Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Amikor a fikció valósággá válik

2013. július 20. - MaNDA

Halála előtt egy évvel forgatott filmje, az Emlékezések Eva Rykerre a Santa Catalina-öbölben játszódott. A film egyik megrázó jelenete, amikor a fuldokló Natalie Woodot partnere, Robert Foxworth kimenti a vízből. Egy esztendővel később, 1981. november 29-én ugyanebben az öbölben férjével, Robert Wagnerrel és családi barátjukkal, Christopher Walkennel hajókáztak együtt, amikor feltehetően egy véletlen baleset következtében a világhírű színésznő vízbe fulladt.

Számos cikk, beszámoló jelent meg a tragikus baleset másnapján. Mindenki értetlenül állt az események előtt. Hogyan történt, hogy történhetett meg egyáltalán? Számtalan magyarázat, még több találgatás látott napvilágot a tragédia után. A vizsgálat megállapította, hogy miután a színésznő lebocsátotta a jacht mentőcsónakját, megpróbált beszállni, de megbotlott, beleesett a vízbe és a hullámok elsodorták. A boncolásnál 1,4 ezrelék véralkoholszintet mértek, és ezzel le is zárták az aktát. A törvényszéki orvos szakértő folyamatosan cáfolta a balesetet. Legfontosabb kérdése az volt, honnan eredtek a holttesten talált zúzódások, véraláfutások. A doktor bántalmazásra gyanakodott, de senki nem fogadta el érveit. Az akkor pályája csúcsán álló férj, Robert Wagner karrierjének végét jelenthette volna egy feljelentés, a stúdiónak pedig hatalmas anyagi veszteséget. Natalie és férje 1957-ben házasodtak össze, majd Natalie kezdeményezésére 1962-ben elváltak. Tíz évet éltek külön, mikor 1972-ben ismét házasságot kötöttek. Ennek a kapcsolatnak vetett véget Wood rejtélyes halála.

natalie-wood1.jpgNatalie Wood soha nem volt olyan bálvány, mint Marylin Monroe; és nem volt szexbomba, mint Jayne Mansfield. Nem övezték botrányok, nem szerepelt bulvárlapok címoldalán. 1938. július 20-án született Natalja Nyikolájevna Zaharenko néven San Franciscóban orosz bevándorlók gyermekeként. Négyévesen már sztár volt, gyermekként tizennyolc filmben szerepelt olyan színészekkel játszott együtt, mint Claudette Colbert, Orson Welles, Barbara Stanwyck; később – többek között – Steve McQueen, Tony Curtis, Robert Redford partnere volt. Első jelentősebb szerepét az akkor már országosan ismertté vált James Dean mellett kapta 1955-ben, az Ok nélkül lázadó című filmben. Jim Stark és Judy az 50-es évek amerikai fiataljainak érzéseit személyesítette meg a filmvásznon, akik már nem szüleik és nagyszüleik hagyományos értékrendje szerint akarnak élni. 

natalie-wood2.jpg

Natalie Wood drámákban és vígjátékokban egyaránt megmutatta tehetségét. Sokan nem hittek benne, mindent a szépségének tulajdonítottak. Az egyik legismertebb szerepe Maria volt a West Side Storyban (1961), valamint az Elia Kazan által rendezett Ragyogás a fűben (1961) című film főszerepe. Volt időszak, hogy keveset filmezett, volt, hogy több évet kihagyott, amikor végre igazán visszatért volna, hogy megmutassa tehetségét, végérvényesen megszakadt a pályája.

natalie-wood3.jpgUtolsó játékfilmjét, az Agyhalál című sci-fit már nem fejezte be. Natalie Wood halálát követően az MGM leállította a forgatást, és a film végét át kellett írni. A biztosító azonban nem volt hajlandó kifizetni a kártérítést a stúdiónak, mondván, hogy a színésznő nélkül is be lehet fejezni a filmet. De összeveszett és teljesen elmérgesedett a viszony a stúdió és a film rendezője, Douglas Trumbull között, olyannyira, hogy Trumbull soha többet nem rendezett Hollywoodban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr265413557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.07.21. 10:06:50

Gyönyörű színésznő volt, az egyik kedvencem. Sajnos az utolsó éveiben nagyon látszott rajta az alkoholizmus, mindig elszomorít a története.

kacagány 2013.07.21. 11:25:37

A fiatalabbak kedvéért azért nem ártott volna tisztázni a szövegben, hogy ez a bizarr baleset nem a múlt héten, hanem 1981-ben, tehát több mint 30 éve történt.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2013.07.21. 11:38:35

Christopher Walken volt még ott a hajón s nem Christopher Walker.

Mlinarcsik 2013.07.21. 15:06:40

@Noname Cowboy: Bukarest, vagy Budapest!!?? Nem szamit! :)

freekz 2013.07.21. 15:09:52

"ok nélkül lázadó"??? mi ez? google fordító... :D talán haragban a világgal ... nem...??? :D

mrs wilkinson 2013.07.21. 18:18:02

@nemorino: Róla mindig eszembe jut a hasonlóan szomorú sorsú, szintén meseszép Vivien Leigh - és fordítva.

Márk vagyok 2013.07.22. 03:32:38

Elképesztően jó arcjátéka volt, amiatt lett nagy kedvencem (meg persze nagyon csini is volt).

Azért mondjuk a Most és mindörökkét kihagyni a legismertebb szerepei közül elég nagy hozzá nem értésre vall.

Márk vagyok 2013.07.22. 03:42:46

@Noname Cowboy:
Biztos úgy gondolta a szerző, hogy a piros címkés Walker a Johnny, a kék címkés meg a Christopher. És akkor a többi színről még szó sem esett, pedig van még egy pár.

"A boncolásnál 1,4 százalék véralkohol szintet mértek, és ezzel le is zárták az aktát."
1,4 százalék véralkoholszintet kb. úgy lehet elérni, ha villámgyorsan (1 húzásra) megiszol kb. 3 liter töményet. Vagy még úgy se (mert ugye bizonyos mennyiséget kiszűrnek a belső szervek, meg lazán kihugyozod, igaz, hogy akkor már nem leszel tudatodnál).
Az 5 ezrelék (0,5 százalék) már halálos véralkoholszint, és azt sem egyszerű elérni.

Már az 1,4 ezrelék is súlyos részegség, és az csak a tizedrésze az említettnek.

2013.07.22. 08:12:35

Nem ártott volna, ha egy korrektor és egy szaklektor publikálás előtt elolvassa ezt a szöveget, mert bosszantó elütések vannak benne, melyek méltatlanok a MaNDA tevékenységéhez. Az előttem szólók említettek már néhányat, magam azt is megjegyezném, hogy például Mansfield sem Jane, hanem Jayne. A Dean-film címe valóban OK NÉLKÜL LÁZADÓ volt eredetileg, és a korabeli magyar szakirodalom is így említi, de ha jól tudom, épp a MaNDA elődje adta neki a HARAGBAN A VILÁGGAL címet, amikor bemutatta a filmet a Filmmúzeumban (a volt Tanács körúton).

De a legbosszantóbb figyelmetlenség, hogy a szerző elfelejtette megemlíteni, hogy ez a tragédia több mint 30 éve történt, ahogy Kacagány is említette. Talán azt sem ártott volna megemlíteni, hogy az AGYHALÁL-t végül befejezték és bemutatták. (Magyarországon a tévé játszotta először.) Elég gyenge film volt, aligha lehetett volna comeback Wood számára. Mellesleg Christopher Walken volt a partnere, és a tragikus éjszakán a közös italozás azért fordult heves vitába, mert Wagner, a férj azzal vádolta a nejét, hogy viszonya van Walkennal. Nem olyan régen merült fel ismét a férj felelőssége, és Wagner kijelentette, hogy áll elébe minden újabb vizsgálatnak. Walken a maga részéről azt vallotta, hogy korán lefeküdt, mély álomba merült az elfogyasztott italtól, így nem tud mit mondani a későbbi történésekről.

MaNDA · http://www.mandarchiv.hu 2013.07.22. 09:55:58

@freekz: rebel without cause az eredeti cím. (www.odeon.hu/kat.phtml?id=3354)ez a film azon ritka filmek egyike, ami mindkét fordítással ismert.

MaNDA · http://www.mandarchiv.hu 2013.07.22. 10:52:10

@field 64: köszönjük az észrevételezést, javítottuk az elütéseket.

