Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Miniszteri tessék választani

2012. július 16. - MaNDA

A minisztereket a kormányfő választja, a miniszterelnöknek kormányalakításkor legalább akkora választék áll rendelkezésére, mint az európai kulturális minisztereknek, amikor kedvenc műkincset szúrnak ki maguknak. Természetesen nem a valóságos műtárgyat, kódexet, kottát viszik haza, bár a korábbi korszakokban erre is volt példa, nem, most digitalizált kincsekről van szó.


Mi a közös a lett ének- és táncfesztivál plakátjában, egy Nokia-focicipőben és a többlépcsős rakéta egyik első leírását tartalmazó kódexben? Ha gondolunk egyet, digitális képkeretben akár mindhármat kiakaszthatjuk az ágyunk fölé.

Mindegyik megtalálható ugyanis Európa Digitális Könyvtárában, a www.europeana.eu oldalon.

Az elmúlt másfél hónapban az Europeana azzal igyekezett népszerűsíteni saját tevékenységét, weboldalát és a digitalizálást, hogy blogján folyamatosan közzétett egy-egy olyan műtárgyat, melyet az EU-tagországok kulturális miniszterei választottak országuk digitalizált nemzeti kincsei közül.

beetle.jpgÖrvendetes, hogy az európai miniszterek mind-mind saját nemzetük kultúrkincséből szemelgettek. Nem mindig volt ez így. Akármelyik nagy ország nagy múzeumába megyünk, teli vannak a gyarmatbirodalmak idején összeszedett kincsekkel. A korabeli hatalmaknak nem voltak erkölcsi skrupulusaik óriási gyűjteményeik összerablásakor. Most talán örüljünk, hogy a digitalizált javak ügyében mindenki illedelmesen, visszafogottan viselkedett.

A fenti kép a Rijksmuseum tulajdona, mely megtalálható az Europeana említett blogján és honlapján.

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr814660168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása