Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Ősi sportunk újjáéledt

Fakutyázók

2013. január 24. - MaNDA

"Újjáéledt az ősi magyar télisport a fakutyázás" - közli velünk a filmhíradó, igaz nem tegnap, nem ma, hanem 1932-ben. Sajnos az újjáéledés nem eredményezett széles népmozgalmat, s manapság ritkán találkozni fakutyázóval, pedig a vidám sportemberek igazán jól mutatnak az archív felvételeken, amint elsuhhannak az operatőr előtt. Igaz, többségüket tolni kell :-)

Talán ez is oka, hogy hiába keresnénk a garázsban a fakutyánkat, ezt a sítalpra szerelt széket, no meg kapni se lehet nagyon, leginkább egyáltalán nem. A híradó egyébként némileg szépít a fakutyához való vonzódásunkon, mert magát a sportot nem nevezhetjük ősinek, mert itt látott formájában XIX. század második felében vettük át az osztrákoktól. Mégis, jó lenne látni a téli olimpián, ahogy honfitársaink átszakítják a célszalagot.

Magánál a sportnál is ősibb azonban a "Vigyorog, mint a fakutya" szólásunk, amelynek azonban semmi köze a képeinken látható sporteszközökhöz.

Akárhogyis, éljen a fakutyázás, az időjárás lassan megengedi!

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr275040466

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.24. 15:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.24. 15:00:44

éljen éljen, mi is nagyon szeretjük.

van olyan jó, mint a szánkó.

ROTFL Manó 2013.01.24. 22:19:13

Hát talán télen, a befagyott Balaton környékén kéne keresni, akkor biztos több fakutyát látna az adófizető, mint mondjuk a belvárosban.

:-D

Amúgy nekem halálközeli élmény volt hússzal menni jégvitorlással, mert olyan alacsonyan ül benne az ember, hogy nagyon közel van a jég és ha viszonylag alacsony sebességgel mész, akkor is gyorsnak látod, ahogy alattad rohan a jégfelület.
süti beállítások módosítása