Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Az összetéveszthetetlen Szemes Mari

2013. december 10. - MaNDA

Igen rövid, ám művészi értékteremtésben rendkívül gazdag színészi pálya ért véget 1988. december 10-én Szemes Mari halálával. A ma Szlovákiához tartozó Sasváron, 1932-ben született Szemes Mari a II. világháború után Budapestre került, ahol a Színház- és Filmművészeti Főiskolán diplomázott 1952-ben. Gellért Endre főiskolai osztályában hatalmas tehetségű növendékek voltak Szemes Mari társai: Berek Kati, Váradi Hédi, Hacser Józsa, Horváth Teri. Ma mind halottak. A háború utáni időszak kirobbanó sikereket elérő őstehetsége Soós Imre is ekkor végzett a főiskolán. Őket nevezték a fényes szelek nemzedékének.

Szemes Mari nem csak színészi tehetségével és nem is kizárólag személyiségének nagy erejű sugárzásával vonta bűvkörébe nézőit-hallgatóit. Ugyanezeket elmondhatjuk kolléganőiéről is. Azt azonban nem – mivel minden ember egyedi, minden porcikájában megismételhetetlen teremtmény – hogy Szemes Mari különlegesen szép nő volt.  Ez, mondjuk a színészi pályán kifejezetten előnyös.

szemes mari.jpgCímlapon

Szemes Mari már főiskolás korában komoly színházi szerepeket kapott, játszott a Liliomfiban, a Csongor és Tündében. Diplomaszerzése után a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött. A Tisza parti városban drámai hősnőket és primadonnákat alakított. Vidéki pályafutása nem tartott sokáig az ötvenes évek közepétől a budapesti József Attila Színházban dolgozott. Haláláig, azaz 29 évig számított az angyalföldi teátrum vezető művészének. Színházi pályája itt teljesedett ki. A legnevesebb kortárs szerzők darabjaiban játszott, közülük többen kifejezetten neki írták a szerepeket. A hosszú sorból talán elég kiemelni Kertész Ákos Névnapját, Németh Lászlótól a Nagy családot, vagy Fejes Endrétől a Rozsdatemetőt, Csurka István Nagytakarítását és Tamási Áron Énekesmadarát. A világirodalom legnagyobb színpadi szerzőinek darabjaiban is jelentős alakításokkal ajándékozta meg közönségét: Shakespeare Makrancos hölgyében, Arthur Miller Salemi boszorkányaiban, Bertold Brecht Koldusoperájában mutatta meg elsöprő erejű temperamentumát.

Az országos ismertséget és népszerűséget is korán elérte. Még főiskolás korában, 1949-ben kapott először szerepet játékfilmben. Ha időrendben végigfutunk a filmek során és néhányat felidézünk közülük, mindenki számára megjelenik a szép, fekete színésznő alakja. Nézzük a sort: Ludas Matyi, Gerolsteini kaland, A harangok Rómába mentek, Égre nyíló ablak, Csutak és a szürke ló, Kár a benzinért, Büdösvíz, Tűzoltó utca 25., Kojak Budapesten végül Mészáros Márta világszerte igen sikeres nagy filmnaplói 1982-ből és 1987-ből.

szemes_mari.jpgTörőcsik Mari és Szemes Mari

Szemes Mari gyorsan megtalálta helyét az ötvenes évek végén indult Magyar Televízióban. Tévéfilmjei közül talán az 1971-ben, Mikszáth Kálmán a Fekete város című regényéből készült sorozat a legismertebb. Egy másik sorozat, az 1977-es Robog az úthenger című pedig megmutatta Szemes Mari fergeteges humorát, ami aztán egy évtizeddel később a Ványadt bácsi című jelenetben teljesedett ki.

A neves színésznő 1985-ben Kossuth-díjat kapott, amit a szakma és a közönség nagy örömmel fogadott, miként az ezt megelőző összes szakmai díjat és kitüntetést.

Szemes Marinak, akárhonnan is nézzük teljes élete volt. Rövid, de minden értékét megmutató. Sírja az Óbudai temetőben van, angyalföldi lakóhelyén még ma is jó szívvel emlékező rajongói kérésére 2012-ben emléktáblát helyeztek el. Azon a napon, amelyen Szemes Mari 80 éves lett volna.

Dippold Pál

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr665683505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása