Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Amin nem fog az idő vasfoga

2012. július 05. - MaNDA

Hiánypótló megjelenések, mondhatnánk a nemrég kiadott DVD-ékre. Hiány abban az esetben, ha szükség van rá. Vajon mit jelent a 21. században A Pál utcai fiúk vagy Az aranyember története? Azt, amit több mint száz évvel ezelőtt az első kiadáskor jelentett. Hiába teltek el évtizedek Molnár Ferenc és Jókai Mór regényei ma is népszerűek. Időszerűségük az időtlenségükben rejlik. Míg a sztorikat az írói képzelet szülte, a szereplőket a valóság. A hús-vér alakok, a valódi emberi tulajdonságokkal bíró figurák akár egy mostani történet szereplői is lehetnének.

Molnár Ferenc és Jókai Mór egyaránt „hozott” anyagból dolgozott.

Jókai Mór a nagynénje által elmesélt szerelmi háromszög történetét ültette át az irodalom világába, míg Molnár egykori gimnáziumi diáktársait „keltette életre” regénye lapjain.

borito_3D_05.jpg

Molnár az alma materében, a Lónyai utcai református gimnáziumban töltött éveket álmodta újra; a diákcsínyeket, a versengéseket, a kamaszos élet-halál küzdelmeket. Jókai kiszínezte a pletykás nagynéni katonatisztes sztoriját és hozzátette saját magánéleti gondjait, vívódásait.

1_lemezes_aranyember_borito.JPG

1962-ben a Jókai regény filmváltozata készült el, hat évvel A Pál utcai fiúkat mutatták be a mozikban. Mind Gertler Viktor, mind Fábri Zoltán filmje hatalmas sikert aratott. Kiváló színészek, nagyszerű stáb dolgozott a rendezők keze alatt. A siker kulcsát azonban az irodalmi alapok jelentették. Két mára klasszikusnak, de egyben időtállónak mondható alkotás.

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr664631384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bejgli 2012.07.05. 18:25:47

Az aranyembert imádom!!!! :) A Pál utcai fiúkat mondjuk akkor olvasom/nézem, ha nagyon akarok bőgni :D

kobdia (törölt) 2012.07.05. 18:34:33

@untermensch:

"érthetetlen, hogy mivel nyerte el az indexcímlapot a poszt."

Bármivel is, én speciel örülök neki. Ennek a blognak a létezéséről sem tudtam. És engem pont érdekel ez a bejegyzés.

Nemrég óta írok blogot magam is, ugyan nem index blogot választottam magamnak, de nagyon örülök, hogy vannak olyan blogok, amiket szívesen olvasok az indexen is. Ezt a blogot olykor figyelemmel fogom kísérni (igaz, pillanatnyilag az indexről, személyes kedvencem, a kertész blog lett). Vajon hány olyan blog lehet még az indexen, ami tetszene, csak még nem tudok létezéséről. Örülök, ha végre olyan oldalra bukkanok, amin nem búrjánzik túl a "politikai, adok-kapok". Persze a politikai jellegű írások is nagyon fontosak, csak néha lasszóval keresem a más jellegű blogokat.

Örülök, hogy ráakadtam a manda blogra.

Üdv, Diána
magyarkincs.blogspot.hu/

Darth Revan 2012.07.05. 18:50:18

A Pal utcai fiukat megszamolhatatlanul sokszor olvastam anno. Imadtam.

A Gombhaborut is olvastam, tetszett az is, de nekem jobban tetszik a pal utcai fiuk: pl. az arulo kap meg egy eselyt

Az aranyember annyira nem mozgatot meg (mas kedvenceim vannak Jokaitol)

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.05. 19:28:55

Szerintem ezek jó művek.

Viszont amit utálok, az a borzasztóan felkapott Kisherceg. Szerencsére nem egyedül látom így: preemapalver.wordpress.com/2012/05/19/ellensegem-a-kis-herceg/

kobdia (törölt) 2012.09.24. 17:09:13

@kobdia: saját korábbi hozzászólásom kiegészíteném: akkor még nem volt a nick nevem mellett az url feltüntetve. Persze, ha később törlöm a linket, akkor meg ez a komment néz ki hülyén ;)
süti beállítások módosítása