Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Az 1963-as kánikulai év

2013. június 21. - MaNDA

Mára virradóra megdőlt a legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekord, erről számolt be az MTI. Az előző évben, Lágymányoson mért országos csúcsot hagytuk magunk mögött, Tatán 24,6 fokot mértek ma hajnalban.

Akár a trópusokon, mondjuk nap, mint nap, miközben különböző időjárás-jelentéseket tanulmányozunk, bízva abban, hátha az egyik enyhülést jósol, és azt gondoljuk, hogy soha nem volt ilyen meleg, legalábbis nem tartott ilyen hosszú ideig. Gyakran emlegetjük manapság az időjárással kapcsolatos anomáliákat is, pedig ötven évvel ezelőtt is rekordot döntött a júliusi hőmérséklet. A hőmérő higanyszála fokozatosan kúszott 30 fok fölé, majd stabilan ott is maradt hetekig. A kánikula tombolt, a hőség menekülésre késztette a város lakóit. Budapest utcái kiürültek, mindenki a strandokon és a vízparton kereste az enyhülést. A filmhíradó tudósítása szerint a főváros egyik kedvelt fürdője, a margitszigeti Palatinus rekordszámú látogatót fogadott július harmadik hétvégéjén.

Az 1963-as év bővelkedett hazai időjárási rekordokban, illetve rendkívüli eseményekben. Hazánkban az év zord téli napokkal indult, rendkívüli hidegről írtak az újságok. Ötven évvel ezelőtt hó vastagsági rekordot mértek a Kékestetőn, márciusban 68 centimétert mutatott a mérőműszer, ez az eredmény csupán idén márciusban dőlt meg 91 centiméterrel. 1963 márciusában még egy országos hőmérsékleti rekordot jegyeztek fel: -27 fokot mutattak a hőmérők Lentiben, de Budapesten is -20 fok közelében volt a hőfok. 1962/63 teléhez fűződik egy másik rekord is: a Balatoni jégpáncél azon a télen 110 napig maradt meg. 1963. szeptember 8-án jegyezték fel a legnagyobb mért, napi legnagyobb csapadékmennyiséget is.

Az 1963-as év – mint minden év – rendkívüli eseményekben is bővelkedett. Április 5-én forró drótot létesítettek a Fehér Ház és a Kreml között, július 26-án rendkívül súlyos földrengés rázta meg a jugoszláviai Szkopjét, és ebben az évben négy rendkívüli esemény történt a Bermuda-háromszögben: eltűnt egy teherszállító hajó, egy atom tengeralattjáró, egy halászhajó és egy repülőgép. 1963. június 23-án John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök Nyugat_Berlinben a berlini fal mellett jelentette ki, hogy „Berlini vagyok!” Ez a hidegháború egyik nagy pillanata volt, ám szinte napra pontosan öt hónappal később az elnök merénylet áldozata lett Dallasban. A hivatalos verzió szerint Lee Harvey Oswald lőtte le, majd két nappal később, november 24-én élő, egyenes adásban Jack Ruby lelőtte Oswaldot.

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr425372463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása