatles sem csinált mást, mint fellázadt az őket megelőző generációk zenei világa ellen. Szó szerint betörtek arra a piacra, ahol addig kövér, öreg sztárok túlédesített giccsei voltak a legfontosabb polcokon. A rock and roll felborította a világ poshadt álrendjét.

TheBeatles.jpgEnnek egyetlen apró eleme a zenészek által meghonosított gombafrizura, a korábbinál hosszabb férfiúi hajviselet. A lázadás frizuraügyi kifejezése szinte hihetetlen módon felbőszítette Magyarországon a hatalmat. A hosszú-hajúakat rendőr vitte a borbélyhoz. Az apák szinte kényszeresen cibálták fiaik Lennon-pajeszait. A szakállviselet meg egyenesen be volt tiltva.

yellows.jpgA Sárga tengeralattjáró című rajzfilm egy kedves, szórakoztató történet a Beatles fiúk mesés világáról. Érdekessé a már korábban megalkotott és már világsikerre jutott dalai teszik. Elsősorban a címadó a sárga tengeralattjáró. Még ma is éneklik az angol focibajnokság nagyobb meccsein. Vagy a film Eleanor Rigby balladája, a Polipok kertje fülbemászó, nagyon hatásos dallama újabb sikert hozott a Beatlesnek. A hippikor minden vizuális kellékét felvonultató látványvilág hihetetlenül népszerűvé tette a világ minden táján. Az angol animációs filmek legkiválóbb képviselői öltöztették hippi ruhába – virágos ingbe, trapéz gatyába – John Lennont, Paul McCartneyt, George Harrisont és Ringo Starrt. A divatból csináltak egy újabb divatot, egy ideig mindenki sárga tengeralattjárósan öltözködött.

A 45 évvel ezelőtti időszakban eszmélkedők ma már öreg emberek. Megszelídültek, akár az indiánok. A Beatlesből csak ketten élnek. Az a zene azonban, az a látványvilág a mi a Sárga tengeralattjáróban megmutatkozott nem tűnt el. Megmaradt, mert jó.

A valamikori lázadók öreg korukban Magyarországon csak egy kérdésre nem kapnak választ: hogy lehetett megtenni azt a kommunista diktatúra idején, hogy Ungvári Tamás könyvet írhatott a híres angol zenekarról, és ez a könyv 1969-ben Beatles Biblia címmel Magyarországon megjelenhetett?

Dippold Pál

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr985629472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Duplajózsi 2014.12.29. 12:59:40

Tisztelt Dippold Pál!

Örömmel olvastam írását egyik kedvenc filmemről. Értékelésével, véleményével majdnem teljesen egyetértek. Ami nem tetszik: Írásának első bekezdése. Ennek a tartalma ugyan megfelelhet a mai politika történelem-hamisító elvárásainak, de számomra nem elfogadható. Mintha egy kormánypárti ("illiberális") erénycsősz párttitkár írta volna! Én átéltem a 60-as éveket, azokra másként emlékszem! A fiatalok forradalma szükségszerű volt, a szélsőséges megnyilvánulások eltörpültek a pozitív hatások mellett. Akkor csodálatos alkotások születtek: dalok, filmek, stb. És igen, a békemozgalmakra is szükség volt. Vagy talán jó lenne, ha a vietnami háború még most is tartana?
Írása utolsó bekezdésében feltett kérdésére egy lehetséges válasz: az akkori (fél-)diktatúra okosabb volt, mint a mai.
A filmről írtak tetszettek, azokat köszönöm.
Tisztelettel: P. J.
süti beállítások módosítása