Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Pest megér egy estet!

2012. október 29. - MaNDA

Városfilmklub az Örökmozgóban

A november 6-án induló Városfimklub Budapest kulisszái mögé enged betekintést, fővárosunk kultikus figuráinak és elismert szakembereinek szemüvegén keresztül. Budapest számos aspektusból górcső alá kerül, miközben olyan filmek peregnek a vásznon, mint a Dögkeselyű, a Panelkapcsolat vagy a Városbújócska.

Varosfilmklub_plakat_kicsi.jpg 

Hogyan lesz a gettóból felkapott városrész? Hogyan jelenik meg a Panel életérzés filmen, képzőművészetben és a valóságban? Miképpen változott Budapest underground kultúrája az utóbbi 50 évben, és melyek a kortárs hazai underground kultúra megkerülhetetlen színterei? Van-e papíron Budapestnek egységes arculata, tervszerű városépítészete?  Kik és miért döntenek úgy, hogy szeretett és megszokott utcáinknak, tereinknek új nevet adnak? És vajon kik és milyen sikerrel építik Budapest imidzsét? Merre tart a közösségi közlekedés Budapesten? Mi kell ahhoz, hogy tízezrek cseréljék bicikklire a BKV bérletet? Hogyan játszhat Budapest a filmvásznon egyszer Boszniát, másszor Buenos Airest? Vajon tudják-e kreatívan használni a várost a hazai filmesek? És mennyiben tekinthetőek ezek az alkotások korlenyomatnak?

Foto_Olah_Gergely_Mate.jpg

Fotó: Oláh Gergely Máté

Többek közt ezekre a kérdésekre keressük a választ kedd esténként a Pest megér egy estet! filmklubban, két féléven át az Örökmozgó moziban. A filmklub programját olyan - főként magyar – filmek alkotják, amelyekben Budapest hangsúlyosan és markánsan jelenik meg, ugyanakkor a magyar filmművészet izgalmas és kultikus darabjai. A nagyjátékfilmek közt moziban ritkán látható művek szerepelnek, mint például Szabó István Tűzoltó utca 25. című filmje, Tarr Béla Panelkapcsolata, Xantus János Eszkimó asszony fázik című alkotása, vagy Sós Mária Városbújócskája.   A nagyfilmekhez kísérőfilmeket is válogattunk, amelyek hangulatukban és tematikájukban jól kiegészítik az őket követő egészestéseket.

Varosfilmklub_logo.jpg

A filmklub egyik fő célja, hogy egy valós diskurzus induljon el Budapestről, amely a várost szociológiai, politológiai, képzőművészeti, építészeti, közlekedési, kulturális és megannyi szempontból vizsgálja. A filmvetítéseket minden esetben moderált beszélgetések követik majd, amelyek a filmekből kiindulva, az adott est témáját boncolgatva zajlanak. A filmklubok során tervezett vendégeink közt szerepel dr. Sersliné Kócsi Margit állami főépítész, Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója, dr. Csizmady Adrienne városszociológus, Sinka Károly Sinya, a Critical Mass Magyarország alapítója, Gyáni Gábor társadalomtörténész, Lakner Zoltán politikai elemző, valamint olyan ismert figurák, mint Müller Péter Sziámi zenész, Keserue Zsolt képzőművész, Závada Péter zenész-költő vagy Török Ferenc filmrendező. A filmklub moderátora Hegyi György.


PROGRAMTERV:
I. félév

november 6.   
Szabó István: Tűzoltó utca 25.
Kísérőfilm: Bodó Viktor: Negyedóra( Jött egy busz...)            
Vendég: Gyáni Gábor társadalomtörténész és Polyák Levente urbanista
Téma: A gangosház és egyéb városi létformák

november 13.   
Tarr Béla: Panelkapcsolat
Kísérőfilm: Hájos Zsolt: Panel
Vendég: dr. Csizmady Adrienne városszociológus és Keserue Zsolt képzőművész
Téma: A panel, mint életérzés

november 20.  
András Ferenc: Dögkeselyű
Kísérőfilm: Török Ferenc: Hajtás Pajtás
Vendég: Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója és Sinka Károly Sinya, a Critical Mass Magyarország alapítója
Téma: Közlekedés a városban

november 27.   
Xantus János: Eszkimó asszony fázik
Vendég: Müller Péter Sziámi zenész és Jávorszki Béla Szilárd zenei újságíró
Téma: Kultuszhelyek Budapesten a '60-as évektől napjainkig

december 4.  
Sós Mária: Városbújócska
Kisérőfilm: Szimler Bálint: Itt vagyok
Vendég: dr. Sersliné Kócsi Margit állami főépítész és Ráday Mihály városvédő
Téma: A város arcai - egységes arculat

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr444876535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

20.46 2012.10.29. 17:13:23

Pestet reklámozó anyagokon mit keres a budai Szabadság-szobor?
süti beállítások módosítása