Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Amikor magyar filmek taroltak az olasz piacon

2012. július 13. - MaNDA

Mitől jó egy házasság? Ha elromlott, meg lehet javítani? A vásár mindig kettőn áll. Nem szabad elfelejteni, egy házasság kétszereplős vállalkozás. Vagy mégsem? A háttérben ott vannak a rokonok, barátok és jóakarók. Lásd a Noszty fiú esetét, netán a Vámmentes házasság vagy az Elsietett házasság című filmek hőseinek történetét.

elsietett.jpg

Az Örökmozgó augusztusi műsorában a Te csak házasodj… című sorozat filmjei nem receptet adnak arra, mit tegyünk vagy mit ne tegyünk a házasságunkért, ellenben elszórakoztatnak.

Augusztus 20-a évszázadok óta István király ünnepe. Évszázadokkal ezelőtt ezen a napon avatták szentté. 1936-ban készült Pogányok című film szinte az elsők egyike, amelynek története a 10-11. századig, István korába kalandozik vissza. Martonffy Emil filmjében a régi és az új rend hagyományai kerülnek egymással szembe. A töredékben megkerült filmet két kuriózumnak is tekinthető történelmi dokumentumfilm egészíti ki, 1913-ból és 1928-ból.

Szent István ünnepe egyben az Új Kenyér ünnepe is, amely a kenyér megszentelésével kezdődik és nagy nyári lakomával ér véget. Az Új kenyér sorozata a hangulatát akarja felidézni ennek a nyári ünnepnek olyan filmekkel, mint a Zenélő malom, a Vihar vagy a Veri az ördög a feleségét filmekkel. 

veri_az_ordog.jpg

1932-ben rendezték meg először a Velencei Filmfesztivált. 80 éve azóta minden augusztus végén sor kerül a világszínvonalú filmes mustrára. Magyarország többször is képviseltette magát a lagúnák városában. Az első díjazottak között volt az 1938-ban készült Bors István című film. A Bronz-díjat nyert alkotás sajnos a történelem viharaiban elveszett. Az Egy éjszaka Erdélyben volt a következő díjazott. A Velencei Serleget nyert filmet augusztusban más díjnyertes filmekkel (Hogy állunk fiatalember, Húsz óra, Utószezon, Szörnyek évadja, együtt vetítjük.

husz_ora.jpg

Díjat nem kapott, de az olasz filmesek érdeklődését felkeltette az 1938-ban a Velencében játszódó Azurexpress című film. A harmincas és negyvenes években készült magyar filmvígjátékok Olaszországban rendkívül népszerűek voltak, nemcsak a közönség, hanem a filmesek körében is. Az olasz alkotók utánozni kezdték a magyarokat, s az olasz filmgyártásban a magyar filmkomédiák hatására külön műfaj született, melyet Francesco Bolzoni olasz filmtörténész nyomán “la commedia all’ungherese” néven emlegetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr834652904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása