Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Akkor most szüret

2012. szeptember 21. - MaNDA

A Manda munkatársa citerázni ment a farmosi szüreti mulatságba. Dicséretes. Beszámolója és a közbeékelt filmhíradó-részletek sok mindenki figyelmére számot tarthatnak. A szüret a közös öröm ünnepe, a tél előtti utolsó alkalom arra, hogy a szőlőhegyek népe együtt legyen a szabad ég alatt. Ha esik, sátrakban akár, de együtt. Az egész évi munka, amit a szőlőtőkék mellet ki-ki külön megkínlódott, a metszés, a kötözés, a kapálás, a tetejezés, mindaz, ami a szüretet megelőzi, emlékké olvad a mustban, ami nemsokára bor lesz. Amiért megint sokat kell majd dolgozni, de ez az ilyenkor nem számít. Ünnepkor ünnep van. Öröm.

Ahogy a Manda citerása írja: "Közben elkezdődik a szőlőpréselés és a mustkóstoló, valamint különböző ingujjakból és nadrágzsebekből házilag előállított gyümölcspárlatok járnak körbe. Újra a citerásoké a színpad, hogy aztán átadják a helyüket a díszes ruhákban érkező lánycsoportoknak. A száz főt bizonnyal számláló közönség ekkor nagyrészt szülőkből, rokonokból áll. A jazzbalettet járó fiatalok műsorát az opera, az operett, a magyar nóta, a diszkó és a rockzene világából kölcsönzött dallamok festik alá, mozgásukban akrobatikus koreográfiát és a pomponos lányok csípőrázó mozdulatait is felfedezhetjük. Vastapsú a siker, mi is nevetünk, végül a teljes lánysereg színpadra lép egy közös produkcióban, melyet a konferanszié bíztatására megismételnek a hálás közönségnek.

Végül a helyi hagyományőrző tűzoltóegyesület tagjai mutatják be tudásukat: az oltás csak félig sikerül, mert a túl korán meggyújtott díszletépület a fecskendő összeszerelése és a vízpumpálás közben nagyrészt leég, de a bátor vízkezelőknek szerencséjére részeges kedvű segítők akadnak, hogy a lángok minél hamarább füstté válhassanak a veszélyes, száraz időben. Kacagunk megint az aszályban.”

A bort minden korban szerették, de mostanában rettenetesen divatossá vált. Úgynevezett híres emberek, ők leginkább tévébemondók, olyan óriási borszakértők, amilyeneket eddig nem látott a világ. Bort lötyögtetnek öblös poharaikban, cuppognak, csettintenek és badar mondatokkal dicsérik az éppen divatos italt. 

A szüreti mulatságok népének nem kell az efféle mutatvány. Tudják, mit isznak, hiszen ők csinálták.

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr564792627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása