Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Első éjszakás menyasszony

2012. június 06. - MaNDA

Lázban ég az Archívum: idén első alkalommal vesz részt a Múzeumok Éjszakája rendezvényen, ráadásul fél évszázad eltelte után először mutatkozik be a nagyközönség előtt. Ezen az éjszakán senki sem csalatkozhat benne. A szervezők mindent megtesznek azért, hogy felejthetetlen élményt nyújtsanak a látogatóknak az első éjszakán.

Idén első alkalommal vesz részt a Múzeumok Éjszakája rendezvényen. A különleges éjszakára nagy izgalommal készül, hiszen fél évszázad eltelte után először tárulkozik ki a nagyközönség előtt. Ezen az éjszakán megmutathatja, mi minden lakozik benne. Nem véletlen hát a nagy sürgés-forgás körülötte. Nem hiába csinosítják, szépítgetik. Kívánatos és ígéretes akar lenni, minden kívánságot teljesíteni. Hiszen ezen az éjszakán senki sem csalatkozhat benne.

Olyan kincseket fog megmutatni, amit azelőtt senki sem látott, ezért természetes, hogy a szervezők mindent megtesznek azért, hogy felejthetetlen élményt nyújtsanak a látogatóknak.

 

 

 

 

Hetek óta ki-begördülnek a filmek a raktárból; le a polcról, fel a kocsira, le a kocsiról, át a megtekintő asztalra… A Fiúknak már el se kell menniük a konditeremig, egy rövidfilm átlagosan két tekercs, az közel 6 kg, naponta 15-20 film, az nagyjából 90-120 kg. A heti mennyiséget tessék kiszámolni! Ja, és mindez zajlik alig közel a 10°C-hoz, mivel a filmeknek speciális hűtés kell. Aki eljön az Archívumba a Múzeumok Éjszakáján maga is „tetemre hívhatja a jegesmedvéket”.

 

 

 

 

Beindultak a fotó-, és plakáttár Urai is. Napról napra - nyolc órán keresztül - néznek farkasszemet a monitorral. Keresik a legjobb fotókat, legszebb plakátokat, hogy elkápráztassák az Archívumba látogatókat. A falon függ majd a Nagymama, a Mágnás Miska, Az obsitos és a többiek.

 

 

 

 

Peregnek a filmek is. Az archivátorok több száz dokumentumfilmből, reklámból és híradóból válogatják ki az igazi kuriózumokat. Az Archívum Gyöngye éjt nappallá téve rajzol; Anna és Ida tervez; készülnek a szórólapok, a plakátok, a plotter Szakértő folyamatosan nyomtat (főleg Kiskakast; éljen Macskássy, a magyar rajzfilm doyenje), a cserfes Lányok pedig szabnak-vágnak; ragasztanak; és borítékolnak. MaNDA manufaktúra. „Magad uram, ha szolgád nincs” – mondá Arisztipposz hedonista filozófus, az Archívum pedig követé a bölcs útmutatását. Egyetlen éjszakáért mindent!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr924569881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dani77 2012.06.07. 16:27:48

Ezt a ajánlót szándékosan az 50-es évek filmhíradóinak stílusában írtátok?
süti beállítások módosítása