Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

„Letűzött karó” – A Körszálló

2014. december 31. - MaNDA

Budapest Szálloda néven talán kevesebben, de Körszállóként szinte mindenki ismeri a Városmajorral és a fogaskerekű végállomásával szemben álló hatalmas épületet. Bár mára kissé retró kategóriába tartozó hotelnek számít, megépítésekor talán az egyik leghaladóbb, és ezért sokak számára megdöbbentő építménynek számított.

fortepan_53050.jpgÉpítés közben (a kép forrása: Fortepan)

A hatvanas évek elején a KÖZTI vállalata megbízta Szrogh György, addigra már sokat foglalkoztatott építészt, hogy tervezze meg a Budapest Szállodát a Szilágyi Erzsébet fasor melletti egykori bolgárkertészet helyén. Ekkor indult Magyarországon a szállodaprogram, mivel egyre több cseh és kelet-németországi vendég érkezett, és ennek az igénynek akartak megfelelni az állami döntéshozók. Az építész tervei alapján 1964-ben kezdték építeni. Három év múlva készült el, akkor Budapest legmagasabb építményei közé tartozott: a szerencsés látogatók 64 méterről gyönyörködhettek a kilátásban.

makett_fortepan.jpgA Körszálló makettje (a kép forrása: Fortepan)

Sajátos az épület formája, hiszen az alapja 33 méter átmérőjű kör. 280 kétágyas szobával és mindegyikhez külön tartozó fürdőszobával ellátott, tizennyolc emeletes épület már megnyitásakor rendkívül népszerű volt - ez annak is köszönhető, hogy nagyon sokan nem értették meg az épület esztétikai vívmányait. Szrogh György később Ybl-díjat kapott a szálloda terveiért. Visszaemlékezéseiből kiderül, hogy nem volt könnyű kialakítani az épület formáját úgy, hogy az belesimuljon a tájba, ne vessen nagy árnyékot a mögötte elterülő telkekre és a budai dombon lakók számára se zárja el teljesen a kilátást. Az épületet „letűzött karóként” is hívja az építész - már ami a környezetbe való beilleszkedését illeti. A henger alakú formát viszont racionálisnak tartja, mivel belsejét egyre kisebb körökre lehet osztani, a szobák trapéz alakúak lehetnek, így nagyobb teret kap a kilátás. A szálloda, mintegy erőpróbaként 1967-es december végi megnyitásakor máris egy hatalmas szilveszteri mulatsággal indított - ahogy arról a filmhíradó is tudósít.

Amint látható a híradó felvételein megérte a hosszú építési folyamat, hiszen nem csak szobák és étterem várta a vendégeket, hanem a szállodához tartozott még a mindenféle ínyencségeket kínáló cukrászda, éjszakai bár, drink-bár, borozó, valamint a Panoráma Bárként nevezett cola-bár - ez utóbbi 1980-ban megszűnt. Gyakran szálltak meg hírességek: itt lakott például Willy Brandt, német kancellár, Liechtenstein hercege, de Honthy Hanna is. Az étterem törzsvendége volt többek között Szepes Mária, napjainkban találkozhatunk itt Zoránnal, Bródy Jánossal, Koncz Zsuzsával, Csűrös Karolával.

Rendszeresen telt ház volt a Joker Bárban (ma London Terem), Hofi Géza és Koós János gyakori fellépéseinek köszönhetően. A műsoros estek később felköltöztek a Panoráma Bárba, mely nagyobb volt és vonzóbb kilátással kecsegtetett. Az esti szórakoztató műsorok után Székely Péter és zenekara muzsikált - ezekre a táncos eseményekre még ma is sok vendég szívesen emlékezik vissza.

fortepan_8521.jpgBudapest panoráma (a kép forrása: Fortepan)

Az épület több rekonstrukción esett át, az első 1975-ben, a második kisebb felújítás 1985-ben történt (ekkoriban már kezdett csökkenni a népszerűsége) - ekkor csak a hall kapott új márványburkolatot, de az egész szállodát bezárták erre az időre. A hotel 1988-ban köszöntötte az egy milliomodik vendégét. 1997-ben egy újabb, a teljes szálloda bezárását igénylő felújítás következett (ekkor építették be biztonsági okokból a tetőteret és így keletkezett néhány rendkívül előkelő lakosztály), 2006-ban pedig a tizennegyedik és a tizenötödik szintet újították fel.

hotel_budapest4.jpg

A szálloda azóta is működik, és nem csak vendégeket fogad, hanem filmfelvételeknek (sőt, regénynek) is helyszínéül szolgál: 2013-ban itt forgatták a Megdönteni Hajnal Tímeát című magyar film bankett-jeleneteit, de Bánki Éva Magyar Dekameron című műve is itt zajlik: kilenc fiatal a Körszállóba menekül a pestis elől, és itt szórakoztatják egymást különböző történelmi mesékkel.

Bakk Ágnes                

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr197023539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McKinney 2014.12.31. 15:12:16

@phaszfej: igen, így igaz, met ami jó és évtizedeken át a mai napig sikeres, az abszolút nem lehet jellemző a magyarokra, erre a rosszindulatú lúzer népségre, ami olyanokból áll többek között mint a nicked fej nélkül.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2014.12.31. 16:15:25

@McKinney: erre a mai napig igaz: "Don't feed the troll!".

phaszfej 2014.12.31. 16:17:22

@McKinney: Addig nem nevezhető lúzernek, amíg el nem bukik, és ez egyelőre még nem történt meg. Fura az a világ, ahol egy bilikék budipapírhenger a sikeres. De mi az a phasz? Az egy létező szó?

Bird 2014.12.31. 17:21:35

AZ épület vasbeton szerkezetét hat hét alatt húzták fel az ún. csúszózsalus technológiával. Mivel azt elsősorban silókra, hűtőtornyokra, kilátókra fejlesztették ki, így az éjjel-nappali munkával folyamatosan emelkedő zsaluval – ami a fotón is látszik – csak egy belül üres hengert lehetett létrehozni.

A felső födémmel lezárták ezt a hengert és utána lassú munkával szerelték és betonozták a közbenső födémeket. A födémvasakat a vasbeton falban kihagyott fészkekbe dugdosták.

ledo76 2014.12.31. 22:59:45

Ez a kommentfolyam mindent elmond az ország állapotáról... Az épületről: nagyon tetszett anno és igazából ma is jól illik a környezetbe (vagy csak megszoktam) és jópofa a hengeres forma, de közelről kicsit elavult hatást kelt. Valahogy a részleteiben nem időtálló.

Bicepsz Elek 2014.12.31. 23:06:21

Egyebkent sajnos tenyleg ronda, mint a bun. De az 1955-1990 kozotti legtobb epuletre ez jellemzo az egesz vilagon(London pl. tele van). Az ilyen epuleteket 30-40 evenkent le kell bontani es epiteni valami modernebbet(nagyon hasonlit a veszpremi "pokoli torony"-ra).

Alick 2014.12.31. 23:34:19

@Bicepsz Elek: és milyen undorral néztek anno a párizsiak az Eiffel-toronyra, mint városkép építészeti vasszörnnyel való elcsúfítására...
:)

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2015.01.01. 04:59:59

Az épület szerintem amúgy nagyon csúf. Tervezőasztalon biztos jól mutat, de élőben nagyon otromba és embertelen.

Azt megfejtené nekem valaki, hogy: "már megnyitásakor rendkívül népszerű volt - ez annak is köszönhető, hogy nagyon sokan nem értették meg az épület esztétikai vívmányait."
?

Nem tudom összerakni valahogy a logikát ebben.
süti beállítások módosítása