Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Van mese

2012. október 02. - MaNDA

A felnőttek, mielőtt azok lettek volna, amik, gyerekek voltak. A gyerekkor érdekes létállapot. Alig van benne múlt idő. Ebben az időszakban nagyon erősen csapják meg a gyereket az élmények, beléjük égnek. Ha jók ezek a hatások, ép felnőtté válnak. Ha rosszak, életűk végéig viselik lelkük hegeit. Az életet könnyű megtanulni a mesékből. A mese valósága a gyerek számára igaz, képzelete olyan szabad lehet, mint később soha, a csodák olyan természetesek, mint a tény: élnek.

Felnőtten aztán legtöbbünkből fantáziátlan, sótlan, savanyú figura lesz, szorongunk a holnaptól, nem vesszük észre, a holnap minden mában ott van, ahogy a tegnap is, nem élvezzük az élet csodafolyamát, sodródunk, mert a felnőttnek nem illik elhinni a meséket.

Azért, ha elmegyünk a MaNDA meghírelte Mesemúzeumba a gyerekeink vagy unokáink kezébe kapaszkodva, ők visszahúzhatnak minket a csodák közelébe. Többek között ezért fontos az, amiről a MaNDA ír:

„A Budai Várban, a Mesemúzeumban hétfő kivételével minden nap történik majd valami: kedden, szerdán és pénteken bejelentett iskolai és óvodai csoportokat várnak, a csütörtök, a szombat és a vasárnap a családoké lesz. Már most számos mesével foglalkozó szervezet, kiadó kereste meg a múzeumot.

IMG_0811_1.JPG

Az épület udvarán a kút az élet vizét szimbolizálja, amellyel a gyerekek meglocsolhatják az égig érő fát. A műhelyben létrehoztak egy olvasó-, egy hallgató és filmkészítő kuckót, valamint egy színpadot. Állandó kiállítás A magyar tündérmese világ címmel nyílt, amelynek keretében a látogatók találkozhatnak a tündérmesék állandó szereplőivel, átvághatnak a sűrű, sötét erdőn, a próbák után pedig a trónszék várja őket. Az időszaki kiállításon a magyar mesegyűjtés első száz évét lehet megismerni.

Az épület gazdái közösségi helyszínné szeretnék varázsolni a Döbrentei utca 15-öt: író-olvasó találkozók, színházi előadások, drámafoglalkozások, mellett lehetőség nyílik – például születésnapok alkalmával – a múzeumi tér kibérlésére is. A könyvállományt a Pagony és a Móra Könyvkiadó adta össze. 

IMG_0767_1.JPG

Az épület negyed évezredes, barokk stílusú, a Budavári Önkormányzat újíttatta fel 220 millió forintból; a 200 négyzetméteres múzeum a kialakítása 40 millió forintba került. A felújításra a Városrehabilitációs Alapból nyertek támogatást. Az Emmi Alfa pályázatán 23 millió forintot nyert el a mesemúzeumra az önkormányzat, s további 3,5 millió forintnyi önrészt is hozzátett.”

Nincs mese, menni kell. Oda, ahol van mese. A Várba.

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr684815745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása