Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Száguldj keménykalapban oldtimeren!

2012. június 13. - MaNDA

Két keménykalapos figura elszántan és diadalmasan vonult végig a filmtörténeten. Bármikor tűntek fel a vásznon, óriási sikert arattak. A sovány és a dagi, Stan és Pan.

Eshettek vízbe, bukhattak orra, kerülhettek csetepatéba, a kalap mindig ott díszelgett a fejükön. Olyan védjegyük volt, mint Chaplinnek a bajusza, Harold Lloydnak a szalmakalapja, vagy Buster Keatonnek a faarca.

A némafilmek halhatatlan sztárjai most ismét színre lépnek. Felejthetetlen tortacsatáik, semmiségből tömegverekedéssé váló tusáik, csetlései-botlásaik a Múzeumok Éjszakáján az Örökmozgó filmvásznán élednek fel.

Ha nem csatáztak, akkor száguldoztak öreg Fordokkal, üldözték egymást emeletes buszokkal, vagy éppen kiruccantak a zöldbe csinos kis kupékkal. Kevés olyan film akad a filmtörténetben, ahol ne tűnne fel egy négykerekű járgány.

Az Autó a szabadság, a korlátok nélküli élet, a mindent szabad életérzés megtestesítője. Mintha mind – a Meseautótól kezdve A kis Valentinon át a Kengurig – az Előzés című film Brunojának a sportkocsijából bújtak volna elő. Filmhősök, akik élvezni akarják az életet, a száguldást. A magyar film nagy évtizedeiből származó kultfilmekkel és csodásan felújított oldtimerekkel találkozhat a közönség a Múzeumok Éjszakáján a gyermekvasút Szépjuhászné állomásánál kialakított autósmoziban.

meseauto.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr824586462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása