Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Eucharisztikus Világkongresszus – Az oltáriszentség ereje

2013. május 25. - MaNDA

1938. május 25-én kezdődött Budapesten a 34. Eucharisztikus Világkongresszus. Korunk vallástalanított Európájában célszerű megvilágítani az eucharisztia szó jelentését: ez az oltáriszentség, kongresszusi mozgalma pedig Krisztus társadalmilag elismerhető és érvényesíthető hatalmát, a világban meglévő valóságos jelenlétét hirdeti.

Államalapító királyunk, Szent István (politikailag korrektül I.István) halálának kilencszázadik évfordulója adta a világraszóló esemény talán legfontosabb apropóját.

A nyilván óriási előmunkálatokat igénylő rendezvénnyel a magyarok többek között azt is be akarták mutatni, hogy az addig, a trianoni diktátum óta külpolitikailag és gazdaságilag bezárt Magyarország képes kitörni a körülmények szorításából. Az aktuálpolitikai célokon túl a kongresszus eseményei a szentmisék, az ünnepségek, tanácskozások és körmenetek a magyar katolikus egyház erejét is megmutatták. Van olyan forrás, melyben ehhez hozzáteszik, hogy a világegyházzal való egységét is bizonyítani akarták a magyarok. Ez az állítás, úgy ahogy van, ostobaság, hiszen a katolikus egyház többek között, elsősorban és meghatározóan azért katolikus, mert nem is lehet más, mint egységes. A az egyetemes nagyjából ezt jelenti.

Budapesten megjelent a Vatikán képviseletében pápai küldöttként Eugenio Pacelli bíboros, a későbbi XII.Pius pápa. A jeles vendégeket a  miniszterelnök, Imrédy Béla fogadta, aki ugyan katolikus vallású volt, de fővendéglátóságát elhomályosította Magyarország valódi vezetője, a Szent István év legfőbb védnöke, Horthy Miklós kormányzó. Mivel ő református volt, római katolikus vallású felesége lett a kongresszus fővédnöke.

A kongresszus megdöbbentően felemelő és színpompás esemény volt. Harminchárom országból érkezett az ötvenezer küldött és vendég, a magyar résztvevők száma néhány eseményen többször elérte a félmilliót.

Hasonlóan nagyszabású, a katolikus vallással összefüggő eseményre majd csak a 1990-es rendszerváltozás után, II. János Pál magyarországi látogatásakor – kétszer tett látogatást Magyarországon: 1991. augusztus 16. és 20. között, valamint 1996. szeptember 6. és 7. között –, volt példa a magyar történelemben. Embermilliókat mozgatott meg az azóta boldoggá avatott Szentatya ittléte. Ez természetesen csípte a hiperliberális európai új arisztokrácia szemét, de a magyarságot megtartó keresztény hit erejét nem csökkenthette.

Dippold Pál

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr195316464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása