Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

A világ legjobb kolbásza

2012. augusztus 17. - MaNDA

Van egy alig ismert szervezet a világban. Annyit tudni róla, hogy tagjai igen gazdag emberek, össze-vissza utazgatnak, és kolbászt kóstolgatnak. A Világ Kolbásztisztelőinek Klubjáról harminc évvel ezelőtt egy neves szobrászművészünk adott először hírt. Megbízták, készítsen emlékérmét, amit aztán a világ legjobb kolbászát elkészítő embernek adnak át.  Amikor a plakett készült, a kolbásztisztelők éppen Ausztráliában portyáztak, utána Norvégiába mentek, és úgy hírlik, még abban az évben Argentínába is eljutottak. Irigylésre méltó helyzet: olyan gazdagnak lenni, hogy nincs más dolguk, mint szerte a világban kolbászt enni. Nincsenek adatok arról, hogy a Világ Kolbásztisztelői jártak volna Magyarországon. Ha itt lettek volna, cseppnyi kétség nem férhet hozzá, a csabai nyer.

Háttértanulmánynak Dedinszky Gyula legismertebb művét, A csabai kolbász címűt tettük volna eléjük. A maga nemében egyedülállónak minősíthető dolgozat olyan aprólékos műgonddal, érzékletesen, szakszerűen és részletesen tárja az olvasó elé a csabai kolbász történetét, elkészítésének módját, hogy annak azonnal kedve támad Békéscsabára rohanni, és megkóstolni ezt a nemsokára hungarikummá váló nevezetes élelmiszeripari terméket.

A 150 oldalas könyv talán legtöbbet idézett része a csabai kolbász fogalmát tisztázza:

Röviden tehát: a csabai kolbász paprikával fűszerezett, sertéshúsból készült, nem morzsolódó, de nem is kemény, zaftos, erős, élénkpiros színű, enyhén füstízű, tartósan elálló kolbászcsemege.”

Ami mindezek után következik, a két világháború közötti híres magyar néprajztudósok és szociográfusok, vagy a népi írók is büszkén vállalhatnák. Lépésről lépésre sorba veszi mindazt, ami a kolbászkészítéshez kell. Külön fejezetben tárgyalja – az Ami a csabai kolbász készítését megelőzi címűben –, hogy mi mindent kell tenni addig, míg a disznóvágáshoz érnek. Szó esik a békéscsabai sertésnevelés módszereiről, a disznóvásárlás és szaporítás fogásairól, a süldőnevelésről, a hízlalásról, és a különböző sertésbetegségek házi gyógyításáról. A disznóvágás tárgyi kellékeinek bemutatása következik, megtudjuk, milyen bútorok, edények, kések, szerszámok kellenek a disznóöléshez, és milyen fűszereket kell beszerezni a hús feldolgozásához.

Hazafias megfontolásokból célszerűnek látszik a Magyar Kolbásztisztelők Klubjának megalapítása. Néhány igen gazdag magyar ember dönthetne úgy, hogy drága ideje egy részét kolbászkóstolásra fordítja. Később be lehetne szivárogni a világszervezetbe, és ott , bentről, talán könnyebb lesz kilobbizni egy díjat a cseppet sem titkos favorit, a csabai kolbász készítőinek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr1004717150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lavór 2012.08.17. 17:34:41

Kár, hogy gyakorlatilag semmi köze a 30 évvel ezelőtti kolbásznak a maihoz. Ha lenne, talán jobban is fogyna.

humániákus 2012.08.17. 20:28:42

@lavór: a házikolbász azért még mindig elég finom (minden évben kapok a nővéreméktől, Szarvasról), de gyáriban még hasonlót sem találok, pedig kitartóan keresem. Szerintem nagyüzemileg is tudnának finomabbat készíteni, bár az ízlések különbözőek; lehet, hogy valakinek a bolti is ízlik...

lavór 2012.08.17. 20:31:41

@humániákus:

Majd minden házikolbász finom, nem kell csabainak lennie. :)PET kolbász van a boltban, nem csabai. :)

balkon-úr 2012.08.17. 21:00:11

Pesterzsébeten, a Mártírok útja Nagy S.J. sarkánál, nyílt egy Békéscsabai kolbászbolt. Vetekszik az íze, az anyósom által készített szalámival (Ő is Békés megyében lakik). Azt érdemes megkóstolni. Bátran merem ajánlani.

Kivancsi 2012.08.17. 21:27:10

van meg kolbasz ami husbol keszult?
en lepten-nyomon mar csak vegetarianus kolbasszal talakozom...
jo is az finom kis szojaval toltve eredeti 100 eves recept alapjan :):)
de kerem mi husevok vagyunk f...om ki a geci engedte ezeknek meg, hogy szojazzanak?

ahh komcsik alatt meg a kolbasz is jobb volt :):)

mrZ (törölt) 2012.08.17. 21:27:42

@lavór:
erről van szó.
szar lett.
csukják be.
legyen ez tanulság a többinek.

@balkon-úr:
az nem egy másik cég?
csabaikolbaszgyarto.hu/index1.html

>>Vetekszik az íze,....
Az ízzel lehet manipulálni. A gyáriaknak megmarad a só íze a számban, és a fűszerek ízét nem tudom megkülönböztetni. Műanyag az összes.

Éljen a házikolbász!

balkon-úr 2012.08.17. 21:35:00

@mrZ: De, az egy másik cég: Szilágyi-féle Csabai Házikolbász, és fűszerpaprika.
süti beállítások módosítása