Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Hollywoodi betűmitológia

2013. július 13. - MaNDA

1923. július 13-án, azaz 90 évvel ezelőtt állították fel Los Angeles egyik kopár hegyecskéjének, a Mount Lee-nek a tetején azokat a hatalmas betűket, melyekből összeállt a HOLLYWOOD felirat. Az azóta eltelt évtizedekben a hollywoodi filmgyártás lényegéből eredően virtuális valóságának urai minden erejükkel azon voltak, hogy a nagy betűk valamiféle jelképpé, emlékművé, ércnél maradandóbb nyommá váljanak a kultúrtörténetben. A film azonban, az úgynevezett filmművészet rendkívül illékony. Gyorsabban múlik, mint akár egy könnyű nyári slágerecske.

hollywood3.jpgAz álomgyár, azaz az amerikai álmot mindenáron kiábrázolni akaró filmüzem feliratát eredetileg egy ingatlanügynökség szerelte a hegyre, hogy felhívja a figyelmet a környék beépítésének lehetőségeire. A betűsor hosszabb volt: HOLLYWOODLAND. Egy évig akarták otthagyni, ahol most van, aztán valahogy, nem is akárhogyan megmaradt. Mára már – 1973-ban - műemlékké nyilvánították, bekerítették és szigorúan őrzik a 14 méter magas betűket, melyek 116 méter hosszú helyen illegetik magukat a hegytetőn.

hollywood2.jpgForrás: http://ckck.tumblr.com/post/318402483/hollywoodland-los-angeles-california-1926

Igen sokan úgy emlegetik az óriásbetűket, mint Los Angeles jelképét. Ez enyhén szólva túlzás, bár nem idegen az amerikai gondolkodásmódtól. Pedig nem lehet itt másról szó, mint egy pár százezres filmüzemi negyed reklámjáról a közel 4 milliós lélekszámú városban. Ám az is igaz, hogy a város életét, nagyrészt gazdaságát is az óriási pénzeket mozgósító filmipar irányítja. A nagyvilág jórészt az itt készült filmekből ismeri az amerikai életformát. Innen indulnak el világhódító, legalábbis nyugativilág-hódító útjukra az úgynevezett világsztárok, akik képei és a róluk szóló hírek megtöltik a bulvársajtót.

Az álomgyárban előállított álomvilág aztán úgy összezavarja sokszor a nézőket, hogy nem tudják, hol is vannak. A valóságban vagy a virtuális térben. Az összezavart ember pedig olyan szeretne lenni, mint a filmbéli hősök, elveszíti egyéniségét és már klónozni sem kell, hogy több ezer hollywoodi sztár szaladgáljon az utcákon.

Most azonban mégiscsak a Hollywood-betűkről beszélünk, és soroljuk adataikat. 491 méter magasra szerelték a monumentális írásjeleket, felállításuk idején 15 méter magasak, 9 méter szélesek voltak és 4000 villanykörte világította meg őket. Külön gondnok tartotta karban a reklámot, a későbbi műemléket, ő őrizte a létesítményt, lakása az L betű mögött volt. Mégis a másik L betű vált híressé, ez egy öngyilkosságra kitűnően alkalmas szakadék fölött van. Igen sokan erről elrugaszkodva vetettek véget életüknek.

hollywood1.jpgForrás: http://waterandpower.org/museum/Mulholland_Dam_and_Hollywood_Reservoir.html

A 20. század közepére gazdátlanná vált a betűsor, lassan enyészetnek indult. 1949-ben az utolsó 4 betű, a LAND eltűnt, megszűnt a kivilágítás, megrepedt az egyik O betű, a másik O meg leesett a hegyről. Ráadásul a gondnok, vélhetően bánatában, berúgott és részegen nekiautózott a H betűnek. Úgy tűnt nem lesz jelkép a jelképnek szánt feliratból.

1978-ban azonban az ereklyének nevezett szerkezet megmentésére gyűjtést szerveztek. Nem is akárkik: Alice Cooper rockénekes és Hugh Hefner a Playboy tulajdonosa. Érdekes, ahogy a filmipar, az iparrá váló zeneművészet és a szexipar egyik zászlóshajója ereklyét ment, erre összeszedi a pénzt. Fel is avatták a rozsdamentes acélból és betonból megépített új betűkből összeállított szót. A betűk magassága 13,7 méter, szélessége 9-12 méteressé vált.

Néhány évvel ezelőtt, 2008-ban újra ledöntötték volna a filmesek ereklyeként tisztelt jelképét. Az ok igen egyszerű volt, házat akartak építeni a betűk helyére. Ismét színre lépett azonban Hugh Hefner a nyuszifüles cicikirálynők főnöke, és a Playboy több millió dollárt adott a jelkép megmentéséért létrejött alapítványnak. Amúgy egy chicagói vállalkozói csoport akart itt építkezni, 22 millió dollárt kértek a lelépésért, de a hollywoodi mozisok, például Tom Hanks vagy Steven Spielberg, de maga Kalifornia kormányzója Arnold Schwarzenegger is beszállt a mentőakcióba, az ügyes üzletemberek Hefnerrel az élükön 12,5 millió dollárra alkudták le az összeget.

A Hollywood felirat tehát új fényekben pompázik, Los Angeles lassan már mást sem jelent, mint amit a betűk mondanak. A történelmi emlékek nélküli amerikai kultúra pedig egyre hatékonyabban hiteti el magával, hogy egy 90 éves felirat is érhet annyit, mint a Notre Dame.

Dippold Pál

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr595402169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2013.07.14. 21:02:11

mi náluk a történelem, ókornak számít a 100-200 év, az utóbbi 50 pedig a felvilágosodás? Jah tudom, most a latinok átveszik az uralmat (20-30 év) aztán jön náluk a sötét középkor és az inkvizició :)))

Nyifnyaf 2013.07.14. 22:15:58

Érdekes cikk, kár hogy 1 kissé átmegy cinizmusba, de ez a te véleményed. Szerintem akkor is hatalmas élmény mikor a repülőről a felhőkarcolók mögött először megpillantod a "híres" Hollywood feliratot. Lehet hogy nincs semmi történelmi értéke és csak a filmek tették híressé, ahogy talán egész L.A.-t is, de akkor is 1 igazi szimbólummá vált napjainkra. Azon pedig kár vitatkozni kinek hány ezer éves a történelme és hány száz éves műemlékei vannak. Lehet hogy az amerikaiaknak nincsenek több ezer éves romjaik (vannak natív indián romok), de szerintem Amerikában vannak a világ egyik legszebb természeti csodái.

bretman 2013.07.14. 23:14:13

"A történelmi emlékek nélküli amerikai kultúra"

Jaja, a szokásos közép-európai nagyképűség. A különbség a két nép történelme közt az, hogy 500 év amerikai történelme arról szól, hogy mit csináltak, míg 1100 év magyar történelme arról, hogy mi történt (mit csináltak) velünk.

Amúgy a kiábrázolni szó mit jelent?

Gerry. 2013.07.15. 00:11:39

A cikk par tartalmi tevedes dacara erdekes, azonban remesen maniros, es nagystilunek szant tortenetvezetesevel kb olyan mint az alig leplezetten ostorozott Amerika valamely kozepesen nivos allami egyetemen beadott essze: hangzatos es nagyivu, csak eppen a valosaghoz nehol semmi koze:

"történelmi emlékek nélküli amerikai kultúra pedig egyre hatékonyabban hiteti el magával, hogy egy 90 éves felirat is érhet annyit, mint a Notre Dame".

Az Allamokhoz picit is erto ember ekkor felsikit.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.07.15. 00:26:13

12.5 millió dollár a felújításukra?? hogy jött ki ez a nagy szám? így ránézésre 1 millió forintból megvan

Exminden 2013.07.15. 00:52:44

ez a(z elég ronda) betűsor a hegyoldalon nagyon fontos része Amerika újkori történelmének, sőt az egykor Hollywoodban alkotó világhírű magyar filmesek révén számunkra is fontos kellene, hogy legyen; páran (helyesen)pénzt is áldoznak rá, hogy megmaradjon (figyelem, nem közpénzt!)mi ezzel a baj? A chicagoi ingatlanosok meg építsenek házat 20 méterrel alacsonyabban.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2013.07.15. 01:02:02

@Exminden: Zsigmond Vilmos, Lugosi Béla, Gábor Zsazsa vagy hogy aktuálisabb legyek: Antal Nimród

lutria 2013.07.15. 01:27:05

@endike: Nem a felújítás volt 12.5 milla,hanem az,hogy az ingatlanos cég megvette a hegyoldalt bagóért a várostól hogy állítólag építkezzen rajta-de előtte lebontja a feliratot,-"persze" 22 milláért lemondott volna róla amit lealkudtak 12.5M-ra.
Amúgy csodálkoznék ha szigorúan őriznék mert láttam olyan pornót amin bekapcsolt kamerával simán felsétáltak egy közeli utcából egy susnyás területen keresztül a feliratig és ott dugtak az árnyékában.

otgorbebogre 2013.07.15. 04:56:16

A halaszbastya kerek 20 evvel a Hollywood felirat elott epult. A hosok tere 23 evvel a felirat elott.Es azota a magyarok mindent megtettek hogy ezek valamifele emlemuve valjanak.

Azert vegyunk mar vissza a pofankbol.

otgorbebogre 2013.07.15. 05:01:37

Bocsnat - hogy pontos legyek egy kis modositassal a szoveged:

A történelmi emlékek nélküli magyar kultúra pedig egyre hatékonyabban hiteti el magával, hogy egy 110 éves Halaszbastya es a 113 eves Hosok tere vagy a 110 eves Parlament is érhet annyit, mint a Notre Dame.

Remelem szeretned ha az amerikaiak igy irnanak rolunk. Amugy szgenyek nem hiszik hogy a Hollywood felirat er annyit mint a Notre Dame, de azert eleg gaz a poszt.

g-dúrban zúgó kabóca 2013.07.15. 05:44:01

hú, szerintem is nagy hiba volt ezt a nagyképű blődséget belekeverni, amivel épp arra a szintre süllyedtél le, ahová te az amerikaiakat gondolod. nagyon kár érte, mert ha csak a betűkről szólna, érdekes írás lenne.

Budai Andris · http://polgarda.blog.hu 2013.07.15. 05:45:15

Mennyi önjelölt Amerika-védő hirtelen, és hogy fel vannak háborodva!

Jó poszt.

Kék az ég 2013.07.15. 06:05:58

Nem védik a területet, egy egyszerű drótkerítés van, amin bárki átmászhat - noha tilos, mert leeshetnek - ha akar/mer.

Oda meg egy rendes út vezet fel, végig lehet gyalogolni bárkinek kilatasert.

Kék az ég 2013.07.15. 06:07:42

@otgorbebogre: Igazad van.

Külön röhej, hogy egyébként meg verjük a mellünket hogy mennyi magyar van Hollywoodban, meg tulajdonképpen mi alapítottuk.

NemNick 2013.07.15. 06:51:57

Ilyen modoros, semmitmondó, gezemice "cikket" is régen olvastam.

A Magyar Nemzet többet érdemelne...

Értsd, ahogy tetszik.

SemBoga 2013.07.15. 07:55:36

az Eiffel torony pedig 120 éves... elég nagy baromság volt előjönni azzal, hogy egy-egy jelkép hány éves - ugyanis már a "közkultúra" része mindegyik

Bánatos Exkavátor 2013.07.15. 08:05:01

A dunaföldvári HOLLYWOOD feliratra is ráférne egy felújítás. Mindig jót mosolygok, amikor arra járok és látom.

PiBá 2013.07.15. 08:59:27

A "kiábrázolni" az meg mi a manó??

Mi hány éves? Kambodzsaiak mondták, hogy ez műemlék? 300 éves? Náluk Angkor úgy 1000 éves ... Lehet, hogy ezek relatív dolgok?

prady 2013.07.15. 09:24:04

A brassói románok irigykedtek rendesen. Ezért kiírták ők is, hogy tudják hol is vannak. A kilátó mellett ott a felirat: BRASSOV.
Itt meg lehet találni:
hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Brass%C3%B3hegy.jpg

prady 2013.07.15. 09:28:04

Bocsánat! Javítanom kell magam! Természetesen a felirat BRASOV. Egy "S" betűvel.

a_tom 2013.07.15. 10:02:22

Az Eiffel torony, a Halászbástya, ha nem is történelmi érték, de legalább szép.
Ez a felirat akkora értékkel bír mint egy hüvelygombareklám, vagy egy színes-cukros vízreklám.
Ha belegondolsz, rájösz hogy egy faék egyszerűségű szar, de ha elégszer a képedbenyomják mindenféle hazugságokkal(álmokkal, vágyakkal) körítve, tudat alatt elkezded megszeretni a józan ész ellenére is. Legalább is ha csak habzsolod az ilyesmit gondolkodás, és igazi értékek keresése helyett.

Elijah_Baley 2013.07.15. 10:04:33

@prady: sőt, minden várost, ahol van legalább egy hegy, ugyanígy feliratoztak.

sdani 2013.07.15. 10:18:48

@otgorbebogre: A szíves figyelmedbe ajánlom. :D modoros.blog.hu/2013/07/07/a_magyargyulolo_magyar

Egyébként meg ez eléggé jellemző az USAra, hogy nagyon nagy becsben tartják, és tulajdonképpen maguknak csinálják a mitológiájukat. Bemész egy nyomi dimer-be, és a falakon képek vannak az éttermet 25 éve alapító, azóta megboldogult nagypapáról, és a családi vállalkozást átvevő fiúkról. :D Szerintem elég vicces, de lehet belőle tanulni.

Egyszer egy road trip-en, egy ilyen dimerben beszélgettünk erről a haverokkal, és abban maradtunk, hogy ez afféle magabiztosság és önbizalom, hogy önnmagukat olyan jelentőségűnek állítják be, akik méltóak az utókor tiszteletére és emlékezetére. (Amit szerintem a legtöbb ember meg is érdemel.) Szóval, nálunk vannak olyan nagy emberek, akiket mértékként hozva, mindenki csak úgy érzi, hogy 'Petőfi, Széchenyi? házzájuk képest, mi hol vagyunk... áááá'. Pedig lehet lehet nagy becsben tartani kis hagyományokat rövid történelemmel, mert ez segíti az öntudat épülését és a felemelkedést.

Szerintem jó a cikk, tanultam belőle! :)

sdani 2013.07.15. 10:21:33

@a_tom: Ezzel az profilképpel nagyon hitelesen adod elő gondolataid az igényességről, és az álmokkal, vágyakkal körített hazugságokról. :-D

otgorbebogre 2013.07.15. 10:24:27

@sdani: az lehet, a perecen is a ceg alapitasanak tortenete van. de a Hollywood signrol meg nagyjabol csak kulfoldiektol hallottam. tehat a cikkiro nagy valoszinuseggel teved. En a cikkiro mondtaba helyettesitettem be , vagy nem ertetted? nem a sajat velemenyem (re: magyargyulolet?!?!?!) . de az amerikaiak nem szoktak mas muemlekeit leszolni, Magyarorszagrol meg csak jot hallottam toluk, sajnalom ha a cikkiro igy lenezi oket, de csak magat minositi.

Doctor Klauße 2013.07.15. 10:37:37

@Bánatos Exkavátor: azt ha jól tudom sajnos eltüntették :(

monddazigazatmar 2013.07.15. 10:38:38

@otgorbebogre: Ja, jól mondod vegyél már vissza a pofádból.
Halászbástyát meg hősökterét hasonlitgatni egy ingatlanos hirdetéséhez?
A halászbástya mögött vannak 500 éves házak, aztán a kutyát nem érdeklik, mert se nem szépek, se nem semmik, csak régiek.
Az meg kinek és miért fáj, hogy nincsenek történelmi emlékhelyeik? Ezt tudják ők is, mondják is.

bioLarzen 2013.07.15. 11:53:52

@a_tom: "Ha belegondolsz, rájösz hogy egy faék egyszerűségű szar, de ha elégszer a képedbenyomják mindenféle hazugságokkal(álmokkal, vágyakkal) körítve, tudat alatt elkezded megszeretni a józan ész ellenére is. Legalább is ha csak habzsolod az ilyesmit gondolkodás, és igazi értékek keresése helyett."

Akkor ezek szerint egy-egy dolog jelentőségét a bonyolultsága adja?

Érdekes megközelítés...

Az "igazi érték" fogalom pedig külön kibontást érdemelne, de az műár túlmenne a jelen kereteken sztem.

bio

eax_ 2013.07.15. 11:59:55

@doggfather: A poszt posztnak szamito resze tenyleg rovid, az agyatlan fikazas resze viszont hosszabb is a kelletenel.

piszkosfred 2013.07.15. 12:19:04

En par eve felmasztam a hegyoldalban a betukig (majdnem), ut nem volt, de lehet csak rossz oldalrol probalkoztam :)) (alulrol) Alacsony kerites tenyleg van korulotte de az elegge le volt taposva, nyilvan nem en voltam az egyetlen akik azon az uton probalkoztak :)

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2013.07.15. 13:42:55

@sdani: Minden nemzet maga teremti meg a mitológiáját mióta csak léteznek....
Tanulságos lenne elolvasnod:
Kovács Ákos - A kitalált hagyomány
Remek példákat hoz fel a nemzettudat konstruálására, mint például az Ópusztaszer köré kialakult kultúra - ami annak ellenére létezik, hogy azon a helyen bizonyíthatóan soha semmilyen jelentős történelmi esemény nem is történt.

Bánatos Exkavátor 2013.07.15. 14:20:36

@Doctor Klauße:
:( nemá'
amikor először megláttam majdnem rossz irányban hajtottam ki a körforgalomból a híd előtt.

vazzup 2013.07.15. 14:41:36

"A Hollywood felirat tehát új fényekben pompázik, Los Angeles lassan már mást sem jelent, mint amit a betűk mondanak. A történelmi emlékek nélküli amerikai kultúra pedig egyre hatékonyabban hiteti el magával, hogy egy 90 éves felirat is érhet annyit, mint a Notre Dame."

Vajon miért érzem úgy, hogy a szerző életében nem járt Amerikában, Los Angelesben meg végképpen nem? Anyám, ekkora szellemi sötétséget!

max_headroom 2013.07.15. 17:57:15

"A történelmi emlékek nélküli amerikai kultúra pedig egyre hatékonyabban hiteti el magával, hogy egy 90 éves felirat is érhet annyit, mint a Notre Dame."

Ez a mondat amellett, hogy a szerző gusztustalanul alpári rosszindulatáról tanúskodik, hazug is.

Az amerikai történelmi emlékek hiányáról csak ennyit:
te nem tudsz róla ≠ nincs.

Szíveskednél példával igazolni egyetlen olyan amerikai törekvést, mely annak elhitetésére irányult, hogy egy 90 éves felirat is érhet annyit, mint a Notre Dame?

sdani 2013.07.16. 00:37:05

@vacsad: Okés, megnézem a könyvet, mert amióta itt vagyok nagyon érdekelnek ezek a mechanizmusok. És persze, való igaz, hogy minden nép magának csinálja a mitológiáját, de ugye Magyarországon és valószínűleg egész Európában ez a mitolóigaképződés tulajdonképpen lezárult és csak az eredményeivel ismerkedünk. :-D Érdekes látni, hogy hogyan zajlik.

(Bár, amint példád mutatja, itt is vannak azért 'vadhajtások' :-)

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2013.07.16. 00:41:14

@sdani: Hajrá, értékes kis tanulmánykötet, olyan finomságokkal, mint pl. miért tartanak Árpád ünnepet István napján (pogány-keresztény paradoxon) vagy miként vált a XVIII. században elterjedt paprikás krumpli az idők során "ősmagyar" étellé, illetve az aktuális politikai kurzusok hogyan formálják saját képükre a nemzettudatot építő tereket, ünnepeket, hagyományokat.

Kék az ég 2013.07.16. 08:52:25

@vacsad: vagy 1848 idusának hazug mítosza. Szinte semmi sem úgy történt ahogy meg az egyetemeken is tanítják!

Erre vagyunk büszkék?

Kék az ég 2013.07.16. 08:57:08

@sdani: Latod itt a bukta, hogy a nagy nemzeti hősök se voltak azok. Igenis az átlag magyar polgár felér hozzájuk.

Széchenyi? Házasságtörő
Petőfi? Már saját korában is köz-megvetett, felelőtlen mitugrász.
Kossuth? Hadiárvák pénzének elcsalója.
Plusz az első kettő meg Szent Korona gyalázó is.

stb...

Kék az ég 2013.07.16. 09:02:19

@ Íme a nagy magyar "igaz" történelem.

Ezen kitalált nemzeti hazugsagok után fikazza itt bárki is az usa történelmét.

__________________________________________

index.hu/kultur/klassz/katona0314/

index.hu/tudomany/tortenelem/marc15kult/

index.hu/tudomany/tortenelem/petofi/

index.hu/kultur/klassz/korvin1204/
___________________________________________

Kék az ég 2013.07.16. 09:12:29

@prady: nem csak ők, Angliától kezdve féltucatnyian.

Új-Zéland, Kanada, Szerbia, Finnek, Svédek, Tájföld, de meg Madagaszkár is !

Hat csak ennyire jelentéktelen...

piszkosfred 2013.07.16. 10:10:42

@Kék az ég: hehe, én szemből mentem :)) sebaj, majd legközelebb :)

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2013.07.16. 12:52:16

@Kék az ég: Hát nem épp erre a megközelítésre gondoltam.....
süti beállítások módosítása