Az Agyhalál befejezését teljesen át kellett írni Wood halála miatt, ezen veszett össze a film rendezője és a film gyártója. A filmről szóló, színfalak mögötti vita olyan hosszú ideig tartott, hogy a filmet csak 1983 szeptemberében mutatták be. Nem tudjuk milyen lett volna eredetileg a vége, illetve mennyiben befolyásolta volna a film minőségét, mindenesetre Natalie Wood úgy tekintett a készülő filmre, hogy újra bekerülhet a hollywoodi véráramba, és ezt joggal feltételezhette, hiszen jó volt a rendező, és partnere, Cristopher Walken kiváló színész. Ennyit a kámbekről.
A férj, Wagner minden egyes alkalommal kijelentette, hogy nem érzi magát felelősnek felesége haláláért, és nyugodt szívvel áll elébe minden vizsgálatnak. Natalie Wood testvére, Lana Wood 2002-ben írt egy könyvet Natalie-ról, (és ez már a második volt, amit testvére emlékének szentelt, az első 1984-ben jelent meg) amiben újra megvádolta Robert Wagnert, és felelőssé tette testvére haláláért: In 2002, Lana Wood cooperated with author Suzanne Finstad for the book Natasha: The Biography of Natalie Wood (ISBN 0609809571), which contained controversial allegations that her former brother-in-law Wagner is a closeted homosexual and was responsible for her sister's death. www.amazon.com/Natasha-Biography-Natalie-Wood-ebook/dp/B0030P1W4A

Egyébként soha senki nem tudta bebizonyítani, hogy a hajón lezajlott heves vita Walken és Wood állítólagos kapcsolata miatt robbant ki, úgyh az csupán feltételezés.

Márk vagyok 2013.07.22. 12:34:30

@MaNDA:
Baromságot tetszettél írni, inkább ismerd be.

Magyarul CSAK Haragban a világgal címen ismert, mivel ezzel a címmel futott a mozikban.
Az Ok nélkül lázadó csak a filmet nem ismerő hülyék fejében él az amerikai cím alapján. Ahogy az Alien sem ismert Idegen címmel, és a sor hosszan folytatható.

MaNDA · http://www.mandarchiv.hu 2013.07.22. 13:17:47

@Márk vagyok: persze, igazad van. bár nem tudom, akkor te honnan ismered ezt a címet? ;)

2013.07.23. 17:10:16

@MaNDA:

Sajnos nem az összes elütést és hibát javítottátok.

1981 november 29-én
HELYESEN: 1981. november 29-én

beleesett a vízbe és a hullámok elsodorták.
HELYESEN: beleesett a vízbe, és a hullámok elsodorták.
(Az „és” elé csak akkor nem kell vessző, ha azonos mondatrészeket köt össze. Itt viszont tagmondatokat köt össze.)

véralkohol szintet
HELYESEN: véralkoholszintet

San Franciscoban
HELYESEN: San Franciscóban

gyermekként tizennyolc filmben szerepelt olyan színészekkel játszott együtt
HELYESEN: gyermekként tizennyolc filmben szerepelt, olyan színészekkel játszott együtt

Jim Stark és Judy az 50-es évek amerikai fiatalok érzéseit személyesítette meg a filmvásznon
HELYESEN: Jim Stark és Judy az 50-es évek amerikai fiataljainak érzéseit személyesítette meg a filmvásznon

hogy megmutassa tehetségét végérvényesen megszakadt a pályája
HELYESEN: hogy megmutassa tehetségét, végérvényesen megszakadt a pályája

és a film végét át kellett írn
HELYESEN: és a film végét át kellett írni

a színésznő nélkül is bel lehet fejezni a filmet
HELYESEN: a színésznő nélkül is be lehet fejezni a filmet

Az utolsó mondatban nekem nem világos, hogy akkor most ki kivel veszett össze.

Személyes véleményem továbbra is az, hogy két külön dolog az, hogy Natalie Wood comebacknek szánta volna a filmet, és az, hogy maga a film okot adott-e erre a reményre. Szerintem a mű egészében gyenge (sőt egyenesen unalmas), nem csak a megváltozott befejezés miatt. Natalie Wood halálával kapcsolatban egyébként nagyon keveset sikerült bebizonyítani, így azt sem, hogy baleset történt, és azt sem, hogy bűntény.
süti beállítások módosítása