Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Nem tökölnek az iKórlappal

2012. július 12. - MaNDA

Nyáron, a híres biciklis körversenyek, a Giro Italia, a Tour de France és a spanyol Vuelta idején újra felidézik a régebbi korok nagy sportolóinak alakját. Lance Armstrongról különösen sokat beszélnek mostanában, a közelmúlt híres bajnokánál újra előkerült a doppingvád. Vizsgálódnak. Armstrong hétszer egymás után nyert a Tour de Francon. A több ezer kilométeres körversenyek emberfeletti erőt és kitartást követelnek a résztvevőktől. Armstrong egyébként is érdekes, hererákja volt, ebből a betegségből kigyógyulva jöttek nagy sikerei. Sokak számára példa, erőtlenségünket, kedvetlenségünket, betegségeinket igenis le lehet győzni. Ebben segíthet bennünket mostantól az iKórlap.

ikorlap.jpg

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének Az év IKT innovációja díját a Hospitaly Kft. kapta az iKórlap elnevezésű fejlesztéséért. Az iKórlap segítségével a háziorvosok elérhetik a betegek teljes kórtörténetét, összes kiváltott gyógyszereik adatait. Az iKórlap a Hospitaly honlapja szerint lehetőséget ad a háziorvosok számára, hogy saját betegeiknek az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázisában tárolt, több mint 10 évre visszamenő adataihoz hozzáférjenek. Az ellátási események tekintetében bizonyos (az erre alkalmas infrastruktúrát üzemeltető) egészségügyi intézményeknél az ott tárolt dokumentumok, képi információk (zárójelentés, lelet, kórlap, röntgenkép) megjelenítésére is alkalmas.

Bizonyára sokan lesznek, akik azonnal sikítozni kezdenek személyiségi titkaikért, attól félvén, mások is megtudhatják estleges betegségeik hírét. Nyilván ismerünk olyan eseteket, amikor visszaéltek az ilyen adatokkal. Meg aztán mostanában mi az, amit, ha akarnak, ne tudnának meg rólunk? Mindent tudnak: hol vagyunk, mit vásároltunk, miről beszélgetünk, mit mutogatunk, mit írunk. GPS, telefon, számítógép, műhold, infrakamera.

Aki tisztán él, annak nincs mitől tartania, senkitől nem vesznek el semmit. Akinek meg titkolni valói vannak, az se féljen az iKórlaptól. Az orvosi titoktartás ma is kötelező.

Ami pedig Lance Armstrongot illeti, köszöni, jól van. Bringaversenyeket szervez Kaliforniában, és egyáltalán nem érdekli, mit hírelnek a heréiről.

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr904648692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása