Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Soós Imre elment, az idő itt maradt

2012. július 17. - MaNDA

Minden kor, minden rendszer megtermi mitikus alakjait, ehhez azonban el kell pusztítani őket. Sokan vannak a nagy halottak. A kommunizmusban éppen úgy, mint a szabadrablásos kapitalizmusban.

soos_imre_0.jpgDurst György rendező mondta egy tanácskozáson: a filmek olyanok, akár az élet: kinek hosszú, kinek rövid. Pontos mondat. Károgni, sopánkodni nem kell, az alkotók elmentek, a művek itt maradtak. Ahogy az Európa Kiadó ántivilág-béli dala szólt: elmentek a fiúk, de itt maradt az idő. Névsort lehet ugyan összeszedni azokból, akik, úgymond, idő előtt, korán, sajnálatosan fiatalon elmentek, magyarok és nem magyarok: Hajnóczy Péter, Sarkadi Imre, Bubik István, József Attila, Petőfi Sándor, Péterffy Jenő, Csáth Géza, Csengey Dénes, Török Richárd, Janis Joplin, Jim Morrison, Amy Winehouse, James Dean és a halottak élén Ady Endre. Tetszőleg hosszítható a névsor, de minek.

Soós Imre mindössze 27 évet élt: 8 év színészet, 15 filmszerep után 1957. június 20-án, tisztázatlan körülmények között mondott búcsút az életnek. Mint fékezhetetlen, meg nem értett, önsorsrontó zseni él a nemzet emlékezetében. Ehhez hozzájárult, hogy miközben egy csapásra mezítlábas parasztfiúból az ország első filmsztárja lett, a proletárdiktatúra, amely felemelte, „reklámparasztot” csinált belőle, „tanulásra, önkritikára képtelen, kivagyi” fenegyereknek tartotta. Noha Soós indulása népmesébe illett, mint legnépszerűbb figurájáé, a Ludas Matyié, élete drámaibb volt, mint szerepei.

Soós Imre e szerepeket a Színház című lap 1954. januári számában Színész és szerep címmel így elemezte: „Mert én voltam az az előremutató fiatal, kicsit hibás, de fejlődőképes pozitív hős, aki a legtöbb mai témájú, azaz a mai életet ábrázoló filmjeinkben szerepelt. Első filmem, főiskolás voltam még, a Ludas Matyi volt. Sikere volt a filmnek. Alakításomat becsületes művészi munkának tartom. Ennél a filmnél fedeztek fel. És ettől kezdve vettek, kikötve, megállapodva, majd minden filmhez a Ludas-Soós-féle fogat villogtató mosollyal. Mindegyik mai témájú filmemben 1. vízparton sétálok (Duna, Balaton) szerelmemmel, 2. mindig holdvilágnál, 3. mindegyik filmben vízpartján, holdvilágnál énekelek egy érzelmes keringőt vagy lassú slowt, 4. egyik filmen sem csókolom szájon a szerelmemet. Legjobb esetben is ez a nézőre van bízva, háttal vagyunk fotografálva, összehajló, fiatal pár. 5. Mindegyikben sportolok, mégpedig hogy? Kiválóan. 6. Mindegyikben esztergálok, lakatosmunkát véletlenül sem űzök, és újítok. 7. Mindegyikben megmakacsolom magam, hogy a végén, néhány lelki beszélgetés után belássam hibámat, és fejlődjek egyet. Hogy születtek ezek a figurák? Akár egy hivatalban, úgy kerestük fel az életet, mentünk érte, 8–12-ig. Szép, jó szándék vezetett, megismerni az életet, tanulmány, de mindezt művészi alázat nélkül. Azt mondták az elvtársak, könnyebb volt Soósnak a Ludas, mert ott parasztot játszhatott, ő paraszt származású, de munkásalakot életre kelteni, azt hogy csinálja? Könnyebb volt persze a Ludas Matyi, mert az élő alak volt, igazi volt. Lassan, de veszedelmesen kialakult az úgynevezett Soós-figura. Egy bárgyú, azért, mert okkal, ok nélkül mutogattam a fogaimat, mosolygó, pozitív hős. Az elmondottakból az derülhet ki, hogy rossz alakításaimért mindenki, csak én nem vagyok a felelős. Távol áll ez tőlem...”

Aki ilyen késélesen látja saját magát, az tudja mit, miért tesz. Soós Imre nyilván pontosan bemérte, csak úgy őrizheti meg magát, ha nem marad itt. Elment. Azóta siratjuk, hiába hagyta ránk műveit. Hiányzik, mint mindenki, aki egyszer volt, hol nem volt.

soosimre1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr154661635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ganésha (törölt) 2012.07.17. 23:19:01

Gyorsan véget ért a poszt, olvastam volna még tovább az egyik kedvenc színészemről.

Hencida6710 2012.07.18. 07:55:14

Igen! Csatlakozom az előttem szólóhoz... kicsit összecsapott cikk... most kezdtem volna olvasni az életét...és halálának körülményeit... hiányérzetem van... még pótolható... :)

2012.07.18. 08:14:00

arra jó volt hogy elkezdjünk kutatni.
nem tudtam hogy ez az ember ennyire latinovits-durván nyomta. ilyen szöveget ma sem tol le egyik sem.

Kahuna13 2012.07.18. 08:41:27

Csak nekem hasonlit DiCapriora? (ill. forditva)

Baldvogel 2012.07.18. 08:44:41

A bevezetés szuper, de hol a poszt?

Measurer 2012.07.18. 09:17:46

Lezáratlan akta. Müller Péter szerint Soós Imre nem akart meghalni.
Soós Imre köztünk maradt, az idő keservesen múlik.
www.szineszkonyvtar.hu/contents/p-z/sooselet.htm
süti beállítások módosítása