Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Kis ország, kis mozi, nagy ország, nagy mozi

2013. június 06. - MaNDA

80 évvel ezelőtt 1933. június 6-án nyitották meg az Amerikai Egyesült Államokban, New Jersey államban, Camden városában a világ első autósmoziját. Az ötletgazda és egyben kivitelező bizonyos Richard Milton Hollingshead volt, aki egy csapással két legyet ütött, másképp mondva egyszerre élvezte és élveztette a számára két legkedvesebb tevékenységet, az autózást és a filmnézést.

Az individualizálódó társadalmi mozgások egyik első eleme volt ez. "Saját páholy mindenkinek" hirdette Hollingshead jóval a kapitalista és a szocialista panelház program előtt. Elkülönülve szép az élet, mondta, az én autóm az én váram, és a gépesített Amerikában az emberek is úgy elgépiesedtek, hogy ma már azt sem tudni, hogy a sok száz millióból ki a gép és ki az ember.

collage1.jpgHollingshead autósmozija a következőképpen festett: volt egy vegyi gyára, annak óriási kocsifelhajtóját alakította át mozivá. Saját kocsijának elejére egy vetítőkészüléket szerelt, egy nagy vásznat a szemközti fák közé feszített ki, a mögé pedig kitett egy rádiót. A létesítmény nevet is kapott: Camden Drive-In Theatre. Elképesztően sok, 335 autóból lehetett figyelemmel kísérni a mozielőadást. Később a rádióból a vászon két oldalára szerelt hangszórók lettek, aztán jöttek az autók ajtóira felakasztható kisebb hangszórók, majd az autórádiók térhódításával középhullámon vehették a filmek hangjait. Hollingshead a maihoz sok mindenhez hasonlító gazdasági válságban három év múlva bezárta moziját. A II. világháború idején az USA-ban csak igen kevés, száz autósmozi működött. A béke éveiben, a rock’n’roll berobbanásával nagyjából egy időben, ahogy egyre több autót gyártottak úgy egyre több autósmozit nyitottak meg. A 60-as évekre 4000 autósmozit jegyeztek az Egyesült Államokban.

collage2.jpgA legnagyobb közülük New York államban, Copiague-ban működött, a neve All-Weather volt, vagyis akár esett, akár fújt, vetítettek. 2500 autó parkolhatott a nézőtéren, ami ebben az esetben valóban egy óriási tér volt, fölötte még külön 1200 ülőhely is volt. Ennél furcsább létesítmény is megépülhetett az amerikai álom államban New Jersey-ben: itt volt egy autós és repülős mozi, ahol 500 kocsi és 25 kisrepülőgép fért el. Imádták. Azt írják, hogy az amerikaiak az autójukban élnek, esznek, alszanak, csinálnak gyereket, ott házasodnak és ott válnak.

Az idősebbek, pontosabban az idősebb európaiak még a falusi és városi kis mozikban szerezték első filmélményeiket. Mifelénk Csapajev, a hős szovjet partizán kalandjait csodálhattuk. A mozitermek többnyire csőszerű, hosszú szobák voltak, aki hátul ült, nem sok mindent látott, olyan sűrű volt bent a cigarettafüst. A mozik mennyezete sajátos, népi formatervezés nyomán alakult ki: a megnyálazott csikket felpöckölték, az ott ragadt, és ezer számra sorakozott – akkor még úgy hittük – az idők végezetéig. Aztán, ahogy fejlődött a moziipar, vagy ahogy akkortájt mondták a moziüzemek, 1984-ben Magyarországon is megnyílt Szentendrén az első autósmozi. Hollingshead találmánya 50 év után hozzánk is megérkezett. Szentendrén 50 autó fért el a nézőtéren. Óriási sikere volt a mozinak, divatba jöttek főleg a Balatonnál az autósmozik. Nagyságuk a szentendreiéhez volt hasonló, kis ország kis mozi, nagy ország, nagy mozi – mondta volna Puskás Ferenc, ha nem focista, hanem moziüzemi szakember.

Az autósmozik népszerűsége annak a sajátos életérzésnek volt köszönhető, melyek a szabadság illúzióját jelentették vasfüggönyön innen és túl. Viszonylag olcsók is voltak, a jegyeket kocsinként adták, nem személyre. A fémdobozokban egyéb tevékenységet is lehetett folytatni, ahogy mondják az autósmozik fénykorában fél Amerika ott fogant. Ha finoman fogalmazunk egészen kemény randevúk színterei voltak ezek a helyek. Aztán ahogy a falusi és a városi moziknak, az autósmoziknak is betett a televízió, a videó, mostanában pedig a hatalmas tömegeket beszippantó mozikombinátok, a multiplexek.

Az Egyesült Államokban az idősebbek nosztalgiázni mennek el a néhány megmaradt autósmoziba, öreg hippi párok bújnak egymáshoz bogár Volkswagenjeik első vagy hátsó ülésein, gyerekeik pedig, ha másért nem, kíváncsiságból elmennek egy ilyen helyre: na mi is volt olyan jó az öregeinknek?

Magyarországon ma három autósmozi van. Mogyoródon, Budapesten és Nyírpazonyban. Az összparkolóhely számuk 700. Mindössze kétszer annyi, mint amennyi 80 évvel ezelőtt Hollingshead mozijában volt.

Dippold Pál

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr895347297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása