Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Az ötből az egyik

2013. március 06. - MaNDA

Harminc évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el Donald Duart Maclean, a Cambridge-i Ötök néven ismertté vált rendkívül sikeres szovjet kémcsoport tagja. A hálózat működésének kezdete a második világháború első napjaira nyúlik vissza. Ebben az időszakban a híres Cambridge-i egyetemen tanító, nagy tekintélyű professzorok szovjet dezinformációs anyagokat juttattak el a nácikhoz. Lebukásuk után, a hatvanas években tetteiket többek között azzal indokolták, hogy a Szovjetuniót akarták támogatni a Németország ellen vívott közös háborúban. A háborús időkben tevékenységük egy részéről az angol hírszerzés is tudott, és kommunista meggyőződésük sem volt titok. Igen ám, de a Cambridge-i Ötök a kémkedés izgalmaitól később sem akartak vagy tudtak megszabadulni. Az 1950-es években igen sok Angliát érintő titkos katonai és nemzetbiztonsági információt adták át a Szovjetuniónak. 

A kommunizmus iránti szimpátián és a kémkedés izgalmain túl más is összetartotta a híres kémhálózatot. Egyikük, Anthony Blunt nevezhető a legnagyobb hatalmú beszervezőnek, hiszen ő csábította el az ötök közül Guy Burgest és Donald Duart Maclean, számos más cambridge-i tanár és hallgató mellett. A beszervezett kémek aztán később a brit külügyben és a titkosszolgálatban segíthették egymást, és adagolhatták az információkat a Szovjetuniónak. 

kim_philby.jpg

1951-ben fogott szagot a brit elhárítás, és kezdett el nyomozni a kémhálózat tagjai után. Burges és Maclean kiszökött a Szovjetunióba. A Cambridge-i Ötök talán legismertebb tagja Kim Philbyn azonban nem találtak fogást, egészen 1955-ig maradhatott a helyén, távozása egyébként a brit titkosszolgálatnál viselt igen magas rangjának elhagyását jelentette. 

1961-ben az akkor már Libanonban újságíróként dolgozó Philbyt majdnem elárulta egy átállt szovjet kém, de ő társai után ment a Szovjetunióba, ahol 1988-as haláláig a KGB alkalmazta különböző feladatokban. Amit tudott, mindent átadott az oroszoknak, ezért a brit titkosszolgálat európai és közel-keleti hálózata majdnem összeomlott.

A híres kémhálózat kalandjai természetesen működésbe lendítették az irodalom és filmes világ tagjait. Az egyik leghíresebb a Suszter, szabó, baka, kém, amelynek John Le Carré a szerzője, és tavaly mutatták be a regényből készült filmet. Alan Bennett színpadi művet írt Anthony Bluntról, valamint Guy Burgess Szovjetunióban töltött éveiről, aki a lebukás után Moszkvába menekült. Számtalan tévéfilm és dokumentumsorozat is készült a Cambridge-i Ötökről. Ezek közül számunkra talán legérdekesebb az, amelyet a Kreml aktái címmel Kun Miklós tett közzé.

Száz évvel ezelőtt született Donald Duart Maclean, édesapja jeles angol politikus volt. A családban szinte reggeltől estig a politikáról beszéltek. Elemi iskolái után Norfolkban érettségizett, ahol megismerkedett a liberális és az általa haladónak gondolt marxizmussal. A Cambride-i egyetemre iratkozott be, és már megérkezése évében belépett a kommunista pártba. Alig egy évvel később megismerkedik Anthony Blunttal, ami egyben azt is jelentette, hogy a szovjet hírszerzés tagjává vált. Később úgy nyilatkozott erről, hogy teljesen kiábrándult a Cambridge-ben uralkodó eszmékből. Diplomája megszerzése után fontos hivatalokban kapott munkát, ahonnan rengeteg titkos anyagot tudott átadni az oroszoknak. 
Donald_Maclean.jpg
A jóképű, fiatal állami tisztviselőt - akinek a KGB-től kapott álneve Homérosz volt, homoszexualitására utalva – nem hagyták hidegen a nők sem. Több csinos nővel is kalandba bonyolódott, mígnem Párizsba kerülvén házasságot kötött az amerikai Melinda Marlinggal. Az aktív kémnek három gyereke is született. A II. világháború után diplomata pályán dolgozó Maclean, a brit nagykövetség első titkáraként Washigtonból származó adatok tömegét szolgáltatta ki a Szovjetuniónak. Többek között fontos információkat adott át az atombomba-gyártás technológiájáról. 1948-ban áthelyezték Kairóba, ahol egyre nehezebben bírta a kettős életéből adódó nyomást. Ivott, verekedett, tombolt, de felesége minden esetben elsimította a botrányokat. Visszatért Londonba, ekkor már komolyan harcolt lelki betegségével. 1951-ben Moszkvába szökött. Felesége ez után három héttel szülte meg harmadik gyermeküket. Egy évvel később azonban a Maclean család már újra együtt volt Moszkvában. 

Donald Duart Maclean kusza élete kusza véget ért. A szintén meglehetősen zavaros magánéletű felesége 1979-ben visszatért Amerikába, és gyerekei is követték őt. Mind a három Maclean-sarj megházasodott, orosz párjaik vannak, de elhagyták Moszkvát, Londonban és az Egyesült Államokban élnek. A magára hagyott kémmel 1983-ban szívroham végzett Moszkvában. A hamvait hazavitték Angliába, kérésének megfelelően a szülei sírjára szórták.

Ahogy látjuk, Donald Duart Maclean élete egy cseppet sem hasonlított a 007-es ügynök, James Bond életére.

Dippold Pál

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr305119999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása