Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Singer Izsák, a fővarrógépes

2013. május 30. - MaNDA

160 évvel ezelőtt, 1853. május 30-án szabadalmaztatta varrógépét. Varrógépek addig is voltak, meg azután is kifejlesztettek ilyeneket, de Singer találmányát, bátran mondhatjuk, életművének ékét senki más nem tudta felülmúlni.

singer_varrógép.jpg

Az Isaac Merritt Singer-féle varrógép volt az első olyan szerkezet a modern ipartörténetben, melyet tömegével tudtak előállítani, ami persze azt is jelentette, hogy óriási kereslet volt iránta. Ez a varrógépipar, és a hozzá kötődő egyéb iparágak- szerszámgép alkatrészek, textilgyártás, ruhaipar- hatalmas fejlődésével járt együtt.

A varrógép története Singer fellépését megelőzően nem mondható túl hosszúnak, hiszen az első láncöltéssel dolgozó masinát 1790-ben helyezték működésbe. Az ezt követő időszak egyre újabb és újabb technikai megoldásaikkal kezdetben nem voltak túl sikeresek, és például a kizárólag kézi varrással dolgozó szabók sem segítették elterjedésüket. 1820-ban egy bizonyos B. Thimmonier nevű francia szabó elkészítette az első varrógépnek nevezhető alkalmatosságot. Fából csinálták, 80 darabot helyeztek üzembe, a francia hadseregnek varrtak ruhákat rajtuk. A francia szabó tönkrement, Amerikába menekült

Ezután lépett színre Isaac Singer. Elődei találmányait saját ötleteivel kiegészítve megalkotta az első háztartási varrógépet. Ilyen saját lelemény volt például a pedálhajtás.

A szerszámgép gyártás hatalmas mértékű fellendülése is kellett természetesen ahhoz, hogy a varrógéphez hasonló, nagy pontosságú alkatrészeket követelő szerkezetek is elterjedjenek. Jellemző adat, hogy 1870-ben Amerikában csak a Singer-féle varrógépből 465 ezer darabot gyártottak.

Érdekes összefüggés van a varrás és a biciklizés között: 1890-re a világpiac már telített volt varrógépekkel, a varrógép gyártók tehát elkezdtek kerékpárokat készíteni. Aztán például az Opel bicikligyárból nőtt ki az autóüzem. A harmadik tömeges méretekben előállított árucikk az írógép volt, ennek gyártását 1874-ben a Remington cég indította el. Ők mostanában villanyborotvával nyomulnak.

Isaac Merritt Singer élete meglehetősen változatosnak mondható. Feltalálósága előtt és közben színészként is dolgozott. Első találmánya 1839-ben egy kőfúrógép volt, ezzel 2000 dollárt keresett. Ebből a pénzből azonnal visszatért a korábban elhagyott színpadra. Ám ott a színház iránti vonzalma egyre inkább átcsapott a színésznők iránti érdeklődésbe. Meglehetősen zűrzavaros családi életet élt, ennek elegendő talán csak egy jellemző számadatát leírni: 1875-ös halálakor 23 gyermeke gyászolta.

Magyarországon manapság szinte fillérekért lehet vásárolni 100-120 éves még tökéletesen működő pedálos Singer varrógépeket. Aki kíváncsi korukra, és gyártási helyükre, az megkeresi a ma is virágzó Singer cég honlapját, ahol a gép gyártási számának beütése után megtudhatja, hol és mikor készítették szép formájú, fekete arany, intarziás burkolatú masináját. A nálunk használatos gépek többsége Singer két nagy amerikai gyárának leányvállalatából, az európai piac ellátását megcélzó Glasgow-ból került ki. Ezt a szerző egy bizományi áruházban vásárolt gyönyörű Singer gép birtokosaként ellenőrizte.

A legújabb kor használd és dobd ki szemlélete természetesen a varrógép ipart sem kerülhette el. Sorra tűnnek fel a két-három évente divatos formákban megjelenő, többnyire ismeretlen eredetű varrógépcsodák, de a Singerek sikerét egyik sem tudja túlszárnyalni.

Szívós fajta ez a gép. Szecessziós, öntöttvas lábazata, ha másképp nem, kerti asztal aljaként, vagy virágállványként szolgálja a szép formákra még ma is fogékony keveseket.

A legújabb kori amerikai történelemben nem csak a varrógépes ember viseli a világhírűvé vált Singer Isaac nevet. A Lengyelországból kivándorolt Isaac Bashevis Singer, XX. századi amerikai zsidó író hasonló magasságokat ért el, mint névrokona. 1978-ban például az irodalmi Nobel-díjat. Az a próza, melyet megteremtett, és melyen az idősebb irodalomkedvelő magyarok is felnevelkedtek, a maga eredetiségében, érzékenységében, érdekességében és őszinteségében legalább olyan hatású lehet, mint a tömegipar forradalmát előidéző varrógép.

Dippold Pál

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr585335815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovacs55 2013.05.30. 22:09:42

....meghajtotta a csajt mint SINGER a varrogepet....

rezsoatya (törölt) 2013.05.31. 09:12:09

Ezt a gyari szamos infot koszonom!

Tenyleg szivos fajta ez a gep. A csaladban meg megvan az az 1917-ben, nagymamam altal vasarolt gyonyoru intarzias asztalu varrogep, amelynek gyermekkoromban meg ervenyes volt a jotallasa! Nem, nem vagyok (annyira) oreg, de 1967-ben (en 12 eves voltam akkor) jart le az 50 (!) eves garancia. Egy gyonyoru "oklevel" kivitelu, cimeres jotallasi jegy. Maig orzom.

rezsoatya (törölt) 2013.05.31. 09:14:55

Meg annyit, hogy a varrogep (termeszetesen) kifogastalanul mukodik!

S. Cecilia 2021.05.22. 22:00:10

Remek cikk. Mi is őrzünk egy Singer varrógépet, gyönyörű darab, maga a történelem.
süti beállítások módosítása