Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Egy sörbirodalom alapítója

2013. október 10. - MaNDA

Adolphus Busch a világ egyik legnagyobb sörbirodalmának megalapítója 100 évvel ezelőtt, 1913. október 10-én halt meg. A puszta név a sörivók millióinak semmit nem mond, ám ha meghallják a Budweiser  márkanevet azonnal felkapják a fejüket, és tudják, hogy miről is van szó. Mielőtt elmerülnénk a Budweiser-tengerben, nézzük ki volt az, aki lehetővé tette, hogy a sörbirodalom ilyen hatalmassá váljon.

anheuser-busch.jpg

Adolphus Busch 1839-ben, a németországi Kastelben született. Akkor még nem voltak nagycsaládos egyesületek, csak nagy családok, mint a Buschéké: Adolphusnak 21 testvére volt. Manapság ez fordítva van: gyerek nincs, egyesület tömegével.  A család borkereskedésből, szeszipari, főleg sörgyári szerszámok, kellékek előállításából élt. Volt tehát honnan beszereznie söripari alapismereteit.

Mint a mesékben, Adolphus Busch 18 éves korában, 1857-ben világgá ment, Amerikába költözött. Fiútestvérei közül jó néhány már akkor St. Louisban élt. A Mississippi és a Missouri folyók partján 1764-ben alapított város igen fontos szerepet töltött be az Egyesült Államok történetében. A bluesról, a ragtime-ról és a söréről ismert város ma is fontos színtere Amerikának: közel 3 millióan laknak itt, ez a 16. legnagyobb településcsoport az országban. 1904-ben még olimpiai játékokat is rendeztek itt.

adolphus_busch.jpgAdolphus Busch

Adolphus Busch tehát ebben a városban talált otthonra. Apja Németországban két év múlva meghalt. Nyilván nem volt szegény ember, hiszen örökségéből mindegyik gyerekének jutott. Adolphusnak annyi, hogy Ullrich nevű testvérével sörfőző felszereléseket áruló önálló boltot nyisson St. Louisban. Kitűnő vevőik voltak. Közülük minden szempontból a legjelentősebbnek mondható egy bizonyos Eberhard Anheuser, bajor serfőző volt. A kedves papa addig járt Buschék boltjába, mígnem 1861-ben a két boltos Adolphus és Ullrich kettős esküvőt csapott, feleségül vették Anheuser lányait, Lillyt és Annát. Adolphus Busch felesége, Lilly tizenhárom gyerekkel tette teljessé a családot, nyolc fiuk és öt lányuk született.

Amikor apósa Eberhard Anheuser 1879-ben meghalt Adolphus Busch negyven évesen átvette kis sörfőző üzemét, amiből néhány év alatt a világ egyik legnagyobb sörgyárát fejlesztette ki. Ehhez jó néhány kísérletező év kellett, például új pasztörizáló eljárást vezettek be, ez lehetővé tette, hogy a sört hűtés nélkül is messzire tudják szállítani. Egész Amerika az Anheuser-Busch sörök piacává vált.

Legsikeresebb termékük a Budweiser volt. A könnyű és az akkor gyártott söröknél édesebb sörfajta szinte pillanatok alatt meghódította Amerikát. Ehhez persze Adolphus Busch szinte megszállottságnak is nevezhető elszántsága kellett: „Az a célom, hogy megtérítsem az amerikaiakat, hogy átpártoljanak a mi oldalunkra és mindnyájan sörivókká legyenek.”.

1910 Budweiser.jpgBudweiser 1910-es évek

Így is történt. St. Louis, ahová Busch-sal egyidőben rengeteg bevándorló érkezett Európából, de igen sok fekete jött délről is, kitűnő helyszíne volt a sörgyártásnak és a blues éneklésnek. Volt itt gabona és nagy vízkészlet, kiváló közlekedési lehetőségek: közút, vasút, folyók, ráadásul a város alatt nagy barlangrendszert találtak, amiből ideális sörpincék válhattak. Néhány év elteltével az Anheuser-Busch sörgyár Amerika legnagyobb sörüzemévé fejlődött. Egy egész város alakult ki, ennek 110 épületében 6000 munkás dolgozott, évi összbérük 10 millió dollárt tett ki. A gyár egy évben hatalmas mennyiségű sört állított elő - 1,6 millió hordót. Busch azonban nem elégedett meg ennyivel. Egyre szaporodó tőkéjét a sörgyártással kapcsolatos iparágak beruházásaira, megvásárlására fordította. Üveggyárakat, jéggyárakat vett, saját hűtővagonparkot szervezett, aztán vasútvonalakat is vásárolt. Később kizárólagos gyártási jogot szerzett a korai dízelmozdonyok előállítására. Mindezek közben beszállt az ingatlan üzletbe és részt vett a különféle banki pénzgyártó műveletekben.

1961 Budweiser.jpgBudweiser 1960-as évek

Adolphus Busch, Amerika és a világ söriparának egyik legnagyobb, meghatározó birodalmát teremtette meg. Sörgyártó dinasztia alapítónak is nevezhetjük, hiszen halála óta már a sörös Buschok ötödik generációjának tagja III. August A. Busch a cég mai vezetője.

1989 Ice Hockey Game Budweiser.jpgBudweiser 1989

Adolphus Busch halálakor az örökség 50 millió dollár volt. Ma a sörgyártó család vagyonát másfél milliárd, azaz 1500 millió dollárra becsülik. A sörgyár meg ott van a világ négy legnagyobbja között.     

Dippold Pál          

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr135560905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

herzogb 2013.10.10. 16:22:33

Az azért még érdekes lenne, hogy miért lett a márkanév Budweiser még a csehországi Budweiser-Budvar 1895-ös megalapítása előtt és hogy ezen a márkanéven máig vitatkoznak.

MaNDA · http://www.mandarchiv.hu 2013.10.11. 11:42:08

@herzogb: való igaz, kevesen tudják, hogy a Budweiser márkanevet elsőként Adolphus Busch használta és nem a csehek. Ez a bejegyzés is elsősorban róla és az életéről szólt.
süti beállítások módosítása