Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Tyereskova válásának titka

2012. szeptember 04. - MaNDA

Filmhíradókból válogatott esküvői tudósításokat a MaNDA. A különleges lakodalmak még ma, a házasság intézményének üldözése idején is nagy figyelemre számíthatnak.  Korábban, ugye,  az esküvőhöz nem kellett más, csak egy férfi és egy nő, anyakönyvvezető, titokban esetleg pap. Összeadták a párt, minden jót kívántak nekik, aztán mehettek Isten hírével. Megteremthették a saját családjukat. Közben azonban annyira korszerűsödött a világ, hogy a házasság, a férfi és a nő  érzelmi, szellemi és gazdasági szövetsége, amit, mint az esküvőn ígérték, holtukig megtartanak, szóval, a hagyományos házasság kezd kimenni a divatból. A nem hagyományos sokért meg ádáz harc folyik: egy-egy ország szabadság és demokráciamutatója arról szól, hogy feleségül mehet-e János  Istvánhoz, vagy Anna hivatalosan is férjének választhatja-e Dzsenifert. Nálunk még nem fajult idáig a helyzet, de erősen erre haladunk. A házasságok fele felbomlik. Családjaink többsége csonka, akár Trianon után Magyarország. Ennél még az is jobb, ha az esküvőnkön egy oroszlán a tanú. Tanulságos összeállítás a MaNDA-é. Tessék elolvasni!

Az 1961-ben készült híradó artisták munkahelyi házasságkötéséről számol be. A munkahely pedig nem más, mint egy gömb alakú ketrec, amelyben az ifjú ara motorkerékpáros bemutatót tart. Tanúként jelen van az oroszlán is.

Az utolsó híradás a csúcs. Ilyen biztos, hogy ritkán fordul elő: űrhajós esküvő. Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova a menyasszony. Ő volt az első nő az űrben. 1963. június 16-án a Vosztok-6 fedélzetén elhagyta a Föld légkörét, 48-szor megkerülte bolygónkat, majd a felszállás után három nappal sikeresen visszatért. Ő az egyetlen vezérőrnagyi rangban lévő nő az Orosz Fegyveres Erőknél. A férj: Andrijan Grigorjevics Nyikolajev. Két űrrepülést végzett. Először a Vosztok–3 űrhajóval 1962-ben, majd a Szojuz–9-en 1970-ben. Az utóbbin időtartamrekordot állított fel.

1963-ban olyan prominens személyek jelenlétében kötöttek házasságot, mint Hruscsov, az SZKP első titkára, vagy Malinovszkij marsall, honvédelmi miniszter. Természetesen űrhajósokban sem volt hiány. Többek között Bikovszkij, Gagarin, Popovics és Tyitov kozmonauták, valamint Szergej Koroljov a szovjet rakéta- és űrprogramok vezetője is jelen voltak az évszázad esküvőjén. Az ifjú párnak 1964-ben egy lánya született, Aljona. A szülők 1982-ben elváltak.

Egyesek szerint a szocialista erkölcs fellazulásának volt ez a válás az egyik meghatározó eleme, amit aztán törvényszerűen követett a Szovjetunió felbomlása. Mások arról beszélnek, hogy a neves űrhajósnőt egyszerűen lefizették az amerikaiak. Volt rá pénz, ez is a csillagháborús költségvetésből mehetett.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr24754686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása