Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Egy pap, aki megfogta a pillanatot

2013. szeptember 13. - MaNDA

1887. szeptember 13-án adta be a szabadalmi védelmet kérő okmányt Hannibal Williston Goodwin az Egyesült Államokban. A New Yersey Newark városában szolgáló pap nem éppen hivatásához köthető tárgyban fordult a találmányi hivatalhoz. Goodwin szenvedélyes fényképész volt, talán megunta a bíbelődést a korabeli gépek üveglapjaival, és egy nitrocellulózból készült filmtekercset talált fel, melynek segítségével aztán Thomas Edison később elkészíthette az első vetítőgépet, amit aztán a Lumiére fivérek fejlesztettek tovább, alkalmassá téve arra, hogy a mozgófilmet sok ember élvezhesse egyszerre. Így született meg a mozi.

goodwin.jpg Hannibal Goodwin (Forrás)

A derék tiszteletes sokáig kereste azt a nem törékeny átlátszó anyagot, amelynek segítségével képeket tudott vetíteni hittan óráin a bibliai jeleneteket bemutatva. Goodwin 1822-ben született és 1887-ben vonult vissza szolgálatából, életét igyekezett találmánya továbbfejlesztésére, és hasznosítására fordítani. 1900-ban megalapította filmvállalatát, de nem érte meg az ott folyó alkotómunka kezdetét, még abban az évben egy balesetben meghalt.

carbutt.jpgJohn Carbutt (Forrás)

A filmhistória kezdetét jelentő találmány története azonban nem egyszerű. A nitrocellulóz filmet 1888-ban sikerült először kollódiumból elkészíteni. Ez John Carbutt találmánya volt, Carbutt hajlékonyfilm néven került forgalomba. De közben, mint tudjuk Hannibal Goodwin is megcsinálta a filmet nitrocellulózból és kámforból. Perbe is fogta Carbuttot. Miközben ők egymással pereskedtek egy bizonyos George Eastman gyártani kezdte a filmtekercseket, melyek aztán villámgyorsan elkezdték világhódító útjukat.

A filmalapanyag műanyagok mesterséges úton előállított vagy átalakított óriás molekulájú anyagok. Műanyagok már az ókorban is ismertek voltak. Ilyen a sokféle természetes gyanta és a bitumen. Mesterséges úton csak a 19. század végén kezdték előállítani.  A nem természetes alapú műanyagok 1908-ban Baekeland, a belga tudós találmányával indultak világhódító útjukra. Baekeland fenol, formaldehid kondenzációs alapú műgyantája volt a bakelit alapanyaga. A legfontosabb természetes alapú műanyagok a cellulóz származékok: ilyen a vulkánfiber, a viszkóz, amiből műselymet, fóliát vagy szivacsot készítenek és a celluloid, ez az átlátszó, igen tiszta, jól színezhető anyag.

Nézzük meg, hogy mi is ez a különös matéria, az az műanyag, a celluloid, melyet 1861-ben Alexander Parkes talált fel.  A celluloidot cellulóz és egy különleges nitráló elegy – salétromsav és kénsav keveréke – segítségével állítják elő.

A filmet több formában hozták forgalomba síkfilmként, lemezek kiváltását szolgálták, az üvegnél könnyebbek voltak, nem törtek el és viszonylag olcsón hozzá lehetett férni. Hátrányuk a sérülékenységük volt. A csomagfilm darabjait papírvédőszalaghoz erősítették, melyek vége kiállt a tokból. A csomagban 12 negatív volt, ezeket folyamatosan használhatták, csupán a számozásukra kellett figyelni.

A tekercsfilm ennek továbbfejlesztése. Az alapanyag a cellulóznitrát, amit lőgyapot néven is ismertek, értelemszerűen rendkívül gyúlékony volt. Ennek ismeretében érthető, hogy miért volt annyi tűz a korabeli mozikban. Így is volt egészen az 1940-es évekig, amikor a hagyományos celluloidot kiváltották egy másféle anyaggal, de név megmaradt. 

A mozgókép történetének első száz évét a celluloidra építették. Természetesen a film ez idő alatt folyamatosan fejlődött, némából hangossá, fekete-fehérből színessé. A 20. század végén azonban megjelentek a digitális képrögzítő technikai eszközök, melyek gyorsan kiszorítják a filmes világból a celluloidot. A celluloidra írt képtörténeteket kötelességünk megmenteni, hiszen nélkülük sokkal kevesebbet tudnánk az elmúlt időkről. A celluloid filmek anyagának digitalizálása az elmúlt években felgyorsult. Mentjük a menthetőt.  

Dippold Pál

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr415507716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása