Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Kristóf, a titkos tanácsadó medve

2012. július 13. - MaNDA

Alaposan belódulhat az ember képzelete: a kiegyezés kulcsát egy medvénél kell keresni. A haza bölcse, ahogy később megtitulálták Deák Ferencet, vajon miért járkált olyan sűrűn az állatkertbe? Sokan azt állítják, Deák Kristóffal, a medvével készítette elő a kiegyezést. Németül tárgyaltak, ez volt Kristóf anyanyelve, az árva bocsot ugyanis egy bajor erdész családja nevelte fel. A medve elég előkelő állat, nem annyira, mint a sas vagy az oroszlán, ezekről szó sem lehetett: királyiak. Liebe Franz, mondta a medve, abba lehet már hagyni ezt az ostoba ellenállást, ideje kiegyezni, aztán beindulhat az építkezés. Micsoda? – kulcsolta össze kezeit Deák a már akkor is jókora hasán, milyen építkezés? Az országépítés, hintázott Kristóf, a barnamedve. Rendben, bólintott a politikus, és a rákövetkező évben nyélbe ütötték a kiegyezést. Ferenc József haver lett – kommentálta Kristóf az eseményt, Deák nevetett, mert tudta, kettejük beszélgetését senki más nem érti, így tehát szó sem lehetett felségsértésről. A medve németje olyan erős bajor tájnyelven szólt, hogy mások egyenesen morgásnak hallották.

Allatkert_uj_fokapu_1920_as_evek_eleje.jpg

Az 1866-ban megnyílt budapesti állatkert alapítói egyébként a kor híres természettudósai közül kerültek ki: Szabó József, Kubinyi Ágoston és Xántus János a maga szakterületén a tudományos világ élvonalához tartozott. Nagy nemzeti összefogással hozták létre ezt az első állatkertet, a közönség ötszáz különféle állatot láthatott, tizenegy nagy és sok kisebb állatházban. A legnépszerűbb állat Kristóf, a barnamedve volt, akit Deák Ferenc is módfelett kedvelt. Kilencféle majmot mutattak be, és szinte teljes volt a Magyarországon őshonos állatok gyűjteménye.

allatkert.jpg

Majmot ma is sokat találunk, nem csak az állatkertben, hiszen az egyre korszerűbb korszellem lassan elmos mindenféle határt a különbözőségek között, ma még csak azt nem tudjuk, ki a fiú és ki a lány, holnapra már az sem lesz biztos, hogy majmok vagyunk-e, vagy emberek. Így tehát nyugodtan belehullámozhatunk a mesékbe, ahol például az sem képtelenség, hogy egy 150 évvel ezelőtti medve németül beszélt.

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr454653280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása