Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Vízben az orvosság

2016. november 23. - MaNDA

Közép-Európa egyik leghíresebb gyógyfürdő helye a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő.
A gyógyfürdő megalapítása a Batthyány család nevéhez fűződik. Az első tulajdonos Batthyány Antal fektette le a harkányi gyógyfürdő alapjait és beruházásainak köszönhetően Harkány kedvelt fürdőhellyé vált. Az első lépésként a hőforrás köré történő kádak kihelyezése után 1828-ra elkészült egy 28 szobás szálloda a fürdővendégek részére. Ez az épület még ma is áll, a harkányi gyógyfürdőkórház „A” épülete. Maga a fürdő körüli erdős rész kijelölése után megkezdődött a fürdőpark kialakítása – írják az egyik híres harkányi szálloda honlapján. A fürdő működésének első éveiben meghatároztak bizonyos alapszabályokat. Többek között a fürdő látogatását orvosi javaslathoz kötötték. Rövidesen megszabták az első belépődíjakat is, azonban egy 1828-as jelentés tanúsítja, hogy a szegényebb rétegek számára a fürdő ingyenesen volt látogatható.

Harkányfürdő, gyógyterem (Forrás: MaNDA Adatbázis, Csorba Győző Könyvtár - Pécs, © Ingyenes hozzáférés)

A gróf halála után fia, Batthyány Kázmér vette át a birtokok és egyben Harkány és a harkányi gyógyfürdő irányítását. Saját kertészt alkalmazott, így a fürdő környezetét is mesés parkká alakították. Újabb 10 szobát építtetett a szállodához és korszerűsítette a már meglévőket. Neki köszönhetően Harkány pezsgő fürdőélet helyszínévé vált. Az 1840-es években Harkány páratlan fellendülésnek örvendhetett. A harkányi gyógyfürdő Batthyány Kázmér idejében érte el azt a szintet, ami hosszú időn keresztül megszabta karakterét.

Az eliszaposodás problémáját nem sikerült teljesen kiiktatni, de tettek lépeseket a korszerűbb és gördülékenyebb üzemeltetés érdekében. Ezekben az években Harkány és a harkányi gyógyfürdő teljes területét korszerűsítették és magasabb színvonalra emelték. Elkészült az új, patinás fürdőépület is. A valódi elismerést Harkány számára az 1845-ös év hozta meg, amikor a Pécsett megrendezett magyar orvosok és természettudósok konferenciájának résztvevőit Batthyány Kázmér vendégül látta és megmutatta nekik a fürdőt, ami ámulatot váltott ki és messze földön elterjesztette jó hírét.

Az 1860-as években a Batthyány család birtokainak jelentős része eladásra került és így az új tulajdonos a Benyovszky család lett. Harkány és a fürdő irányítója immáron Benyovszky Móric gróf, aki még abban az évben bérbe adta a fürdőt. A tulajdonos nem szorgalmazott fejlesztéseket, a haszon érdekelte. A következő években a fürdő többször is „gazdát cserélt” a bérlők személyében. Az 1870-es évek elején létrehozták a „közös medencefürdőt”. Ezt váltotta fel később az ún. „Ilona fürdő. A fürdő működésének első szabályozása is ezekben az években történt meg, melynek keretében Harkányfürdő a magyarországi I. osztályú gyógyfürdők közé került besorolásra.

Az első világháború törést jelentett Harkány és a Harkányi Gyógyfürdő életében. 1922 után a fürdőkomplexum teljes felújításra szorult. Az akkori tulajdonos Benyovszky család nem tudta megkezdeni a szükséges munkálatokat, így 40 évre haszonbérleti szerződésre léptek Antal Jenővel, aki előtte 7 évig volt a Hévízi szálloda és fürdő bérlője. Képesítése biztosítékot jelentett a fürdőben szükséges korszerűsítések elvégzésére Az ő irányítása alatt a harkányi fürdőben számos beruházás valósult meg.

Képeslap az 1930-as évekből. (Forrás: MaNDA Adatbázis, Csorba Győző Könyvtár - Pécs, © Ingyenes hozzáférés)

A pécsi törvényszék Harkány Gyógyfürdő Vállalat néven bejegyezte a fürdőt. 1935-ben, a bérlő halála után újabb 30 évre adták ki Harkányfürdő bérleti jogát.1941-ben a harkányi gyógyfürdő részvénytársasággá alakult, Harkány Gyógyfürdő Bérleti Társaság néven. A Harkány Gyógyfürdő Vállalatot 1949-ben államosították.
Harkány fejlődése folyamatos. 1971-ben átadták a 4-es számú medencét, 1976-ban  a 3-as medence részben fedetté tették. A Harkányi Gyógyfürdő ezekben az években foglalkozott a harkányi gyógyvíz palackozásával is. Harkány a 70-es években jelentős vendégforgalmat bonyolított a Harkányi Gyógyfürdő 1,5 millió vendéget fogadott. 1980-ban vezették be a masszázs, és a terápiás kezeléseket. 1981-ben  északi irányában bővítették 2 hektárral a fürdő területét. A gyógyfürdő új főbejáratát 1982-be nyitották meg. 1987 nyarára készült el a csúszda, és a vízforgató, ezzel jelentősen javult a vízminőség. 2003-ban egy óriás lépésként a Széchenyi terv keretében megújult a gyógyfürdő részleg, mely modern feltételeket teremtet a jövő gyógyturizmusához.

A harkányi fürdőhöz kapcsolódva 1954 októberében kezdte meg működését a harkányi gyógyfürdőkórház. A kórház igazgatójává 1955-ben egy fiatal, a Pécsi Orvostudományi Egyetemen végzett orvost, Dr. Barla Szabó Sándort nevezték ki. A forradalom támogatása miatt leváltották, de 1959-től ismét ő került a gyógyfürdőkórház élére. Miután 1966-ban átadta helyét másnak, továbbra is gondot viselt az intézmény sorsáról. Méltán nevezhetjük a harkányi gyógykórház megalapítójának. Munkássága alatt a kórházat 220 ágyasra bővítették. Tudományos munkássága keretein belül kifejlesztette az „Arthrofluor kenőcsöt, amit 1965-ben szabadalmaztatott is.” – zárja ismertetőjét a szálloda.

Képeslap az 1980-as évekből. (Forrás: MaNDA Adatbázis, Csorba Győző Könyvtár - Pécs, © Ingyenes hozzáférés)

Mi azonban tovább lépünk: A Zsigmondy Vilmos Gyógyfürdő Kórházzal együtt az elmúlt ötven évben több tízezer beteget segítettek gyógyuláshoz. Az Európában egyedülálló összetételű gyógyvíz hatása nagyon hasonlít a Holt-tenger vizének hatásához, sőt, sok ásványi anyagot is tartalmaz. Az ionokban gazdag termálvízben oldott karbonil-szulfid és kén van, amelyek a meleg vízben görcsoldó, izomlazító hatásúak. A karbon-szulfid a kifolyó vízben a nyomás alól felszabadulva azonnal bomlani kezd, átalakul kén-hidrogén gázzá, azaz büdös lesz. A víz belélegezve és bőrön át könnyen felszívódik, hatékonyan csökkenti a gyulladást, gyorsítja a sejtek regenerálódását. A harkányi víz a legtöbb mozgásszervi, reumatikus és ízületi betegséget meg tudja gyógyítani vagy tünetmentesíteni. Kevés hely van a világon, ahol a pikkelysömör tüneteit is ennyire hatékonyan és hosszantartóan tudják mérsékelni. Azért fontos tulajdonsága ez a harkányi víznek, mert erre a bőrbetegségre még nem találtak gyógyszert, Harkányban viszont akár tartósan is tünetmentessé válhat az ilyen beteg. Még egy különleges, orvosi szakterületen is bizonyított a harkányi víz jótékony hatása, a nőgyógyászati problémák közül a termálvíz alkalmas a meddőség gyógyítására, a medencegyulladások okozta zavarok és más intim problémák kezelésére is. A gyógyfürdő kórházban az év minden napján, orvosi felügyelettel nyolcszáz beteget tudnak egyszerre kezelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr1211993484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása