Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Egy nagy közbülső: idősebb Latabár Árpád

2013. szeptember 19. - MaNDA

1878. szeptember 19-én született Miskolcon idősebb Latabár Árpád, a talán legnagyobb létszámú magyar színészdinasztia tagja. Rá emlékezvén soroljuk fel ki mindenki tartozott/tartozik az ország még ma is egyik legnépszerűbb családjához. A dinasztiaalapító Latabár Endre 1811 és 1873 között élt. Fiát, II. Latabár Endrét, lázadónak is nevezték. A kezdeti viszonylag kisebb ismertség után aztán napjainkig ott csillognak a magyar színháztörténetben a Latabárok: Rezső, Dezső, ifj. Latabár Endre, id. Latabár Kálmán, id. Latabár Árpád, ifj. Latabár Árpád és talán a legismertebb, legnépszerűbb ifj. Latabár Kálmán, a Latyi.

Kálmán sikerei, népszerűsége és azonnal felismerhető sajátos személyisége talán mintha kissé háttérbe szorítaná minden családtagja emlékét. Idősebb Latabár Árpád 1926-ban így vallott életéről: „Negyedik realista koromig simán folyt az életem, egészen addig, amíg egy szép napon, mint igazi néző meglátogattam Feld papa gyermekszínházát. Rögtön végem volt. Tekintve, hogy édes atyám a Nemzeti Színház tagja volt, oda szabadon mehettem be. Jó atyám felismert, meghúzta a fülemet és haza zavart. Elég simán megúsztam azonban az első művészeti fellépésemet, mert mire édesapám hazajött, haragja már lelohadt.” A kisfiú életét azonban meghatározta látogatása a gyermekszínházban.

Feld Zsigmond kora neves színésze, színidirektora nem csak Latabár Árpád pályáját jelölte ki. Pártfogoltjai között sok későbbi jeles színész volt: Niko Lina, Nyárai Antal, Beregi Oszkár és Góth Sándor. Feld 1879-től bérelte a Városligeti Színkört, 1888-tól rendszeresen rendezett gyermekelőadásokat. Öt éven át, 1889-től 1994-ig vezette a Rottenbiller utcai Fővárosi Gyermekszínházat.

Latabár Árpád 18 évesen, a millennium évében indult neki a színészek vándoréletének. A zombor-bajai színi kerületben kezd, aztán Szolnokra kerül, Kunhegyesi Miklós társulatában kap szerepeket. Pécsett majd Temesvárott játszik. Aztán Beöthy László Budára szerződteti, 1903-tól pedig Kövesi Albert társulatával Kecskemét, Újvidék és Nagykanizsa közönségének mutatja meg magát.

Latabár Árpád 1903-ban Szolnokon nősült meg, Déry Ilonát (Deutsch Honort), a szolnoki társulat színésznőjét vette feleségül. Ebből a házasságból született Kecskeméten Latabár Kálmán (1902-1970) a legismertebb és legkedveltebb Latyi, majd öccse, Latabár Árpád (1903-1961) Sátoraljaújhelyen látta meg a napvilágot.

latabar-arpad.jpgid. Latabár Árpád két fiával: Árpáddal és Kálmánnal

Az I. világháború előtt a színészmesterséget kitanult Latabár Árpádot békebeli komikusnak tartották. A jó kedélyű, viccelődő tipikus figurája volt, már pályafutása kezdetén a közönség kedvencévé vált. Főbb szerepeit mind óriási életelevenséggel formálta vidámmá, humora rögtönzöttnek tűnt, ám komoly tudatossággal készült minden feladatára. Latabár Árpád kitűnően tudott utánozni. Emlékezetes szerepei: Csörsz A madarászban, Ferkó Kálmán Imre Csárdáskirálynőjében, Populescu a Marica Grófnőben és Dorner Zerkovitz Béla A legkisebb horvát lány című darabjában. Élete végének jelentős sikereit a fővárosi Operettszínházban és az Új Színházban érte el.  

Jelentős filmszerepeket is kapott, így láthatjuk A selejt bosszúja, a Könnyű múzsa című filmekben, de ezt megelőzőleg 1920-ban, A tizennegyedik című némafilmben is szerepet vállalt. A 2002-ben készült operettfilmből, Az ördöglovastól a Csárdáskirálynőig című alkotásból ismerhetjük meg talán a legteljesebben alakját. De nagy sikerű játékfilmekben is rendszeresen kapott feladatokat, ezek közé tartozott az Álomkeringő, A varieté csillagai és a Garszonlakás kiadó.

Túl azon, hogy a rendkívül népszerű Latyik édesapját tisztelhetjük személyében, színészi pályafutása és 1951-ig tartó élete tanulságos lehet minden művészetet szerető ember számára. 

Dippold Pál

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr695522700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Praktikum 2013.10.16. 06:34:58

A legnagyobb király. Ma is nèzhető, ma is megnevettet. Kidolgozott ès tiszteletre mèltó.
süti beállítások módosítása